Newsletter

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη μάσκα

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη μάσκα

Της Κωνσταντίνας Πανδή

Πνευμονολόγου-Εντατικολόγου, Επικεφαλής Ομάδας Πνευμονολόγων Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Οι αναπνευστικοί ιοί, όπως ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2, μπορούν να μεταδοθούν με σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα μας κατά την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα. Η χρήση μάσκας συγκρατεί τα σταγονίδια και αποτελεί βασικό μέτρο περιορισμού της διασποράς της λοίμωξης στην κοινότητα.

Βασικά σημεία στη χρήση μάσκας που πρέπει να γνωρίζουμε:

  • Η χρήση μάσκας προστατεύει από τη γρίπη, COVID-19 και άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
  • Για τα παιδιά (άνω των 2 ετών) συστήνονται οι υφασμάτινες.
  • Η μάσκα δεν παρεμβαίνει στην ανάπτυξη των πνευμόνων.
  • Η χρήση της μάσκας δεν δημιουργεί πρόβλημα στην αναπνοή, ακόμη και όταν παίζει ή τρέχει το παιδί στο διάλειμμα.
  • Η μάσκα δεν έχει καμία επίδραση στο αμυντικό σύστημα. Αντίθετα, το προστατεύει.
  • Ειδικά για τους  ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς θεωρούνται άτομα υψηλού κινδύνου για βαριά λοίμωξη.

Ποια μάσκα να διαλέξω;

  1. Χειρουργική μάσκα: Είναι κατασκευασμένη από τρία στρώματα ειδικών υλικών.
  2. Μη χειρουργική μάσκα (μάσκα κοινότητας): Είναι συνήθως κατασκευασμένη από ύφασμα και δεν προορίζεται για χρήση σε δομές υγείας ή από επαγγελματίες υγείας. Χρησιμοποιείται από το ευρύ κοινό με στόχο την κάλυψη του προσώπου (μύτη και στόμα) του ατόμου που τη φορά. Τα 100% βαμβακερά υφάσματα με πυκνή ύφανση σε διπλό στρώμα προσφέρουν πολύ υψηλή προστασία.
  3. Μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας: Η μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας με/ή χωρίς βαλβίδα προορίζεται για χρήση από επαγγελματίες υγείας και δεν συνιστάται για χρήση από το ευρύ κοινό.

Πρέπει να τηρώ την απόσταση των 2 μέτρων όταν φορώ μάσκα;

Η χρήση της μάσκας είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά καίριας σημασίας  προληπτικά μέτρα όπως η φυσική απόσταση, η αναπνευστική υγιεινή (χρήση χαρτομάντιλου για τον βήχα ή φτέρνισμα), η υγιεινή των χεριών και η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου.

Πλύσιμο και αποθήκευση

Ο συστηματικός και σχολαστικός καθαρισμός της είναι ζωτικής σημασίας στην προσπάθειά μας να προστατευτούμε από τον COVID-19.

Ακόμα και οι χειρουργικές μάσκες, που θεωρούνται καταλληλότερες από άλλους τύπους στην προστασία από την πανδημία του νέου κορονοϊού, όχι απλώς δεν θωρακίζουν απόλυτα από τον COVID-19 αλλά μπορεί να γίνουν φορείς του μικροβίου. Ο νέος κορονοϊός μπορεί να παραμένει στην εξωτερική επιφάνεια μιας χειρουργικής μάσκας ακόμα και για επτά μέρες.

Ιδανικά,  δεν πρέπει να φοράμε μια υφασμάτινη μάσκα για περισσότερα από 30 λεπτά, καθώς η υγρασία από την αναπνοή μας την καθιστά έναν λιγότερο αποτελεσματικό φραγμό κατά της διασποράς του κορονοϊού. Το πλύσιμο πρέπει να είναι καθημερινό, τουλάχιστον στους 60 βαθμούς Κελσίου, ενώ είναι σημαντικό να προτιμάμε απορρυπαντικά με απολυμαντική δράση αντί για τα συμβατικά για το πλύσιμο των ρούχων.

Σωστή εφαρμογή σε 4 βήματα

  1. Πλύνετε ή χρησιμοποιήστε αλκοολούχο αντισηπτικό αμέσως πριν φορέσετε τη μάσκα και μόλις την αφαιρέσετε.
  2. Η μάσκα πρέπει να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι χωρίς να αφήνει κενά. ΜΗΝ αγγίζετε τη μάσκα όταν τη φοράτε γιατί μπορεί να μεταφέρετε τον ιό στα δάκτυλά σας.
  3. Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται και να απορρίπτεται όταν υγρανθεί.
  4. Απορρίπτετε τη μάσκα κρατώντας την πάντα από τα κορδόνια ή τους λαστιχένιους βραχίονες.

 

Newsletter
TWINDEMIC: Μια νέα πρόκληση | Ερρίκος Ντυνάν (dunant.gr)
Της Βασιλικής Πιτυρίγκα Βιοπαθολόγου, Διευθύντριας Διαγνωστικών Εργαστηρίων Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Καθώς πλησιάζει η περίοδος της χειμερινής γρίπης…
Newsletter
Φροντίζοντας την Υγεία τον καιρό της πανδημίας
του Γεωργίου Ανδρικόπουλου,   Διευθυντή A΄ Καρδιολογικής Κλινικής/ Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδοτών, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Βρισκόμαστε εν τω μέσ…
Newsletter
Ταξιδεύοντας στην Covid-19 εποχή
Του Νικολάου Τζόγκα Πνευμονολόγου-Φυματιολόγου, Διευθυντή Γ' Πνευμονολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   O ιός SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε πρώτη φο…
Newsletter
Διαβήτης και Covid-19: στο προσκήνιο της πανδημίας
Του Παναγιώτη ΤσαπόγαΠαθολόγου, Αναπλ. Διευθυντή Γ' Παθολογικής Κλινικής / Κέντρου Μεταβολισμού και Διαβήτη Ερρίκος Ντυνάν Hospital CenterΟ Παγκόσμιος Οργανισμό…
Newsletter
Πνευμονίες: Ομοιότητες και διαφορές με τον Covid-19
Του Γεωργίου Βαρουχάκη, Md, PhD Διευθυντή Α΄ Πνευμονολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που θυμόμαστε τα νοσήματα το…
popup-νοσηλευτες-20240313
Δείτε περισσότερα