Κέντρο Γηριατρικής Αξιολόγησης

Ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης γηράσκει: το 2020, το 21% του πληθυσμού ήταν ηλικίας 65 ετών και άνω, έναντι 16% το 2001, σημειώνοντας αύξηση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Ειδικότερα, όσον αφορά την ομάδα των 80 ετών και άνω, το ποσοστό τους σχεδόν διπλασιάστηκε κατά την περίοδο αυτή, καθώς ήταν σχεδόν 6% το 2020, ενώ ήταν 3,4% το 2001. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω στον συνολικό πληθυσμό για την Ιταλία, την Ελλάδα, την Φινλανδία, την Πορτογαλία, την Γερμανία και την είναι Βουλγαρία είναι 22%  που είναι και τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ. Η πληθυσμιακή έκρηξη των ηλικιωμένων ανθρώπων αποτελεί πρόκληση για τα συστήματα υγείας και πρόνοιας.

Το Ερρίκος Ντυνάν, αναγνωρίζοντας τις αυξημένες ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες για την αποτελεσματική φροντίδα των ηλικιωμένων, προχώρησε στη δημιουργία του Κέντρου Γηριατρικής Αξιολόγησης. Πρόκειται για ένα πρότυπο Κέντρο, που προσφέρει σε άτομα άνω των 75 ετών τη δυνατότητα εκτίμησης και αντιμετώπισης ενός ευρέος φάσματος διαταραχών που τα απασχολούν, όπως τα χρόνια νοσήματα και τα γηριατρικά σύνδρομα.

Η ομάδα του Κέντρου, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας (γηρίατρο, νοσηλευτή, διατροφολόγο, φυσιοθεραπευτή, κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο) είναι σε άμεση συνεργασία με όλες τις ιατρικές ειδικότητες καθώς και με άλλους επαγγελματίες υγείας, εξασφαλίζοντας πολύπλευρη και διεπιστημονική προσέγγιση στα θέματα που προκύπτουν, προσφέροντας τις καλύτερες διαθέσιμες λύσεις και παρεμβάσεις.

To Κέντρο Γηριατρικής Αξιολόγησης συνεργάζεται με:

  • την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ συμμετέχοντας στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Φυσιολογία της γήρανσης και γηριατρικά σύνδρομα» υπό τον καθηγητή κ. Σφηκάκη,
  • την Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών συμμετέχοντας στα εκπαιδευτικά μαθήματα της εξειδίκευσης της Προσθετολογίας στο μάθημα της Γηροδοντιατρικής υπό την καθηγήτρια κα Α. Κοσσιώνη,
  • την οργάνωση Αποστολή Άνθρωπος συμμετέχοντας σε κοινές δράσεις για γηριατρική εκτίμηση σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων σε συνεργασία φορείς όπως το ΤΙΜΑ και το ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΑΡΧΟΣ.

Πραγματοποιεί μελέτες παρατήρησης και τυχαιοποιημένες και συνεργάζεται επιστημονικά με άλλα γηριατρικά κέντρα του εξωτερικού. Η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Α. Κουτσούρη εξελέγη πρόσφατα μέλος του European Academic board της Ευρωπαϊκής Γηριατρικής Εταιρείας 2024-2025.

Τηλ. Γραμματείας: 210-6979185

Τηλ. Κέντρο: 210-6972000

Email: geriatric@dunant.gr

Επιστημονικά Υπεύθυνη: Κουτσούρη Αναστασία

 

Δραστηριότητες

Η γηριατρική αξιολόγηση αποτελεί το βασικό εργαλείο της γηριατρικής με σκοπό την εκτίμηση της κατάστασης των ηλικιωμένων ανθρώπων που περιλαμβάνει την φυσική, λειτουργική, νοητική και ψυχική κατάσταση τους, με σεβασμό στις προτιμήσεις και τις επιθυμίες των ασθενών και σε συνεννόηση με το οικογενειακό τους περιβάλλον με στόχο την διατήρηση της λειτουργικότητας τους, της αυτονομίας και την πρόληψη της έκπτωσης τους. Η γηριατρική αξιολόγηση διαρκεί μία ώρα (μπορεί και περισσότερο) και περιλαμβάνει, πέραν της αντικειμενικής εξέτασης, εκτίμηση της λειτουργικής κατάστασης μέσω εξειδικευμένων τεστ, της θρέψης, της ύπαρξης κατάθλιψης, της νοητικής κατάστασης, των αισθητηριακών διαταραχών, ενώ διερευνάται και το κοινωνικό ιστορικό.

Έτσι, το Κέντρο Γηριατρικής Αξιολόγησης, μέσα από μία σειρά τεστ (γνωστικά, κινητικά, διατροφικά κ.ά.), προσφέρει τη δυνατότητα:

  • σφαιρικής αξιολόγησης των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας
  • εντοπισμού των πεδίων όπου ανιχνεύονται πρώιμες δυσλειτουργίες στα ηλικιωμένα άτομα, ώστε να υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση, με σκοπό την παράταση της αυτονομίας τους
  • εστιασμένης αξιολόγησης συγκεκριμένων καταστάσεων που ανησυχούν τους ηλικιωμένους ή/και τις οικογένειές τους ή που προβληματίζουν τον θεράποντα ιατρό, όπως επαναλαμβανόμενες πτώσεις, μη προγραμματισμένη νοσηλεία, απότομη αλλαγή στη γενική τους κατάσταση και λειτουργικότητα.

Τι είναι τα γηριατρικά σύνδρομα

Ιδιαίτερη φροντίδα δίνεται στην αξιολόγηση και αντιμετώπιση των επονομαζόμενων γηριατρικών συνδρόμων. Τα γηριατρικά σύνδρομα δεν είναι οργανικές νόσοι αλλά καταστάσεις που εμφανίζονται κατά την γήρανση και οδηγούν σε έκπτωση της κατάστασης των ασθενών.

Τα συχνότερα είναι:

  • η ευπάθεια,
  • η δυσθρεψία,
  • η σαρκοπενία,
  • οι πτώσεις,
  • η ακράτεια,
  • η γνωσιακή έκπτωση,
  • το παραλήρημα,
  • οι αισθητηριακές διαταραχές,
  • τα έλκη κατακλίσεων,
  • η πολυφαρμακία.

 

ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ

H κυρία Μ. είναι 82 ετών, χήρα, ζει στην άνω Κυψέλη, ενώ το ένα παιδί της ζει στο εξωτερικό και το άλλο δουλεύει στην επαρχία και την επισκέπτεται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο.

Έχει ρευματοειδή αρθρίτιδα εδώ και 30 χρόνια με κινητικές δυσκολίες που την επηρεάζουν στις καθημερινές της δραστηριότητες. Πάσχει επίσης από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, αρτηριακή υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, οστεοπόρωση, ωχρά κηλίδα και δεν βλέπει καλά καθώς και από ακράτεια ούρων. Προ οκτώ μηνών χειρουργήθηκε με κάταγμα ισχίου λόγω πτώσης και έκτοτε έχει απώλεια βάρους έξι κιλών. Φέρει ολικές οδοντοστοιχίες ηλικίας δέκα ετών, με τις οποίες δεν μπορεί να μασήσει καλά την τροφή, ενώ παραπονείται για επίμονη ξηροστομία.

Λαμβάνει έντεκα διαφορετικά φάρμακα που αναλύονται σε 23 δόσεις ημερησίως, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες των εταιρειών των νοσημάτων από τις οποίες πάσχει. Λαμβάνει συχνά αναλγητικά λόγω έντονων πόνων που έχει.

Η κυρία Μ. μετά την πτώση στηρίζεται στην βοήθεια άλλων για να μετακινηθεί και να πάει στα ραντεβού της για τις αιματολογικές εξετάσεις και για τα ειδικά ιατρικά ραντεβού ανά εξάμηνο και για τις εξάμηνες συνταγογραφήσεις. Κάθε εξάμηνο παίρνει τρεις φορές ταξί για τις επισκέψεις στον ρευματολόγο, καρδιολόγο, διαβητολόγο, ενώ πληρώνει μηνιαία επίσκεψη κατ΄ οίκον σε ποδίατρο λόγω σακχαρώδους διαβήτη και αδυναμίας κατάλληλου ελέγχου των κάτω άκρων. Παράλληλα, λόγω  ολοκλήρωσης των συνταγογραφούμενων φυσιοθεραπειών, πληρώνει φυσιοθεραπευτή δύο φορές την εβδομάδα για ασκήσεις ενδυνάμωσης και ισορροπίας. Αδυνατεί να επισκεφτεί τον οδοντίατρο της γιατί η είσοδος του οδοντιατρείου έχει οκτώ σκαλιά, τα οποία δεν μπορεί να ανέβει μετά το κάταγμα.

Στην τελευταία επίσκεψη για τον αιματολογικό έλεγχο η ασθενής ήταν «κουρασμένη»’ από όλες τις εξετάσεις, τα φάρμακα, τα ιατρικά ραντεβού από τους πόνους, από το ότι δεν μπορεί να μασήσει και να ευχαριστηθεί το φαγητό. Ήθελε να χαλαρώσει λίγο και να μπορεί να πραγματοποιήσει αυτά που της αρέσουν χωρίς συνεχείς περιορισμούς και στόχους.

Ιατρικό Προσωπικό