Κέντρο Γηριατρικής Αξιολόγησης

Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, αναγνωρίζοντας τις αυξημένες ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες για την αποτελεσματική φροντίδα των ηλικιωμένων, προχώρησε στη δημιουργία του Κέντρου Γηριατρικής Αξιολόγησης. Πρόκειται για ένα πρότυπο Κέντρο, που προσφέρει σε άτομα άνω των 65 ετών τη δυνατότητα διάγνωσης και αντιμετώπισης ενός ευρέος φάσματος διαταραχών που τα απασχολούν, όπως τα χρόνια νοσήματα και τα γηριατρικά σύνδρομα.

Το Κέντρο ακολουθεί σύγχρονες διεθνείς πρακτικές που εφαρμόζονται εδώ και αρκετές δεκαετίες σε μεγάλα κέντρα γηριατρικής του εξωτερικού, ενώ λειτουργεί σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς, με σεβασμό στις προτιμήσεις και τις επιθυμίες των ασθενών και σε συνεννόηση με το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Η ομάδα του Κέντρου, αποτελούμενη από εξειδικευμένο γηρίατρο, νοσηλευτή, διατροφολόγο, φυσιοθεραπευτή, κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο, είναι σε άμεση συνεργασία με όλες τις ιατρικές ειδικότητες καθώς και με άλλους επαγγελματίες υγείας, εξασφαλίζοντας πολύπλευρη και διεπιστημονική προσέγγιση στα θέματα που προκύπτουν, προσφέροντας τις καλύτερες διαθέσιμες λύσεις και παρεμβάσεις.

Τηλ. Γραμματείας: 210-6979185

Τηλ. Κέντρο: 210-6972000

Email: geriatric@dunant.gr

Επιστημονικά Υπεύθυνη: Κουτσούρη Αναστασία

 

Δραστηριότητες

γηριατρική αξιολόγηση, κύριο εργαλείο της Γηριατρικής, αποτελεί τη σημαντικότερη δραστηριότητα του Κέντρου. Πρόκειται για έναν ευρύ όρο, που περιγράφει την εκτίμηση της υγείας των ηλικιωμένων, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα ιατρικά τους νοσήματα όσο και κοινωνικούς, ψυχολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, καθώς και την κατάσταση της πνευματικής τους υγείας. Επιπλέον, δίνεται βαρύτητα στη λειτουργική κατάσταση, τόσο ως παραμέτρου προς εκτίμηση, όσο και ως αποτελέσματος που πρέπει να βελτιωθεί ή να διατηρηθεί.

Έτσι, το Κέντρο Γηριατρικής Αξιολόγησης, μέσα από μία σειρά τεστ (γνωστικά, κινητικά, διατροφικά κ.ά.), προσφέρει τη δυνατότητα:

 • σφαιρικής αξιολόγησης των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας
 • εντοπισμού των πεδίων όπου ανιχνεύονται πρώιμες δυσλειτουργίες στα ηλικιωμένα άτομα, ώστε να υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση, με σκοπό την παράταση της αυτονομίας τους
 • εστιασμένης αξιολόγησης συγκεκριμένων καταστάσεων που ανησυχούν τους ηλικιωμένους ή/και τις οικογένειές τους ή που προβληματίζουν τον θεράποντα ιατρό, όπως επαναλαμβανόμενες πτώσεις, μη προγραμματισμένη νοσηλεία, απότομη αλλαγή στη γενική τους κατάσταση και λειτουργικότητα.

Τι είναι τα γηριατρικά σύνδρομα

Ιδιαίτερη φροντίδα δίνεται στην αξιολόγηση και αντιμετώπιση των επονομαζόμενων γηριατρικών συνδρόμων, δηλαδή των καταστάσεων που προκύπτουν στην πορεία της γήρανσης.

Παραδείγματα τέτοιων συνδρόμων είναι:

 • οι πτώσεις
 • η μείωση της νοητικής και φυσικής λειτουργικότητας
 • η λήψη πολλών φαρμάκων (πολυφαρμακία)
 • η απώλεια βάρους / κακή θρέψη / καχεξία
 • η απώλεια μυϊκής μάζας (σαρκοπενία)
 • η ακράτεια
 • η ζάλη / αστάθεια
 • η οστεοπόρωση.

Ιατρικό Προσωπικό