Διαβητολογικό ιατρείο
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας αδυνατεί να παράξει ινσουλίνη ή όταν η ινσουλίνη δεν λειτουργεί σωστά στον οργανισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και τη διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, των λιπιδίων και των πρωτεϊνών. Οι κυριότεροι τύποι σακχαρώδη διαβήτη είναι τρεις: ο τύπος 1, ο τύπος 2 και ο διαβήτης της κύησης, ενώ υπάρχουν και άλλοι ειδικοί τύποι.
Στο Διαβητολογικό Ιατρείο του Ερρίκος Ντυνάν εξετάζονται άτομα με κάθε τύπο διαβήτη ή προδιαβήτη: ασθενείς με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη τύπου 1 που χρησιμοποιούν θεραπεία με πολλαπλές ενέσεις ινσουλίνης ή αντλία ινσουλίνης, άτομα με διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν αντιδιαβητικά δισκία ή/και ινσουλίνη και γυναίκες με διαβήτη της κύησης.
Το διαβητολογικό ιατρείο στελεχώνεται από παθολόγους-διαβητολόγους, ενδοκρινολόγο και νοσηλεύτρια εκπαιδευμένη στο διαβήτη. Υποστηρίζεται από το διαιτολογικό τμήμα της κλινικής, ενώ υπάρχει στενή συνεργασία με τους ιατρούς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων (καρδιολόγοι, οφθαλμίατροι, νεφρολόγοι, αγγειοχειρουργοί, γαστρεντερολόγοι, δερματολόγοι, ορθοπαιδικοί). Υποστηρίζεται επίσης από τα εργαστήρια (αιματολογικό, βιοχημικό, μικροβιολογικό, ακτινολογικό και πυρηνικής ιατρικής).
Στο Διαβητολογικό ιατρείο διατηρείται πλήρης φάκελος του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς ενώ σε κάθε επίσκεψη ο ασθενής ζυγίζεται, εξετάζεται η αρτηριακή πίεση, οι σφίξεις, ο κορεσμός οξυγόνου και η γλυκόζη αίματος. Στη συνέχεια ο ιατρός παίρνει το πρόσφατο και το παλαιότερο ιστορικό και εξετάζει κλινικά τον ασθενή. Δίδεται προσοχή στις ιδιαίτερες επιπλοκές του διαβήτη. Συνήθως ο ασθενής προσκομίζει το προσωπικό του ημερολόγιο με την καταγραφή των μετρήσεων σακχάρου στο σπίτι, είτε πλέον, με τους μετρητές συνεχούς καταγραφής, η καταγραφή εμφανίζεται στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ο ιατρός ελέγχει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων και τα εξηγεί στον ασθενή, συζητά μαζί του τις επόμενες ενέργειες και την αγωγή και συνταγογραφεί ηλεκτρονικά τα φάρμακα, τα αναλώσιμα υλικά και τις προτεινόμενες εξετάσεις. Ενδεχομένως επικοινωνεί τηλεφωνικά με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων για θέματα του ασθενούς, η να ζητήσει επείγουσες εξετάσεις όπως ακτινογραφίες. Στις περιπτώσεις διαβητικών ελκών, ο ιατρός μπορεί να κάνει καθαρισμό του έλκους, να στείλει καλλιέργειες και να τοποθετήσει επιθέματα. Αν χρειάζεται συμπληρώνει ιατρικές βεβαιώσεις ή βεβαιώσεις για επιδόματα ή αναπηρικές συντάξεις. Τέλος ορίζει την επόμενη συνάντηση.
Στο ιατρείο, υπάρχει σημαντική εμπειρία για εκπαιδευτικές δραστηριότητες του κοινού.
Επιστημονικό Προσωπικό
Τσαπόγας Παναγιώτης
Πέτσιου Έλενα
Κατσιβέλη Πηνελόπη
Χριστοδούλου Δήμητρα
Αντωνίου Κωνσταντίνα
Εξοπλισμός
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές των υπουργικών αποφάσεων, το εξεταστήριο είναι πλήρως εξοπλισμένο με συσκευές μέτρησης γλυκόζης πλήρους αίματος, συσκευές μέτρησης κετόνης ούρων, σφυγμομανόμετρο για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, οξύμετρο, ζυγός, αναστημόμετρο και συσκευή μέτρησης γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Υπάρχει ακόμα ποδοβαρογράφος, μονοϊνίδιο και διαπασών, όπως και συσκευή doppler για την εξέταση της νευροπάθειας και της αρτηριοπάθειας. Υπάρχει ένας αριθμός μετρητών γλυκόζης που διατίθενται δωρεάν στους ασθενείς. Στο γραφείο υπάρχει ηλεκτρονικός υπολογιστής και εκτυπωτής.