Κέντρο Οστεοπόρωσης

Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και της ποιότητάς τους ώστε με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος κατάγματος ακόμα και χωρίς τραυματισμό (αυτόματο κάταγμα).

Η οστεοπόρωση μπορεί να είναι: 1. Πρωτοπαθής ή Ιδιοπαθής και αφορά γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και άτομα άνω των 70 ετών και των δύο φύλων και 2. Δευτερογενής, οφείλεται δηλαδή σε κάποιο υποκείμενο νόσημα, ανεπάρκεια ή φάρμακο.

Η οστεοπόρωση είναι μια σιωπηλή νόσος χωρίς συμπτώματα έως ότου συμβεί το πρώτο κάταγμα. Η κύρια εκδήλωση της οστεοπόρωσης είναι τα κατάγματα μετά από ελαφρύ τραυματισμό ή εκείνα που συμβαίνουν χωρίς σαφές ιστορικό τραυματισμού.

Ωστόσο, η οστεοπόρωση δεν είναι αναπόφευκτη συνέπεια της ηλικιακής ωρίμανσης. Ούτε η κληρονομικότητα είναι μοιραία.

Η καλύτερη αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης είναι η έγκαιρη ανίχνευσή της, δηλαδή όταν ακόμη είναι στο στάδιο που η ασθενής δεν έχει απολύτως κανένα σύμπτωμα.

Η διάγνωση στηρίζεται στο ιστορικό, την κλινική εξέταση, τη μέτρηση οστικής πυκνότητας, τον αλγόριθμο FRAX και γενικές ή ειδικές εξετάσεις αίματος.

Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου με την κατανάλωση γαλακτοκομικών, η αποφυγή καπνίσματος, αλκοόλ και αναψυκτικών τύπου κόλα, η σωματική άσκηση και η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων βιταμίνης D, συνήθως αρκούν ως πρόληψη κατά τη νεαρή και μέση ηλικία.

Όμως μετά την εμμηνόπαυση και στην τρίτη ηλικία τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν για να εμποδίσουν την οστική απώλεια και μπορεί να απαιτείται φαρμακευτική αγωγή.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης αυξάνουν την οστική παραγωγή ή αναστέλλουν την οστική απορρόφηση και είναι τα οιστρογόνα, οι εκλεκτικοί τροποποιητές των υποδοχέων τους, τα διφωσφονικά, η δενοσουμάμπη, το ρομοσόζουμαμπ, τα ανάλογα της παραθορμόνης και φυσικά το ασβέστιο και η βιταμίνη D.

Τηλ. Κέντρο: 210-6972000

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Σαρόπουλος Κωνσταντίνος

 

Δραστηριότητες

Ο βασικός στόχος του Κέντρου Οστεοπόρωσης είναι η πρόληψη, η θεραπεία, αλλά και η αντιμετώπιση των συνεπειών της οστεοπόρωσης και απευθύνεται σε όλους όσους πάσχουν από οστεοπόρωση, οστεοπενία, άτομα υψηλού κινδύνου, αλλά και όλα τα άτομα άνω των 50 ετών και τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση.

Στο Κέντρο Οστεοπόρωσης αξιολογούνται όλα τα δεδομένα από το ιστορικό, τη φυσική εξέταση και τον εργαστηριακό έλεγχο και αναλόγως προτείνονται προληπτικά μέτρα ή η κατάλληλη αντιμετώπιση. 

Σε κλινική εξέταση για οστεοπόρωση καλό είναι να υποβάλλονται ενήλικοι άντρες και γυναίκες, ιδίως οι άνω των 50 ετών και όσοι πάσχουν από παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν οστική απώλεια ή εκείνοι με ύποπτο ή ασαφές ιστορικό.

Μέτρηση οστικής μάζας (οστική πυκνομετρία) χρειάζονται όλες οι γυναίκες άνω των 65 ετών και όλοι οι άντρες άνω των 70 ετών. Αλλά και οι νεότεροι εάν έχουν κάποιο παράγοντα κινδύνου, όπως οικογενειακό ιστορικό, προηγούμενο κάταγμα, πρόωρη εμμηνόπαυση, λήψη ή ανεπάρκεια ορμονών, διατροφικά προβλήματα, γαστρεντερικές παθήσεις, αυτοάνοσα νοσήματα, είναι λεπτόσωμοι ή παρουσιάζουν ακτινολογική παραμόρφωση των σπονδύλων σε τυχαίο ακτινολογικό έλεγχο. 

Εξοπλισμός

To Κέντρο Οστεοπόρωσης είναι στελεχωμένο με έμπειρο και εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε συνεργασία με ιατρούς όλων των ειδικοτήτων και άλλους επαγγελματίες υγείας, όπως φυσικοθεραπευτές και διατροφολόγους.

Έχει στη διάθεσή του τη στήριξη ενός γενικού νοσηλευτικού ιδρύματος, την αξιοπιστία των μετρήσεων και των εξετάσεων από τελευταίας τεχνολογίας ειδικό εργαστηριακό εξοπλισμό και είναι σε συνεχή ώσμωση με άλλες εξειδικευμένες δομές όπως πχ το Γηριατρικό Κέντρο και το Κέντρο Μαστού, προκειμένου να υπάρχει η βέλτιστη αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και των συνεπειών της.

Ιατρικό Προσωπικό