Newsletter

Φροντίζοντας την Υγεία τον καιρό της πανδημίας

Φροντίζοντας την Υγεία τον καιρό της πανδημίας

του Γεωργίου Ανδρικόπουλου,  

Διευθυντή A΄ Καρδιολογικής Κλινικής/ Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδοτών, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

 

Βρισκόμαστε εν τω μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Μιας πανδημίας που αναμένουμε να αντιμετωπιστεί από την πανσπερμία εμβολίων που αναμένονται. Τα μακροχρόνια όμως αποτελέσματα αυτής της ενεργητικής ανοσοποίησης του πληθυσμού είναι ακόμα άγνωστα και η διαδικασία του εμβολιασμού μεγάλου μέρους του πληθυσμού θα καθυστερήσει σημαντικά για προφανείς λόγους. Επομένως θα πρέπει να μάθουμε για αρκετό καιρό ακόμα να ζούμε με τον νέο κορονοϊό.

Είναι σημαντικό καταρχάς να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό. Θα πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι δεν καταφεύγουμε στην τριτοβάθμια νοσοκομειακή περίθαλψη χωρίς σοβαρή αιτία. Ωστόσο, ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ στο νοσοκομείο:

  • Όταν έχουμε πόνο στο θώρακα που διαρκεί πάνω από 15 λεπτά, ιδίως αν έχουμε παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα, όπως είναι το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερχοληστερολαιμία, η υπέρταση και το οικογενειακό ιστορικό εμφράγματος.
  • Όταν έχουμε δυσκολία στην αναπνοή ή επιδείνωση της δυσκολίας στην αναπνοή σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Όταν έχουμε δυσκολία στην ομιλία ή αδυναμία στην κίνηση, ακόμα κι αν αυτά αποκατασταθούν χωρίς ιατρική παρέμβαση.
  • Όταν χάσουμε αιφνιδίως τις αισθήσεις μας. ιδίως αν πάσχουμε ήδη από κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα.
  • Όταν αισθανόμαστε την καρδιά μας να χτυπάει γρήγορα και άρρυθμα. Δεν πρέπει να υποτιμούμε την πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, που είναι η συχνότερη διαταραχή του ρυθμού. Αν αυτή θεραπευτεί έγκαιρα είναι καλοήθης νόσος. Αν μείνει αθεράπευτη οδηγεί συχνά σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή/και καρδιακή ανεπάρκεια.

Φοβάμαι ότι στο διάστημα του πρώτου κύματος της πανδημίας χάσαμε περισσότερους ασθενείς από ατελώς θεραπευμένα καρδιαγγειακά νοσήματα παρά από την πανδημία αυτή καθ’ αυτή.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε ακόμη πέραν των μέτρων αποφυγής της λοίμωξης; Θα ήθελα να προσθέσω ότι με την συσσώρευση των δεδομένων πολλών δεκάδων κλινικών μελετών που εξέτασαν εκατομμύρια ασθενείς, γνωρίζουμε ότι πέραν της ηλικίας υπάρχουν κάποιοι πολύ σημαντικοί παράγοντες που επιβαρύνουν σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών αν προσβληθούν από τον νέο αυτό ιό. Θα αναφέρω αυτούς που αφορούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού και που δυστυχώς αφορούν στην πλειονότητα των ασθενών μας.

  • Παχυσαρκία
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού

Αντί λοιπόν να αυξάνει το σωματικό βάρος λόγω περιορισμού των δραστηριοτήτων, όπως δυστυχώς συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να αμυνθούμε αυξάνοντας τη σωματική δραστηριότητα και την άσκηση εντός των μέτρων πρόληψης. Και αντί να αυξάνουμε το κάπνισμα ως αντίδραση στις πρωτοφανείς κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα συνδέεται με σοβαρή επιδείνωση όλων των λοιμώξεων του αναπνευστικού, του κορονοϊού συμπεριλαμβανομένου. Όσον αφορά στο σακχαρώδη διαβήτη, είναι γνωστό ότι σε επίπεδο πληθυσμού συνδέεται άμεσα με το σωματικό βάρος και δεν είναι παράξενο ότι οι Έλληνες είμαστε Πανευρωπαϊκοί πρωταθλητές και στα δύο.

Αν θέλουμε λοιπόν όχι μόνο να αποφύγουμε την πνευμονία από τον κορονοϊό αλλά να αποφύγουμε και τις επιπλοκές αυτής αν προσβληθούμε, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Ότι ΔΕΝ κάναμε μέχρι τώρα για να αποφύγουμε τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Δεν καπνίζουμε, περπατάμε, προσέχουμε το σωματικό μας βάρος.

Η Υγεία είναι μία, ενιαία, επιθυμεί τη Θεραπεία αλλά προτιμά την Πρόληψη.

Newsletter
TWINDEMIC: Μια νέα πρόκληση | Ερρίκος Ντυνάν (dunant.gr)
Της Βασιλικής Πιτυρίγκα Βιοπαθολόγου, Διευθύντριας Διαγνωστικών Εργαστηρίων Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Καθώς πλησιάζει η περίοδος της χειμερινής γρίπης…
Newsletter
Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη μάσκα
Της Κωνσταντίνας Πανδή Πνευμονολόγου-Εντατικολόγου, Επικεφαλής Ομάδας Πνευμονολόγων Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center Οι αναπνευστικοί ιοί, όπως ο νέος κορωνοϊός…
Newsletter
Ταξιδεύοντας στην Covid-19 εποχή
Του Νικολάου Τζόγκα Πνευμονολόγου-Φυματιολόγου, Διευθυντή Γ' Πνευμονολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   O ιός SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε πρώτη φο…
Newsletter
Διαβήτης και Covid-19: στο προσκήνιο της πανδημίας
Του Παναγιώτη ΤσαπόγαΠαθολόγου, Αναπλ. Διευθυντή Γ' Παθολογικής Κλινικής / Κέντρου Μεταβολισμού και Διαβήτη Ερρίκος Ντυνάν Hospital CenterΟ Παγκόσμιος Οργανισμό…
Newsletter
Πνευμονίες: Ομοιότητες και διαφορές με τον Covid-19
Του Γεωργίου Βαρουχάκη, Md, PhD Διευθυντή Α΄ Πνευμονολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που θυμόμαστε τα νοσήματα το…
popup-νοσηλευτες-20240313
Δείτε περισσότερα