Newsletter

Πνευμονία: μια επικίνδυνη νόσος

Πνευμονία: μια επικίνδυνη νόσος


Του Νικολάου Τζόγκα

Πνευμονολόγου-Φυματιολόγου, Διευθυντή Γ΄ Πνευμονολογικού Τμήματος ΕΝΗC

 

πνευμονία είναι φλεγμονώδης νόσος του πνεύμονα που επηρεάζει πρωτίστως τους μικροσκοπικούς σάκους αέρα που είναι γνωστοί ως πνευμονικές κυψελίδες και όχι τους αεραγωγούς (βρόγχους) που μεταφέρουν τον αέρα από και προς τους πνεύμονες. Παρουσιάζεται ετησίως σε περίπου 450 εκατομμύρια ανθρώπους, επτά επί τοις εκατό του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού, και προκαλεί περίπου 4 εκατομμύρια θανάτους.

Κάθε χρόνο στις 12 Νοεμβρίου γιορτάζεται η παγκοσμίως η Ημέρα κατά τις Πνευμονίας, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σκοπός της ημέρας αυτής, είναι η ενημέρωση για τη σημασία της πρόληψης, της θεραπείας και, τελικά, της καταπολέμησης της πνευμονίας. 

Από τι προκαλείται και ποια είναι τα συμπτώματα;

Συνήθως προκαλείται από ιογενείς μολύνσεις ή βακτήρια και λιγότερο συχνά από άλλους μικροοργανισμούς, ορισμένα φάρμακα και άλλες παθήσεις γνωστές ως αυτοάνοσα  νοσήματα.

Στα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνονται ο βήχας, η κόπωση, ο πόνος στο στήθος, ο πυρετός και η δυσκολία στην αναπνοή.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από πνευμονία, ακόμη και άτομα υγιή και με καλή φυσική κατάσταση. Κινδυνεύουν ωστόσο περισσότερο τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και χαμηλή ανοσία, δηλαδή τα πολύ ηλικιωμένα και τα νεαρής ηλικίας άτομα.

Είναι κολλητική η πνευμονία;

Ναι. Η πνευμονία μεταδίδεται αερογενώς μέσω σταγονιδίων από τον βήχα ,το φτέρνισμα και την επαφή με μολυσμένα αντικείμενα.

Πώς θεραπεύεται η πνευμονία;

Η θεραπεία της πνευμονίας εξαρτάται από το αίτιό της και βρίσκεται στην αποκλειστική ευθύνη του θεράποντος ιατρού, ο οποίος θα κρίνει την βαρύτητά της αναλόγως των συμπτωμάτων, της ηλικίας του ασθενούς και των συνοδών νοσημάτων. Ωστόσο, η κύρια θεραπεία στην πνευμονία είναι τα αντιβιοτικά.

Οι περισσότεροι ασθενείς θα αναρρώσουν στο σπίτι τους.

Τα άτομα όμως σε πιο βαρεία κατάσταση θα χρειασθεί να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο, όπου θα λάβουν ενδοφλέβια αγωγή, οξυγόνο και άλλα υποστηρικτικά φάρμακα. Παρά το γεγονός όμως της νοσοκομειακής θεραπείας, εάν η πνευμονία είναι σοβαρής μορφής, υπάρχει ενδεχόμενο θανάτου, ακόμη και με την βέλτιστη θεραπεία.

Πώς μπορώ να προφυλαχτώ;

Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από πνευμονία. Υπάρχουν όμως ιατρικές οδηγίες που μπορούν να μειώσουν είτε την βαρύτητα είτε την συχνότητα της πνευμονίας. Αυτές είναι:

  • Η διακοπή της καπνιστικής συνήθειας, ιδιαίτερα σε άτομα που εμφανίζουν νοσηρότητές, όπως ΧΑΠ, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιολογικά νοσήματα, ρευματολογικά νοσήματα, νεφρική ανεπάρκεια κ.ά.
  • Ο εμβολιασμός. Τα εμβόλια προλαμβάνουν ορισμένες μορφές πνευμονίας. Τα εμβόλια έναντι της εποχικής γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, αποτελούν πολύτιμα όπλα στην φαρέτρα του ιατρού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τον εμβολιασμό σε όλες τις ευπαθείς ομάδες.
Newsletter
Θρομβεκτομή: Επαναστατική θεραπεία στα οξέα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
Του Καθηγητή Παναγιώτη Παπαναγιώτου Διευθυντή Τμήματος Επεμβατικής Νευροακτινολογίας, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι περίπου…
Newsletter
Διατροφή και γήρανση
Της Κωνσταντίνας ΑντωνίουΚλινικής Διαιτολόγου, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας Ερρίκος Ντυνάν Hospital CenterΗ διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία…
Newsletter
Τα μυστικά της γυναικείας καρδιάς μετά την εμμηνόπαυση
Του Ηλία ΤσούγκουΔιευθυντή Β΄ Καρδιολογικού Τμήματος & Κέντρου Γυναικείας Καρδιάς Ερρίκος Ντυνάν Hospital CenterΟι γυναίκες σήμερα πληρώνουν, όπως και οι άν…
Newsletter
Κέντρο Γηριατρικής Αξιολόγησης (video)
Newsletter
Θεραπευτικές εφαρμογές της Πυρηνικής Ιατρικής (video)
Newsletter
Νέας Γενιάς Ψηφιακά Συστήματα
Με την απόκτηση δύο ψηφιακών συστημάτων τελευταίας γενιάς, το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center δημιουργεί νέες δυνατότητες στο πεδίο του καρδιοαγγειογραφικού και…
popup-νοσηλευτες-20240313
Δείτε περισσότερα