Newsletter

Αρθρίτιδα: Μια εκφυλιστική πάθηση που διορθώνεται

Αρθρίτιδα: Μια εκφυλιστική πάθηση που διορθώνεται

Του Παναγιώτη Μυστίδη

Ορθοπεδικού, δ/ντή Α’ ορθοπεδικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

 

Η αρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική πάθηση που μπορεί να προσβάλλει όλες τις αρθρώσεις (όπως ισχίο, γόνατο, ώμο κ.α.), προκαλώντας πόνο και μειώνοντας τη δραστηριότητα του πάσχοντος. Ως άμεσο αποτέλεσμα καταγράφεται, βέβαια, η κακή ποιότητα ζωής.

Παρόλο που η πάθηση είναι πιο κοινή σε ενήλικους άνω των 65 ετών, κάθε ηλικία μπορεί να προσβληθεί. Πρόκειται για πάθηση, πάντως, που είναι πιο συχνή στις γυναίκες.

Ο ασθενής με αρθρίτιδα στο γόνατο και το ισχίο, αφού αξιολογηθεί και εκτιμηθεί, θα αντιμετωπισθεί σύμφωνα με το στάδιο της αρθρίτιδας του. Στα αρχικά στάδια αρθρίτιδας επιλέγονται προγράμματα και πρωτόκολλα βιολογικών θεραπειών όπως βλαστοκύτταρα PRP, αυξητικοί παράγοντες, υαλουρονικό κολλαγόνο ή συνδυασμός αυτών για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Η εφαρμογή τους στο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center έχει ήδη δώσει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα.

Επόμενη θεραπευτική αντιμετώπιση αποτελεί η αρθροσκόπηση γόνατος ή ισχίου κατά την οποία ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε χονδροπλαστική ανάλογα με τις ενδείξεις.

Στις προχωρημένες μορφές αρθρίτιδας, ωστόσο, η θεραπεία είναι η αρθροπλαστική, δηλαδή η αντικατάσταση μέρους ή όλης της άρθρωσης με ειδικές προθέσεις.

Ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική

Ο ασθενής ανάλογα με τη βαρύτητα της αρθρίτιδας του στο γόνατο μπορεί να υποβληθεί σε μερική αρθροπλαστική ή σε ολική αρθροπλαστική. Ο συνδυασμός κατάλληλης χειρουργικής τεχνικής με εφαρμογή προγράμματος (fast track) έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία επάνοδο στο προηγούμενο επίπεδο δραστηριότητας του ασθενούς.

Η χειρουργική τεχνική που θα επιλεγεί, είναι ελάχιστης επεμβατικότητας και συνδυασμένη με προηγούμενες και σύγχρονες μεθόδους , όπως Robot – πλοηγών (navigator) ψηφιακών προγραμμάτων προεγχειρητικού σχεδιασμού για την ακριβέστερη εφαρμογή των προθέσεων έχει ως στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα για τον ασθενή. Στις προχωρημένες μορφές αρθρίτιδας σκοπός μας είναι η ασφαλής και ταχύτερη αποκατάσταση. Χρησιμοποιούμε τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, στις οποίες στρέφεται και η διεθνής ιατρική κοινότητα, με άριστα αποτελέσματα έναντι των συμβατικών/παραδοσιακών μεθόδων. Οι σύγχρονες προθέσεις που χρησιμοποιούμε για τη αντικατάσταση των αρθρώσεων έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Αρθροπλαστική ισχίου

Οι τεχνικές Ελάχιστης Επεμβατικότητας (Minimally Invasive) προσφέρουν αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του ασθενούς. Για την αρθρίτιδα του ισχίου εφαρμόζεται η πρωτοποριακή μέθοδος ASI (Auterior Supine Intermuscular), η οποία αποτελεί την πλέον σύγχρονη τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας. Η μέθοδος εξασφαλίζει πλήρη απο­κατάσταση με μια μικρή τομή του δέρματος και χωρίς διατομή των μυών που περιβάλλουν και στηρίζουν την άρθρωση. Η τε­χνική ASI ενδείκνυται ιδιαιτέρως για υπέρβαρους ασθενείς.

Η Α΄ Ορθοπεδική Κλινική στην αρθρίτιδα του ισχίου εφαρμόζει τη μέθοδο ASI, η οποία περιλαμβάνει:

  • πολύ μικρή πρόσθια τομή
  • μη τραυματισμό μαλακών μορίων (όχι διατομή)
  • μη απώλεια αίματος – όχι σωληνάκια τενόντων, μυών Redon – μεταγγίσεις.
  • ελάχιστη απώλεια οστού
  • διάρκεια επέμβασης περίπου μια ώρα
  • διάρκεια νοσηλείας μέχρι δύο ημέρες
  • άμεση κινητοποίηση (ανάλογα με τη φυσική κατάσταση του ασθενούς, μπορεί και χωρίς βοήθημα).

 

Aρθροπλαστική γόνατος

Για την αρθρίτιδα του γόνα­τος εφαρμόζεται, ανάλογα με την περίπτωση, ολική αρθροπλα­στική γόνατος με μέθοδο ελάχι­στης επεμβατικότητας (MIS – Τεχνική Sub Vastus). Η επέμβα­ση πραγματοποιείται χωρίς να κόψουμε τένοντες. Επίσης εφαρ­μόζεται εξατομικευμένη αρθρο­πλαστική γόνατος (Signature Computer). Πρόκειται για μέθο­δο που -με τη βοήθεια τρισδιά­στατης τομογραφίας- επιτρέπει την ολική αρθροπλαστική κατά παραγγελία για τον ασθενή (πρό­θεση με ονοματεπώνυμο). Σε δι­άστημα μικρότερο από 20 ημέ­ρες και αφού προηγηθούν ενδε­δειγμένες εξετάσεις στο ΕΡΡΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ και αποσταλούν στις ΗΠΑ, κατασκευάζεται πρό­θεση αποκλειστικά για τον ασθε­νή που πρόκειται να χειρουργη­θεί.

Στις αρθρίτιδες οι οποίες έχουν οδηγήσει σε καταστρο­φή ενός τμήματος του γόνατος, πραγματοποιείται αντικατάστα­ση μόνο του χόνδρου που έχει υποστεί βλάβη, με την εφαρμογή μονοδιαμερισματικής αρθροπλα­στικής του γόνατος. Και σ’ αυτήν τη μέθοδο μπορούμε να εφαρ­μόσουμε εξατομικευμένη μονο­διαμερισματική αρθροπλαστική κατά παραγγελία, επιτυγχάνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Οι τεχνικές αυτές σε συνδυ­ασμό με το πρόγραμμα ταχείας αποκατάστασης προσφέρουν κα­λύτερο αποτέλεσμα από τις πα­ραδοσιακές τεχνικές σε μικρότε­ρο χρόνο, καθώς επιτυγχάνεται:

  • Μικρότερη χειρουργική τομή και ελαχιστοποίηση του πόνου.
  • Διατήρηση ακεραιότητας μυών και τενόντων.
  • Ελάχιστη απώλεια αίματος, περιορισμός της ανάγκης για μετάγγιση.
  • Διατήρηση του φυσιολογικού τμήματος του γόνατος και αντικατάσταση μόνο του πα­θολογικού (στην Μονοδιαμερι­σματική).
  • Κανένας περιορισμός του ασθενούς – καλύτερη κίνηση της άρθρωσης.
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλε­σμα.
  • Ταχύτερη και ασφαλής απο­κατάσταση. Ο ασθενής βαδίζει λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις εκτελούνται, όπου απαιτείται, με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών – χειρουργικού πλοηγού για τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Η χρήση του πλέον σύγχρονου και εξελιγμένου ρομποτικού συστήματος (Navio της Smith & Nephew) στην Α’ Ορθοπεδική Κλινική του Ερρίκος Ντυνάν εγγυάται ακόμα καλύετρα αποτελέσματα για τους πάσχοντες από αρθρίτιδα.

 

BOX

Διεθνής Πιστοποίηση της Α΄ Ορθοπεδικής Κλινικής του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ

Ο Διευθυντής της Α΄ Ορθοπεδικής Κλινικής Δρ. Π. Μυστίδης είναι ο πρώτος και μοναδικός Έλληνας χειρουργός  που έχει λάβει πιστοποίηση από την ελβετική εταιρεία Mathys European Orthopaedics για ελάχιστα επεμβατική χειρουργική του ισχίου, με τεχνικές διατήρησης του οστού και ταχείας κινητοποίησης του ασθενούς (fast track).

Η διεθνής αυτή πιστοποίηση, που αποδίδεται μόνο σε επιλεγμένα κέντρα υψηλής ποιότητας στην Ευρώπη, αναγνωρίζει την κλινική, ως κέντρο αναφοράς για την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρέχοντας το δικαίωμα εκπαίδευσης ορθοπαιδικών ιατρών Ελλήνων και ευρωπαίων σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή σύγχρονα πρότυπα.

 

Newsletter
Αποστολή υγειονομικού υλικού στην Ουκρανία
Καθ΄ οδόν προς την Ουκρανία βρίσκεται η αποστολή υγειονομικού υλικού από το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, μεταφέροντας ένα μήνυμα αλληλεγγύης από το ιατρικό,…
Newsletter
Γυναίκα και κάπνισμα: μια ολέθρια σχέση
Της Παναγιώτας Καρύδη Πνευμονολόγου-Φυματιολόγου Διευθύντριας Δ Πνευμονολογικής Κλινικής, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Τη σημερινή εποχή, κανείς δεν μπ…
Newsletter
H επανάσταση της ανοσοθεραπείας στον καρκίνο του πνεύμονα
Του Γιάννη Μούντζιου MSc, PhD Διευθυντή Δ’ Ογκολογικής Κλινικής και Μονάδας Κλινικών Μελετών Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center Τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισ…
Newsletter
Αιμορροφιλία
Της Ελισάβετ- Χριστίνας Βερβεσού, MD,PhD Διευθύντριας Αιματολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Η αιμόσταση  είναι ένας θεμελιώδης  αμυντικό…
popup-νοσηλευτες-20240313
Δείτε περισσότερα