Newsletter

Ημικρανία και βελονισμός

Ημικρανία και βελονισμός

του Νικολάου Δεληγιώργη

Νευρολόγου, Συνεργάτη Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

 

Ο βελονισμός είναι μία θεραπευτική μέθοδος που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής και εξελίχθηκε σταδιακά από το 100 π.Χ. έως τον 16ο αιώνα. Στην Ιατρική αυτή, οι γιατροί με το πέρασμα των αιώνων και την παρατήρηση, διαμόρφωσαν την θεωρία ότι οι λειτουργίες του σώματος καθορίζονται από τη ροή της ενέργειας κατά μήκος συγκεκριμένων καναλιών και περιέγραψαν 365 σημεία του σώματος μέσα από τα οποία μπορούσαν, με την χρήση των βελονών, να ρυθμίσουν την ροή της ενέργειας όταν αυτή γινόταν παθολογική.

Μετά το 1971 ο βελονισμός έγινε αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας από τη Δυτική επιστήμη και διαμορφώθηκε η έννοια του Ιατρικού Βελονισμού. Σήμερα ξέρουμε ότι τα σημεία Βελονισμού είναι σημεία του σώματος πλούσια σε νευρικές απολήξεις και ερεθίζοντάς τα μπορούμε να επέμβουμε στην λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι με τον βελονισμό αλλάζει η λειτουργία του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, ενεργοποιούνται ενδογενή αναλγητικά συστήματα και αυξάνεται η παραγωγή ουσιών όπως οι ενδορφίνες.

Η δράση του Βελονισμού στο Νευρικό σύστημα αυξάνεται και γίνεται πιο μόνιμη όταν ορισμένες βελόνες ερεθίζονται με ηλεκτρικό ρεύμα πολύ χαμηλής έντασης (Ηλεκτροβελονισμός). Αρκετές μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι η χρήση του βελονισμού σε ασθενείς με συχνούς πονοκεφάλους μειώνει την συχνότητά τους σχεδόν το ίδιο αποτελεσματικά με την χορήγηση προληπτικών φαρμάκων, πρακτικά χωρίς παρενέργειες.

Η συνεδρία βελονισμού κρατά 30 λεπτά. Τοποθετούνται, με ανώδυνο τρόπο, 15-20 πάρα πολύ λεπτές βελόνες μιας χρήσεως, από ιατρικό ατσάλι σε σημεία του κεφαλιού και του αυχένα, αλλά και σε ειδικά σημεία των χεριών και των ποδιών. Οι βελόνες παραμένουν στην θέση τους 20 λεπτά και ορισμένες από αυτές μπορεί να συνδεθούν με μηχάνημα που παράγει μικρούς ηλεκτρικού παλμούς.

Η συχνότητα της θεραπείας είναι 1-2 φορές την εβδομάδα, τα αποτελέσματα εμφανίζονται μετά την 4η ή 5η συνεδρία και συνήθως απαιτούνται 7-8 συνεδρίες για την ολοκλήρωση ενός κύκλου θεραπείας.

Ο βελονισμός πρέπει πάντα να γίνεται από εξειδικευμένο ιατρό, σε συνδυασμό, εάν χρειάζεται, με φαρμακευτική αγωγή και αφού έχει ολοκληρωθεί η διαγνωστική αξιολόγηση του ασθενούς.

Newsletter
Θερμική εξάντληση και θερμοπληξία: συμπτώματα, αντιμετώπιση και πρόληψη
Του Αντωνίου Δημητρακόπουλου Διευθυντή Γ' Παθολογικού Τμήματος Eρρίκος Nτυνάν Hospital Center   Η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία είναι δύο δυνητικά σοβα…
Newsletter
Φωτογήρανση: Ο εχθρός της νεανικής όψης
Του Αθανασίου Παυλίδη Δερματολόγου, Επιμελητή Α΄ Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Η φωτογήρανση είναι η πρόωρη γήρανση του δέρματος που προκαλείται από την ε…
Newsletter
Κυριάκος Βαμβακίδης –Χειρουργική του θυρεοειδούς αδένα και λεμφαδενικός καθαρισμός του τραχήλου (video)
popup-νοσηλευτες-20240313
Δείτε περισσότερα