Newsletter

H αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου

H αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου

 

Της Βαρβάρας Καλογερή,

Παθολόγου, Διευθύντριας Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών-Τμήματος Check Up, Ερρίκος Ντυνάν

 

Η σύγχρονη άποψη για την υγεία εστιάζει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον στον τομέα της πρόληψης και της πρώιμης διάγνωσης. Ο προληπτικός έλεγχος (check up) αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της διαφύλαξης της υγείας.

Επικεντρώνεται στην προσυμπτωματική διάγνωση ενηλίκων, ώστε να προσδιοριστούν ορισμένα νοσήματα και παθολογικές καταστάσεις, που κατά κανόνα δεν προκαλούν συμπτώματα. Η πρόληψη έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα για την υγεία, την ευεξία και τη μακροζωία. Ο περιοδικός προληπτικός έλεγχος (check up) στοχεύει στο να διαγνωσθούν έγκαιρα και να αντιμετωπισθούν νοσήματα πριν τη δημιουργία μη αναστρέψιμων επιπλοκών. Επιπλέον στοχεύει στο να δοθούν εξατομικευμένες οδηγίες-συμβουλές για να διαφυλαχτεί η καλή υγεία του εκάστοτε ασθενή.

 Πρόκειται για μια στοιχειώδη υποχρέωση-επιλογή του ατόμου απέναντι στον εαυτό του.

Το πρόγραμμα του περιοδικού προληπτικού ελέγχου πρέπει να εξατομικεύεται από τον γιατρό ανάλογα με το ιστορικό, τους παράγοντες κινδύνου και τα αποτελέσματα προηγούμενων διαγνωστικών εξετάσεων. Στόχος του είναι προαγωγή της ατομικής και οικογενειακής υγείας. Επιπλέον στοχεύει στην  ανίχνευση παραγόντων κινδύνου που μπορούν να εξελιχθούν σε νόσο και που μπορούν να αντιστραφούν με αλλαγή του τρόπου ζωής. Τέλος γίνεται ανίχνευση παθήσεων που συνήθως είναι ασυμπτωματικές καθώς επίσης η καλή συμμόρφωση με την αγωγή των ήδη υφιστάμενων παθήσεων.

Ανάλογα με το φύλο και την ηλικία, τα υφιστάμενα προβλήματα υγείας, προδιαθεσικούς ή κληρονομικούς παράγοντες η συχνότητα του check up διαφοροποιείται. Επίσης, μπορεί να αλλάζει με βάση τα αρχικά ευρήματα. Ο προληπτικός έλεγχος περιλαμβάνει τη λήψη ιατρικού ιστορικού, κλινική εξέταση και εργαστηριακό-απεικονιστικό έλεγχο.

Στο Ερρίκος Ντυνάν αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα του περιοδικού προληπτικού ελέγχου και ότι αποτελεί επιλογή των ασθενών να εμπιστευτούν το νοσοκομείο μας δημιουργήθηκε ένας σύγχρονος ξεχωριστός χώρος με πιστοποιημένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και τη συμμετοχή όλων των ιατρικών ειδικοτήτων με στόχο την εξατομικευμένη προληπτική ιατρική. Στόχος του νοσοκομείου μας είναι να πραγματοποιείται ένας ολοκληρωμένος προληπτικός έλεγχος σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Έχουμε δημιουργήσει πακέτα προληπτικού ελέγχου που καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών μας αλλά είμαστε και στη διάθεσή τους να δημιουργήσουμε εξατομικευμένα πακέτα. Επιπλέον διαχειριζόμαστε προληπτικούς ελέγχους μεγάλων εταιριών που έχουν δημιουργήσει οι Ιατροί Εργασίας τους ή που έχουμε κληθεί να δημιουργήσουμε εμείς ανάλογα τις ανάγκες τους. Προβαίνουμε σε συνεχείς ενημερώσεις και καμπάνιες αφύπνισης του κοινού για την σημαντικότητα του περιοδικού προληπτικού ελέγχου είτε μέσω διαφημιστικών καμπανιών είτε μέσω δημιουργίας μικρών ευέλικτων πακέτων για προληπτικό έλεγχο και έγκαιρη διάγνωση ασθενειών όπως καρκίνος του μαστού, καρκίνος προστάτη κ.α.

«Κάλλιον του θεραπεύειν, το προλαµβάνειν» , υποστήριζε ο Ιπποκράτης από την αρχαιότητα.

Newsletter
Μήνυμα για σένα
Όταν ο δικός σου άνθρωπος νοσηλεύεται είναι πολύ σημαντικό να νιώθει εσένα δίπλα του.Για τον λόγο αυτό, ετοιμάσαμε αυτή την πλατφόρμα, την οποία μπορείς να χρησ…
Newsletter
EUS – Ενδοσκοπική Υπερηχοτοµογραφία
Η ενδοσκοπική υπερηχοτοµογραφία (endoscopic ultrasound – EUS) είναι απεικονιστική υπερηχογραφική µέθοδος, η οποία εφαρµόζεται µε ενδοσκοπικά µέσα. Με αυτόν τον…
Newsletter
Τμήμα Προληπτικού Ελέγχου / Check Up
«Το δε προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν»  Ιπποκράτης  Σε όλο τον σύγχρονο κόσμο η Προληπτική Ιατρική αποκτά αυξανόμενα σημαντικό ρόλο στην…
Newsletter
Κοινό Κρυολόγημα: Μύθοι και αλήθειες
Χαρίκλεια Γάτσιου Ιατρός Παθολόγος Διευθύντρια Δ’ Παθολογικής Κλινικής, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Η Ιατρός Παθολόγος Χαρίκλεια Γάτσιου, Διευθύντρια της Δ…
popup-νοσηλευτες-20240313
Δείτε περισσότερα