Newsletter

Τομοσύνθεση. Η νέα 3D μαστογραφία

Τομοσύνθεση. Η νέα 3D μαστογραφία

Χριστίνα Γκάλι

Ακτινολόγος, Τμήμα Απεικονιστικής Ακτινολογίας, Ερρίκος Ντυνάν

 

Η  Τομοσύνθεση των μαστών αποτελεί τη μεγαλύτερη εξέλιξη της  ψηφιακής μαστογραφίας στην απεικόνιση του μαστού. Πρόκειται για μια νέα, ευκρινέστερη μαστογραφία, η οποία ανιχνεύει νεοπλασίες που δεν φαίνονται με την δισδιάστατη ψηφιακή μαστογραφία.  

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η ανάγκη πραγματοποίησης επιπλέον εξετάσεων προκειμένου να υπάρξει σαφέστερη εικόνα μίας πιθανής βλάβης, καθώς ανιχνεύει πρώιμα 41% περισσότερους επιθετικούς καρκίνους.

 

Πού βρίσκεται η καινοτομία της τομοσύνθεσης;

Η καινοτομία της τομοσύνθεσης βρίσκεται στην τρισδιάστατη απεικόνιση του μαστού, μιας και ο μαστός είναι τρισδιάστατο όργανο. 

Σε αντίθεση με την ψηφιακή μαστογραφία που λαμβάνει δύο λήψεις τους μαστού, η τομοσύνθεση απεικονίζει τον μαστό υπό πολλαπλές, διαφορετικές γωνίες, επιτυγχάνοντας ανάλυση σε τομές πάχους 1 χιλιοστού!

Ποιο είναι το πλεονέκτημα της τρισδιάστατης (3D) απεικόνισης του μαστού;

Οι πυκνοί μαστοί φαίνονται «άσπροι» στην ψηφιακή μαστογραφία. Το ίδιο και οι αλλοιώσεις. Επομένως, ένα μεγάλο ποσοστό μικρών, ύποπτων αλλοιώσεων μπορεί να μην ανιχνευθεί στους πυκνούς μαστούς.

Αυτό το ποσοστό έρχεται να καλύψει η τομοσύνθεση μέσω της λεπτομερούς- τρισδιάστατης απεικόνισης του μαστού, καθώς αναγνωρίζει πολύ μικρές βλάβες προσδιορίζοντας μέγεθος, σχήμα, θέση.

Πώς γίνεται η τομοσύνθεση;

Η τεχνική είναι η ίδια με αυτή της ψηφιακής μαστογραφίας και ολοκληρώνεται αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά, μέσω ειδικού λογισμικού. Είναι εγκεκριμένη από τον FDA και λόγω της αποφυγής επιπρόσθετων συμπληρωματικών λήψεων συνεισφέρει στην ελάττωση της συνολικής ακτινικής επιβάρυνσης.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η μέθοδος της τομοσύνθεσης;

  1. Στο πλαίσιο προληπτικού απεικονιστικού ελέγχου, κυρίως σε πυκνούς μαστούς.
  2. Στο πλαίσιο διερεύνησης ψηλαφητού ευρήματος.
  3. Στο πλαίσιο διερεύνησης ευρήματος από την ψηφιακή μαστογραφία.

Γιατί να επιλέξει μια γυναίκα την τομοσύνθεση έναντι της ψηφιακής μαστογραφίας;

  1. Γιατί ανιχνεύει περισσότερες νεοπλασίες του μαστού σε σχέση με την ψηφιακή μαστογραφία. Η ψηφιακή μαστογραφία σε πυκνούς μαστούς μπορεί να «χάσει» έως και 21% νεοπλασιών.
  2. Γιατί ανιχνεύει αλλοιώσεις σε πυκνούς μαστούς, όπου η διαγνωστική αξία της ψηφιακής μαστογραφίας είναι περιορισμένη. Η τομοσύνθεση, αναλύοντας την εικόνα σε τομές πάχους 1 χιλιοστού, δίνει τη δυνατότητα στον ιατρό ακτινολόγο να μελετήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια περιοχές αυξημένης σκιερότητας, παρέχοντας καλύτερη διακριτική ικανότητα.
  3. Γιατί μειώνονται οι επιπρόσθετες λήψεις και τυχόν επαναληπτικές ή περαιτέρω εξετάσεις, μειώνοντας το άγχος της εξεταζόμενης.
Newsletter
Στρατηγική συνεργασία ERGO Ασφαλιστικής με το Ερρίκος Ντυνάν - Παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου με υπερσύγχρονες μεθόδους και εξοπλισμό
Η ERGO Ασφαλιστική, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της παρουσίας της στις Ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας, προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με το Ερρίκος Ντυνάν Hospita…
Newsletter
Ρομποτικό Σύστημα DA VINCI XI
Το νέο ρομποτικό σύστημα Da Vinci Xi 4ης τεχνολογικής γενιάς στο Ερρίκος Ντυνάν υπόσχεται μια χειρουργική εμπειρία νέας εποχής, με ταχύτερη ανάρρωση, σημαντική…
Newsletter
Νεότερες εξελίξεις στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη: διαπερινεϊκές βιοψίες προστάτη
Του Αθανάσιου- Μάριου Βούλγαρη Διευθυντή Δ΄ Ουρολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν   Τα τελευταία χρόνια, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος κα…
Newsletter
Εποχική γρίπη – ο χειμερινός μας επισκέπτης
Του Νικολάου Τζόγκα Πνευμονολόγου – Φυματιολόγου, Διευθυντή Γ' Πνευμονολογικής Κλινικής   Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται…
popup-νοσηλευτες-20240313
Δείτε περισσότερα