Λοιμωξιολόγος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Γ' Παθολογική Κλινική
Το άνοιγμα των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών μετά τις διακοπές του καλοκαιριού σηματοδοτεί και την έναρξη της αγωνίας των γονέων σχετικά με τις λοιμώξεις.
Ο συγχρωτισμός των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον ευνοεί τη μετάδοση παθογόνων μικροοργανισμών όπως είναι τα βακτήρια και οι ιοί, είτε με άμεσο τρόπο (επαφή με μολυσμένα σταγονίδια από νοσούντες) είτε με έμμεσο τρόπο (επαφή με επιφάνειες μολυσμένες από εκκρίσεις νοσούντων).
Και όπως γνωρίζουμε, όταν ένα μέλος της οικογένειας έχει ίωση, ούτε λίγο ούτε πολύ διασκορπίζει τον ιό σε ολόκληρο το σπίτι.
Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος αναμένεται να κυριαρχήσουν οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV, ιός κοινού κρυολογήματος και αδενοιοί) που προκαλούν βρογχίτιδες, αναπνευστική δυσχέρεια και πνευμονίες, κυρίως σε παιδιά, ηλικιωμένους και ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα.
Πέραν αυτών όμως, φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει και η ιλαρά, η υψηλή δραστηριότητα της οποίας έχει θορυβήσει τους επιστήμονες από τις αρχές του έτους.
Και βέβαια θα μας προβληματίσει ο στρεπτόκοκκος με την διεισδυτική μορφή της νόσου από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους μικρά παιδιά τον τελευταίο χρόνο σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο μεγάλος αριθμός παιδιών στις αίθουσες και στα σχολικά λεωφορεία καθώς και οι κλειστοί χώροι όσο πέφτει η θερμοκρασία, ευνοούν την ανάπτυξη παθογόνων στα οποία εκτίθενται τα παιδιά καθημερινά.
Για να μπορέσει ο παιδικός οργανισμός να αμυνθεί απέναντι σε αυτές τις λοιμώξεις χρειάζεται ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο δημιουργείται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι όσο μικρότερο είναι ένα παιδί, τόσο πιο συχνές είναι οι λοιμώξεις που θα κολλήσει κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Συνήθως, πρόκειται για το κοινό κρυολόγημα, που δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη αντιμετώπιση πέραν αυτής, που ισχύει για όλες τις ιώσεις.
Η γρίπη, ο SARS-CoV2 και ο RSV, αν και σπανίως επικίνδυνα σε υγιή παιδιά, έχουν, συνήθως, πιο έντονα συμπτώματα και απαιτούν την παρακολούθηση από Παιδίατρο.
Όταν η κατάσταση του παιδιού, που νοσεί, είναι πιο σοβαρή με υψηλό πυρετό και εικόνα πάσχοντος (αδυναμία ή εύκολη κόπωση, έντονο βήχα, ρίγος κ.λπ.), θα πρέπει να εξετάζεται από Παιδίατρο για το ενδεχόμενο μικροβιακής επιλοίμωξης (ωτίτιδα, αμυγδαλίτιδα, πνευμονία κ.λπ.), που απαιτεί και τη χορήγηση αντιβιοτικών.
Τα προληπτικά μέτρα, που πρέπει να εφαρμόζονται για την αποφυγή των συχνών λοιμώξεων είναι απλά και σαφή:
- Ατομική υγιεινή με συχνό πλύσιμο των χεριών. Μάθετε στα παιδιά σας τη σπουδαιότητα του καλού πλυσίματος των χεριών. Ειδικά πριν το φαγητό και μετά την τουαλέτα
- Αποφυγή συγχρωτισμού, εφόσον αυτό είναι εφικτό.
- Πλήρης εμβολιασμός των παιδιών, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα. Στον εμβολιασμό, τα παθογόνα χορηγούνται σε εξασθενημένη ή νεκρή μορφή. Δεν πυροδοτούν καμία σοβαρή ασθένεια. Διεγείρουν το σώμα να σχηματίσει προστατευτικά αντισώματα.
- Διατηρείτε το σπίτι σας καθαρό χωρίς να το παρακάνετε! Είναι σημαντικό, το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών να έρχεται σε επαφή με διάφορες ξένες ουσίες από το περιβάλλον τους. Μόνο έτσι «εκπαιδεύεται» και μπορεί να αναπτυχθεί.
- Συχνός καθαρισμός και όχι κλείσιμο ή απολύμανση του σχολείου.
- Όχι ανεξέλεγκτη λήψη αντιβιοτικών.
- Η υγιεινή διατροφή είναι η βάση για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
- Πολύ σημαντική επίσης είναι η επαρκής ενυδάτωση των παιδιών. Σε μη επαρκή πρόσληψη υγρών, οι βλεννογόνοι του στόματος και της στεγνώνουν και δεν μπορούν να εκπληρώσουν τη σημαντική αμυντική τους λειτουργία.
Η τακτική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και ο καθημερινός αερισμός των εσωτερικών χώρων ακόμη κι όταν <<κάνει κρύο>> είναι εξίσου σημαντικές παράμετροι για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.