του Roberto Greco, CEO Ερρίκος Ντυνάν
το άρθρο δημοσιεύτηκε στα insider.gr και reader.gr στις 4/6/2024
https://www.insider.gr/ygeia/322870/errikos-ntynan-iatriki-frontida-horis-synora
https://www.reader.gr/ygeia/errikos-ntynan-iatriki-frontida-horis-synora/562043
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2023 η Ελλάδα προσέλκυσε περισσότερους από 32 εκατομμύρια επισκέπτες, οι οποίοι συμβάλλουν σχεδόν κατά 25% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας. Για την τρέχουσα περίοδο το τουριστικό κύμα έχει ξεκινήσει, ενώ η Αθήνα βελτιώνει συνεχώς τη θέση της στον χάρτη με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που επιλέγονται για το λεγόμενο city break. Ωστόσο, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα και τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα, ένα ανάλογο άλμα και στο πεδίο του ιατρικού τουρισμού δεν καταγράφεται και εξακολουθεί να αποτελεί έναν βασικό εθνικό στόχο. Πρόκειται, βέβαια, για πεδίο που αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση για την Ελλάδα και όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο της Υγείας, καθώς οι τελευταίες μελέτες (SchengenVisaInfo.com) καταλήγουν στην εκτίμηση ότι ο ιατρικός τουρισμός θα ξεπεράσει τα 180 δισ. ευρώ παγκοσμίως μέχρι το 2025. Τα μεγέθη αυτά είναι αυτονόητο ότι διαμορφώνουν ένα νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που το στίγμα του ιατρικού τουρισμού προέρχεται πλέον από ανθρώπους από ανεπτυγμένες χώρες που ταξιδεύουν σε αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να λάβουν ιατρικές θεραπείες σε χαμηλότερες τιμές.
Στην ευρύτερη περιοχή αυξάνονται οι χώρες που επενδύουν σε αυτόν τον τομέα και σε αυτόν τον αγώνα δρόμου η Ελλάδα δεν μπορεί να περιοριστεί σε έναν ρόλο θεατή. Η γειτονική Τουρκία, με υψηλής ποιότητας υποδομές ιατρικής περίθαλψης στο δυτικό και πιο εξευρωπαϊσμένο κομμάτι της χώρας (Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη) αποτελεί από χρόνια έναν βασικό ανταγωνιστή, ενώ σημαντικές επενδύσεις γίνονται τα τελευταία χρόνια και από χώρες όπως η Κροατία και η Πολωνία, οι οποίες επίσης επιδιώκουν να καταλάβουν υψηλές θέσεις στον χάρτη του ιατρικού τουρισμού. Για να αντιληφθεί κανείς τα μεγέθη πίσω από τη ραγδαία ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, στη γειτονική Τουρκία το 2022 υποδέχθηκαν 1,2 εκατ. τουρίστες για ιατρικούς λόγους, καταγράφοντας συνολικά έσοδα 2,1 δισ. δολάρια, ενώ για το 2024 προσδοκούν έσοδα άνω των τριών δισ. δολαρίων. Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει το δικό της βήμα, προσφέροντας μαζί με το περίφημο ελληνικό καλοκαίρι και αναβαθμισμένες ιατρικές υπηρεσίες. Έχει τη δυνατότητα και το Ερρίκος Ντυνάν προετοιμάζεται ήδη να συμβάλλει καθοριστικά μπροστά σε αυτή την πρόκληση.
Οι υπερσύγχρονες υποδομές του, αποκλειστικά κατασκευασμένες για τη λειτουργία νοσοκομείου υψηλών προδιαγραφών, η συνεχής αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού του και το υψηλής κατάρτισης και εξειδίκευσης ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του, αποτελούν τρία βασικά όπλα που επιτρέπουν στο Ερρίκος Ντυνάν να αναλάβει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που συνδέεται με τον ιατρικό τουρισμό, ωστόσο, το δικό του μεγάλο πλεονέκτημα είναι η κορυφαία διαπίστευση Joint Commission International (JCI) με την οποία διαπιστεύθηκε το νοσοκομείο για δεύτερη συνεχή τριετία, επαναβεβαιώνοντας την απόλυτη συμμόρφωσή του προς τις απαιτήσεις του πλέον αναγνωρισμένου προτύπου διαπίστευσης υπηρεσιών υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Χρυσή Σφραγίδα Έγκρισης (Gold Seal of Approval®) κατατάσσει το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center ανάμεσα στα 640 διαπιστευμένα νοσοκομεία στον κόσμο και επισφραγίζει την ισχυρή θέση του στο εγχώριο σύστημα νοσοκομειακής φροντίδας.
Με τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου ομίλου και την υλοποίηση ενός σχεδίου ανάπτυξης πανελλαδικής εμβέλειας, το Ερρίκος Ντυνάν φιλοδοξεί να βρει μια ξεχωριστή θέση και στον χάρτη των σημαντικών ευρωπαϊκών νοσηλευτικών κέντρων. Πρόκειται για στρατηγική στόχευση που μπορεί να διαμορφώσει μια νέα βάση ανάπτυξης για τον ιατρικό τουρισμό, με ασθενείς όχι μόνον από τη Βαλκανική και τις αραβικές χώρες, αλλά και από την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, ακόμη και από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού είναι σαφές, ωστόσο, ότι δεν αρκεί η προσπάθεια ενός φορέα, αλλά απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο δράσης. Και είναι σημαντικό ότι η επίσημη πολιτεία κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας καταγράψει τις αδυναμίες και τα νομοθετικά κενά. Η απλούστευση των διαδικασιών, η έκδοση ειδικής βίζας για ασθενείς που προέρχονται από χώρες εκτός Σένγκεν, η στοχευμένη προβολή της χώρας, η συνεργασία με ασφαλιστικές εταιρίες και οι συνέργειες με τον ξενοδοχειακό κλάδο, είναι απαραίτητα βήματα για μια δυναμική ελληνική είσοδο στο πεδίο του ιατρικού τουρισμού. Το Ερρίκος Ντυνάν είναι έτοιμο και για αυτό το στοίχημα.