Του Γιώργου Κοντονή
Το άρθρο του δημοσιογράφου κ. Κοντονή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο την 1/6/2024
«Για μένα νοσηλευτική σημαίνει έρωτας! Τι σημαίνει έρωτας; Είναι μια κατάσταση στην οποία κάποιες ημέρες πετάς στα ουράνια και κάποιες άλλες θέλεις να φύγεις, να εξαφανιστείς ... » Τα λόγια αυτά ανήκουν στη νοσηλεύτρια Χριστίνα Πετροπούλου, η οποία με την ομιλία της για τη Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών, που εορτάστηκε παγκόσμια στις 23 Μαΐου 2024, κατάφερε να μας πείσει πως «μια γυναίκα μπορεί να είναι άριστη νοσηλεύτρια αλλά και αγαπημένη μανούλα τεσσάρων παιδιών», όπως η ίδια!
Ομολογώ πως η ομιλία της εντυπωσίασε όχι μόνο εμένα, αλλά το γεμάτο από ιατρούς, νοσηλευτές, υπαλλήλους και απλό κόσμο, αμφιθέατρο του «Ερρίκος Ντυνάν». Δίκαια στο τέλος της ομιλίας της χειροκροτήθηκε πολύ από όλους!
Αλήθεια, ποιος είναι ο ρόλος του νοσηλευτή; Είναι όντως «ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο»; Είναι πρωταγωνιστικός σε φαινόμενα επιδημίας, πανδημίας, σε περιόδους πολέμου και κρίσεων; Είναι αυτός που καλείται να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές, οικονομικές, σωματικές και συναισθηματικές επιπτώσεις, που είναι το αποτέλεσμα αυτών; Τι είναι τελικά ο νοσηλευτής; Όλα αυτά μαζί σε ... μια νοσηλεύτρια, σε έναν νοσηλευτή!
Από τις ομιλίες κατά τον εορτασμό της Ημέρας του Νοσηλευτή έμαθα πολλά που δεν γνώριζα! Έμαθα τι σημαίνει «φροντίδα ασθενούς». Κατάλαβα ποιος είναι ο «πρωταρχικός ρόλος» του νοσηλευτή. Και «μπήκα» στο πνεύμα της ιδιαίτερης προσοχής που δίνει ο νοσηλευτής στους ασθενείς. Διαπίστωσα πως με θέληση, πίστη, αγάπη και προσήλωση ασχολείται με την αγωγή και την προαγωγή υγείας, με την πρόληψη ασθενειών και με τη γενικότερη φροντίδα των ασθενών, των αναπήρων και των ατόμων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ζωής τους.
Βέβαια, για να γίνει αυτό δυνατό, θα πρέπει ο νοσηλευτής να είναι δίπλα στον ασθενή. Να τον παρατηρεί. Να τον παρακολουθεί. Να καταγράφει οτιδήπστε συμβαίνει στην πορεία του ασθενούς. Να ενημερώνει τον ιατρό, να αναπτύσσει θεωρίες και πρωτόκολλα με τα οποία οι ιατροί θα πάρουν αποφάσεις που θα βοηθήσουν στην αποθεραπεία του ασθενούς.
Ο νοσηλευτής είναι ο άμεσος συνεργάτης, «το δεξί χέρι» του ιατρού. Δεν είναι λίγες οι φορές που συνεννοούνται με τα μάτια! Ο νοσηλευτής ξέρει τι θέλει ο γιατρός, πώς το θέλει και πότε, και είναι πάντα έτοιμο και στη θέση του. Και μη νομίζετε πως για όλα αυτά αμείβεται πλουσιοπάροχα! Αντίθετα μάλιστα! Ο μισθός της πλειονότητας των νοσηλευτών ξεκινά από 628 και φθάνει στα 1.911 ευρώ τον μήνα, έπειτα από κάποιες αυξήσεις που έκανε η κυβέρνηση το 2024! Να πούμε ότι ο μισθός ενός νοσηλευτή χωρίς εμπειρία κυμαίνεται από 628 έως και 913 ευρώ! Φυσικά, ύστερα από εργασιακή εμπειρία πέντε ετών το εισόδημά του θα είναι από 784 έως και 1.118 ευρώ τον μήνα!
Καλεσμένος της αντιπροέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του Ερρίκος Ντυνάν, ιατρού παθολόγου και διευθύντριας του Α' Παθολογικού Τμήματος του «Ερρίκος Ντυνάν» Αναστασίας Κουτσούρη, έζησα από κοντά στιγμές ομολογώ αλησμόνητες. Ο πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν Θέμος Χαραμής και ο διευθύνων σύμβουλος Roberto Greco μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τους νοσηλευτές και τους ευχαρίστησαν για την αφοσίωσή τους στο λειτούργημά τους. Τον ρόλο των νοσηλευτών ανέπτυξε με τον δικό της τρόπο η διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Όλγα Δαληγγάρου. Και για το έργο τους μίλησε ο ιατρός Ιωάννης-Ισίδωρος Βαρθαλίτης. Προσωπικά πιστεύω πως τον νοσηλευτή δεν πρέπει να τον τιμούμε μόνο μια φορά τον χρόνο, κάθε Μάιο, αλλά καθημερινά. Το έργο του μπορεί να είναι δύσκολο, το κάνει όμως με χαμόγελο, αβίαστα και ακούραστα!