Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ο κατά σειρά Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με τίτλο «Διεγχειρητική Νευροπαρακολούθηση στην αντιμετώπιση παθήσεων του Θυρεοειδούς Αδένα» την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020 στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center. Το Σεμινάριο διοργανώθηκε από το Ζ΄ Τμήμα Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων υπό τη διεύθυνση του κ. Κυριάκου Κ. Βαμβακίδη.
Το σεμινάριο τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων, της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας και της Ελληνικής Ομάδας Νευροπαρακολούθησης και μοριοδοτείται με 8 μόρια από τον ΠΙΣ (CME-CPD credits).
Σκοπός του εκπαιδευτικού σεμιναρίου ήταν η επίδειξη της σωστής χρήσης τόσο της συνεχούς όσο και της διαλείπουσας νευροδιέγερσης καθώς και η βέλτιστη διαχείριση των- εκ της νευροδιέγερσης- απορρεουσών πληροφοριών που χρησιμοποιούνται από το θεράποντα χειρουργό για την επιλογή της καταλληλότερης στρατηγικής προς όφελος του ασθενούς.
Στόχος της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν το εκπαιδευτικό αυτό σεμινάριο να ανταποκριθεί επάξια στις προσδοκίες των συμμετεχόντων και να τους δώσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τη διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση, αποκομίζοντας τα μέγιστα δυνατά οφέλη.
Η αλματώδης τεχνολογική ανάπτυξη που βρίσκει καθημερινά εφαρμογές σε όλα τα πεδία της ιατρικής κλινικής πράξης δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την χειρουργική του Θυρεοειδούς Αδένα. Έτσι η ενσωμάτωση της συστηματικής χρήσης της διεγχειρητικής νευροπαρακολούθησης των παλίνδρομων λαρυγγικών και πνευμονογαστρικών νεύρων είναι πλέον ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Σήμερα στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι διενεργούνται περίπου 9.000 θυρεοειδεκτομές ετησίως. Στις 4.000 από αυτές χρησιμοποιείται νευροδιεγέρτης. Η νευροδιέγερση που χρησιμοποιείται είναι κυρίως διαλείπουσα ενώ σε μικρό αριθμό περιστατικών χρησιμοποιείται και η συνεχής νευροδιεγέρση.