Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Χαρίζουμε μυελό των οστών, χαρίζουμε ζωή!

Χαρίζουμε μυελό των οστών, χαρίζουμε ζωή!

Είσαι 18-45 ετών, σε καλή κατάσταση υγείας;

Έλα την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 12:00 στο Αμφιθέατρο του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center να μάθεις για τη δωρεά μυελού των οστών και να γίνεις εθελοντής δότης! 

Γνωρίζοντας ότι χιλιάδες ασθενείς με απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες μπορούν να γίνουν καλά μόνο με τη μεταμόσχευση μυελού των οστών και παρόλο που σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν εκατομμύρια δότες, εντούτοις ένα 20% των ασθενών εξακολουθούν να μην μπορούν να βρουν συμβατό δότη, η εγγραφή στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας» είναι εξαιρετικής σημασίας. Κάποιοι από αυτούς τους ασθενείς μπορεί να είναι φίλοι μας, συγγενείς μας, το μικρό μας ανιψάκι, ή το παιδί φίλων μας.

Τι είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών;

Με τη μεταμόσχευση μυελού των οστών αντιμετωπίζονται κακοήθη νοσήματα, όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα, αλλά και καλοήθη, όπως η μεσογειακή αναιμία και η δρεπανοκυτταρική αναιμία. Επίσης, εφαρμόζεται στην περίπτωση σπάνιων εκφυλιστικών νευρολογικών νοσημάτων.

Πόσο πιθανό είναι να βρεθώ συμβατός με κάποιον;

Η πιθανότητα να βρεθείς συμβατός δότης για κάποιον ασθενή μέσα στην οικογένειά σου είναι περίπου 25%, ενώ να βρεθείς συμβατός μη συγγενής δότης είναι εξαιρετικά σπάνια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είσαι η μόνη ελπίδα για τον ασθενή.

Πώς γίνεται η λήψη μοσχεύματος;

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος σήμερα είναι η συλλογή των αιμοποιητικών κυττάρων από το περιφερικό αίμα με τρόπο παρόμοιο με αυτόν της αιμοδοσίας. Η συχνότερη παρενέργεια είναι πονοκέφαλος και ήπιος πόνος στα οστά και τους μυς, ο οποίος υποχωρεί με κοινά παυσίπονα. Η δεύτερη μέθοδος είναι η συλλογή κυττάρων από τον μυελό των οστών. Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μια ώρα. Μερικοί δότες μπορεί να έχουν τοπικά ελαφρύ πόνο για μερικές ημέρες. 

Έχω δικαίωμα να αναιρέσω την απόφασή μου για τη δωρεά;

Μπορείς να ανακαλέσεις την απόφασή σου για τη δωρεά σε όλα τα στάδια της διαδικασίας αν δεν είσαι έτοιμος γι' αυτή.

Πώς μπορώ να γίνω δότης μυελού των οστών;

Η διαδικασία είναι η ακόλουθη:

1. Συμπληρώνεις την αίτηση εγγραφής εθελοντή δότη αιμοποιητικών κυττάρων.
2. Δίνεις δείγμα από το σάλιο σου με μία μπατονέτα για να τυποποιηθεί ο ιστικός σου τύπος.
3. Τα αποτελέσματα της εργαστηριακής ανάλυσης καταχωρούνται στο Εθνικό (ΕΟΜ) και Παγκόσμιο (BMDW) Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.
Τόσο απλά!

Για περισσότερες πληροφορίες: 210 6972 489, 210 6972 000

Περισσότερα Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις 08/03/2019
Προληπτικός ιατρικός έλεγχος για γυναίκες κάθε ηλικίας στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας (8 Μαρτίου), το  Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center δημιούργησε και προσφέρει σε  προνομιακές τιμές για όλο τον Μάρτιο, πακέτ…
Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις 04/03/2019
Η Κινητή Μονάδα Υγείας του Ερρίκος Ντυνάν στον Μαραθώνιο Ναυπλίου
Στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ακόμη μία χρονιά το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, στήριξε έμπρακτα τον Μαραθώνιο Ναυπλίου, συμβάλλοντας…
Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις 27/02/2019
Προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center σε προνομιακές τιμές
Με βασικό στόχο να ενισχύσει το μήνυμα ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center προσφέρει στοχευμένα πακέτα καρδιολογικού ελέγ…
Το Ερρίκος Ντυνάν αναζητά συνεργάτες
Μάθετε περισσότερα