Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Χαρίζουμε μυελό των οστών, χαρίζουμε ζωή!

Χαρίζουμε μυελό των οστών, χαρίζουμε ζωή!

Είσαι 18-45 ετών, σε καλή κατάσταση υγείας;

Έλα την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 12:00 στο Αμφιθέατρο του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center να μάθεις για τη δωρεά μυελού των οστών και να γίνεις εθελοντής δότης! 

Γνωρίζοντας ότι χιλιάδες ασθενείς με απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες μπορούν να γίνουν καλά μόνο με τη μεταμόσχευση μυελού των οστών και παρόλο που σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν εκατομμύρια δότες, εντούτοις ένα 20% των ασθενών εξακολουθούν να μην μπορούν να βρουν συμβατό δότη, η εγγραφή στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας» είναι εξαιρετικής σημασίας. Κάποιοι από αυτούς τους ασθενείς μπορεί να είναι φίλοι μας, συγγενείς μας, το μικρό μας ανιψάκι, ή το παιδί φίλων μας.

Τι είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών;

Με τη μεταμόσχευση μυελού των οστών αντιμετωπίζονται κακοήθη νοσήματα, όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα, αλλά και καλοήθη, όπως η μεσογειακή αναιμία και η δρεπανοκυτταρική αναιμία. Επίσης, εφαρμόζεται στην περίπτωση σπάνιων εκφυλιστικών νευρολογικών νοσημάτων.

Πόσο πιθανό είναι να βρεθώ συμβατός με κάποιον;

Η πιθανότητα να βρεθείς συμβατός δότης για κάποιον ασθενή μέσα στην οικογένειά σου είναι περίπου 25%, ενώ να βρεθείς συμβατός μη συγγενής δότης είναι εξαιρετικά σπάνια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είσαι η μόνη ελπίδα για τον ασθενή.

Πώς γίνεται η λήψη μοσχεύματος;

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος σήμερα είναι η συλλογή των αιμοποιητικών κυττάρων από το περιφερικό αίμα με τρόπο παρόμοιο με αυτόν της αιμοδοσίας. Η συχνότερη παρενέργεια είναι πονοκέφαλος και ήπιος πόνος στα οστά και τους μυς, ο οποίος υποχωρεί με κοινά παυσίπονα. Η δεύτερη μέθοδος είναι η συλλογή κυττάρων από τον μυελό των οστών. Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μια ώρα. Μερικοί δότες μπορεί να έχουν τοπικά ελαφρύ πόνο για μερικές ημέρες. 

Έχω δικαίωμα να αναιρέσω την απόφασή μου για τη δωρεά;

Μπορείς να ανακαλέσεις την απόφασή σου για τη δωρεά σε όλα τα στάδια της διαδικασίας αν δεν είσαι έτοιμος γι' αυτή.

Πώς μπορώ να γίνω δότης μυελού των οστών;

Η διαδικασία είναι η ακόλουθη:

1. Συμπληρώνεις την αίτηση εγγραφής εθελοντή δότη αιμοποιητικών κυττάρων.
2. Δίνεις δείγμα από το σάλιο σου με μία μπατονέτα για να τυποποιηθεί ο ιστικός σου τύπος.
3. Τα αποτελέσματα της εργαστηριακής ανάλυσης καταχωρούνται στο Εθνικό (ΕΟΜ) και Παγκόσμιο (BMDW) Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.
Τόσο απλά!

Για περισσότερες πληροφορίες: 210 6972 489, 210 6972 000

Περισσότερα Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις 20/05/2019
Ευρωπαϊκή ημέρα Κατά της Παχυσαρκίας: Δωρεάν κλινική εξέταση στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center
Η παχυσαρκία είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα, καθώς το πλέγμα παθήσεων που συνδέονται με αυτήν έχει λάβει…
Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις 23/04/2019
3rd Health Innovation Conference: Επαναστατική θεραπεία στα οξέα εγκεφαλικά επεισόδια (video)
Με στόχο την ανάδειξη των προοπτικών και προκλήσεων στον χώρο της υγείας από την ανάπτυξη τεχνολογιών πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου 2019 το 3rd Health Innova…
Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις 05/04/2019
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Βασικός προληπτικός έλεγχος για όλους
Φέτος τον Απρίλιο, κάντε στον εαυτό σας το πιο σημαντικό δώρο: ένα προληπτικό έλεγχο για την υγεία σας! Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center συμμετέχοντας στις γεν…