Διαπίστευση JCI: Σύμβολο Ποιότητας & Ασφάλειας για Ασθενείς & Εργαζόμενους!
Για δεύτερη συνεχή τριετία πιστοποιήθηκε το Ερρίκος Ντυνάν με την κορυφαία διαπίστευση Joint Commission International (JCI), καθώς επαναβεβαιώθηκε η απόλυτη συμμόρφωσή του προς τις απαιτήσεις του πλέον αναγνωρισμένου προτύπου διαπίστευσης υπηρεσιών υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Χρυσή Σφραγίδα Έγκρισης (Gold Seal of Approval) αποτελεί σύμβολο ποιότητας που αντανακλά τη δέσμευσή του να παρέχει την πλέον ασφαλή και αποτελεσματική φροντίδα στους ασθενείς του. Η διεθνής αναγνώριση κατατάσσει το Ερρίκος Ντυνάν ανάμεσα στα 640 διαπιστευμένα νοσοκομεία στον κόσμο και επισφραγίζει την ισχυρή θέση του στο εγχώριο σύστημα νοσοκομειακής φροντίδας.
Τι σημαίνει, όμως, αυτή η διαπίστευση για το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας που παρέχουμε στους ασθενείς, τους συνοδούς και τους επισκέπτες μας, αλλά και για τους ανθρώπους που απαρτίζουν το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center;
Ποια είναι η δράση του οργανισμού Joint Commission International (JCI);
Από το 1997, χρονιά της ίδρυσής του, μέχρι και σήμερα, ο οργανισμός JCI αξιολογεί φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας προκειμένου να διασφαλίσουν το υψηλό επίπεδο ποιότητας και ασφάλειας των υπηρεσιών τους, μέσω ενός διεθνώς αναγνωρισμένου προτύπου διαπίστευσης.
Τα πρότυπα και οι μέθοδοι αξιολόγησης του Joint Commission International σχεδιάστηκαν από ειδικούς εμπειρογνώμονες σε θέματα παροχής υπηρεσιών υγείας με πρωταρχικό στόχο τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας και την αύξηση της ασφάλειας των ασθενών και των οικογενειών τους, μέσω της ελαχιστοποίησης των κινδύνων. Τα πρότυπα ενσωματώνουν την υιοθέτηση διεθνών πρακτικών, ιατρικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών και την άποψη των εμπειρογνωμόνων, ώστε να βοηθούν τους οργανισμούς να μετρούν, να αξιολογούν και να βελτιώνουν διαρκώς την επίδοσή τους.
Ποια είναι τα βήματα της προετοιμασίας για τη Διαπίστευση JCI;
Για να καταφέρει ένας οργανισμός παροχής υπηρεσιών υγείας να αποκτήσει τη Διαπίστευση JCI, πρέπει να ακολουθήσει ένα “μονοπάτι” προετοιμασίας, το οποίο καθορίζεται από τον οργανισμό Joint Commission International βάσει αυστηρών προτύπων και οδηγεί στην επιθεώρηση του οργανισμού από ομάδα εμπειρογνωμόνων.
Τα βήματα τα οποία ακολουθούνται για την απόκτηση της διαπίστευσης περιγράφονται συνοπτικά ακολούθως:
- Δέσμευση της Διοίκησης στις αρχές που ορίζει το JCI, οι οποίες είναι αυτές της συνεργασίας, της επικοινωνίας, της καλλιέργειας κουλτούρας που προάγει την ασφάλεια, τις αλλαγές στο management και τη συνεχή βελτίωση.
- Εξοικείωση με τα πρότυπα και τις διαδικασίες του οργανισμού JCI μέσω των εγκεκριμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών.
- Επιλογή και προετοιμασία των “accreditation leaders”, κοινώς των ατόμων που θα αναλάβουν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της στρατηγικής για την απόκτηση της διαπίστευσης.
- Οργάνωση και επιμόρφωση επιμέρους ομάδων από το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, με την κάθε ομάδα να επικεντρώνει τις προσπάθειές της γύρω από συγκεκριμένα κεφάλαια του εγχειριδίου διαπίστευσης JCI.
- Ανάπτυξη και εφαρμογή νέων διαδικασιών που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του JCI.
- Ανάλυση των σημείων που χρήζουν βελτίωσης, υλοποίηση σχεδίων δράσης, καταγραφή των αποτελεσμάτων και λήψη σχετικών βελτιωτικών ενεργειών.
- Ολοκλήρωση της προετοιμασίας για την επιθεώρηση, μέσω της διεξαγωγής πολλαπλών προγραμμάτων που βασίζονται στη μεθοδολογία Tracer (ιχνηλατήσεις).
Πώς διεξήχθη η διαδικασία επιθεώρησης;
Για την αρχική διαπίστευση (2020) και την επαναδιαπίστευση (2023) ομάδα έμπειρων επιθεωρητών (ιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί) του oργανισμού Joint Commission International αξιολόγησε τη συμμόρφωση του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ προς τα πρότυπα του JCI τα οποία περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων, όπως είναι οι Διεθνείς Στόχοι Ασφάλειας Ασθενών (International Patient Safety Goals), η ιατρονοσηλευτική εκτίμηση και φροντίδα των ασθενών, η αναισθησιολογική και χειρουργική φροντίδα, η διαχείριση των φαρμάκων, η βελτίωση της ποιότητας, η πρόληψη και ο έλεγχος των λοιμώξεων, η διοίκηση και η ηγεσία, η διαχείριση των εγκαταστάσεων, τα προσόντα και η εκπαίδευση του προσωπικού και η διαχείριση των πληροφοριών.
Κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης των επιθεωρήσεων, το ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ έλαβε τη Χρυσή Σφραγίδα Έγκρισης (Gold Seal of Approval®).
Ποιοι είναι οι Διεθνείς Στόχοι Ασφάλειας Ασθενών;
O οργανισμός JCI έχει καθορίσει ένα φάσμα εξαιρετικά κρίσιμων θεμάτων κατά την υγειονομική φροντίδα, τα οποία ονομάζει Διεθνείς Στόχους Ασφάλειας Ασθενών (International Patient Safety Goals-IPSGs). Οι Διεθνείς Στόχοι Ασφάλειας Ασθενών, με τους οποίους καλούνται να συμμορφώνονται πλήρως τα διαπιστευμένα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο, περιλαμβάνουν:
- την ορθή ταυτοποίηση των ασθενών
- την ανάπτυξη αποτελεσματικής επικοινωνίας μεταξύ των επαγγελματιών υγείας μειώνοντας την πιθανότητα λαθών στις ιατρικές οδηγίες, στην αναφορά κρίσιμων τιμών εξετάσεων και στην παράδοση-παραλαβή των ασθενών
- τη βελτίωση της ασφάλειας των φαρμάκων υψηλού κινδύνου
- τη διασφάλιση της σωστής χειρουργικής / επεμβατικής πράξης, στο σωστό σημείο, στο σωστό ασθενή
- τη μείωση του κινδύνου των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και
- τη μείωση του κινδύνου βλάβης των ασθενών από πτώση.
Ορθή Ταυτοποίηση Ασθενών
Η ορθή ταυτοποίηση των ασθενών εξασφαλίζει τη μηδενική πιθανότητα των λαθών κατά την παροχή υγειονομικής φροντίδας, μέσω σύγχρονων και αξιόπιστων μεθόδων προσδιορισμού των ασθενών, διασφαλίζοντας ότι ο σωστός ασθενής, λαμβάνει τη σωστή θεραπεία ή παρέμβαση. Διεθνώς, η εσφαλμένη ή ελλιπής ταυτοποίηση των ασθενών είναι βασική αιτία λαθών με σημαντικές επιπλοκές για τους ασθενείς κατά την υγειονομική φροντίδα.
Πώς το Επιτυγχάνουμε στο ENHC;
Για όλους τους ασθενείς που προσέρχονται στο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ και σε όλα τα στάδια φροντίδας και παραμονής τους, χρησιμοποιούμε δύο στοιχεία ταυτοποίησης (το ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ και την ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ) για να κατοχυρώνεται η ασφάλειά τους.
- Τα δυο στοιχεία ταυτοποίησης κάθε ασθενούς αναγράφονται σε γραμμωτό κώδικα (barcode), με την καταχώρηση των στοιχείων του στο πληροφοριακό σύστημα κατά την προσέλευσή του, ο οποίος εκτυπώνεται σε πολλά αντίτυπα, τα οποία επικολλώνται, στη συνέχεια, σε όλα τα έντυπα του Ιατρικού Φακέλου του.
- Στον καρπό του χεριού όλων των νοσηλευόμενων ασθενών τοποθετούμε βραχιολάκι με τα στοιχεία ταυτοποίησής τους.
- Διενεργούμε ταυτοποίηση πριν από οποιαδήποτε πράξη ή επαφή με τον ασθενή ρωτώντας τον ασθενή να επιβεβαιώσει προφορικά τα στοιχεία του.
- Αν ο ασθενής κατά την προσέλευσή του δεν έχει καλό επίπεδο επικοινωνίας για να επιβεβαιώσει το ονοματεπώνυμό του, αυτό επιβεβαιώνεται από συγγενείς ή συνοδούς δυο φορές πριν από την καταχώρηση των στοιχείων του στο πληροφοριακό σύστημα και την εκτύπωση των barcodes. Στην περίπτωση αυτή, στο νοσηλευτικό τμήμα τοποθετείται και δεύτερο βραχιολάκι στο πόδι του ασθενούς.
- Ασθενείς με ίδια ή παρόμοια στοιχεία ταυτοποίησης δεν τοποθετούνται ποτέ στην ίδια νοσηλευτική πτέρυγα. Επιπρόσθετα, κατά την καταχώρησή τους στο πληροφοριακό σύστημα εμφανίζεται προειδοποιητικό μήνυμα για «υψηλό κίνδυνο ταυτοποίησης» προς ενημέρωση όλου του εμπλεκόμενου προσωπικού και τοποθετείται αυτοκόλλητη ετικέτα έντονου χρώματος με τη φράση "Προσοχή Συνωνυμία" στον Ιατρικό τους Φάκελο.
Αποτελεσματική Επικοινωνία μεταξύ των Επαγγελματιών Υγείας
Οι επαγγελματίες υγείας, κατά τη καθημερινή τους κλινική πρακτική, διαχειρίζονται υψίστης σημασίας πληροφορίες για τους ασθενείς. Η ανεπαρκής επικοινωνία επιφέρει ανεπιθύμητες επαγγελματικές πρακτικές, συμβάλλοντας σε συμβάντα με σημαντικές βλάβες στους ασθενείς. Περιπτώσεις που επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από τη χρήση μη αποτελεσματικής επικοινωνίας και θεωρούνται κρίσιμες για την εμφάνιση λαθών, είναι οι προφορικές ή τηλεφωνικές οδηγίες, η προφορική ή τηλεφωνική αναφορά των κρίσιμων αποτελεσμάτων εξετάσεων και η μεταβίβαση πληροφοριών κατά την παράδοση-παραλαβή του ασθενούς (για παράδειγμα από βάρδια σε βάρδια ή από τμήμα σε τμήμα). Η αποτελεσματική, ξεκάθαρη και ακριβής επικοινωνία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας συμβάλλει στη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών και ταυτόχρονα στη μείωση της πιθανότητας των ανεπιθύμητων συμβάντων κατά την υγειονομική φροντίδα.
Πώς το Επιτυγχάνουμε στο ENHC;
- Για τη μεταβίβαση πληροφοριών κατά την παράδοση-παραλαβή των ασθενών τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο, χρησιμοποιούμε τυποποιημένο εργαλείο για χρήση αποτελεσματικής επικοινωνίας, σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία (evidence-based). Με αυτό τον τρόπο, η μεταβίβαση των κλινικών πληροφοριών του ασθενούς, όπως η διάγνωση, η παρούσα κατάσταση, το κλινικό υπόβαθρο, η τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή, η θεραπεία καθώς και συστάσεις με θέματα που πρέπει να επισημανθούν το επόμενο διάστημα μεταβιβάζονται με αποτελεσματική επικοινωνία, η οποία είναι έγκαιρη, ακριβής, πλήρης, ξεκάθαρη και κατανοητή από τον αποδέκτη.
- Ιατρικές οδηγίες οι οποίες επικοινωνούνται προφορικά καταγράφονται στον Ιατρικό Φάκελο από τον αποδέκτη των πληροφοριών (ο οποίος τις επαναλαμβάνει -read back- στον αναγγέλλων ιατρό για την επιβεβαίωσή τους) και επικυρώνονται από τον θεράποντα ιατρό εντός 12-24 ωρών.
Κρίσιμες τιμές εξετάσεων αναγγέλλονται άμεσα τηλεφωνικά από το προσωπικό των Εργαστηρίων στον θεράποντα ιατρό ή στους αρμόδιους Επαγγελματίες Υγείας και τεκμηριώνονται στον Ιατρικό Φάκελο του Ασθενούς σύμφωνα με ορισμένη πολιτική επικοινωνίας.
Βελτίωση της Ασφάλειας των Φαρμάκων Υψηλού Κινδύνου
Ως Φάρμακα Υψηλού Κινδύνου (ΦΥΚ/ High-Alert Medications), χαρακτηρίζονται ορισμένες ομάδες/κατηγορίες φαρμάκων και μεμονωμένα φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία ενέχουν, αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά, τον μεγαλύτερο κίνδυνο πρόκλησης οργανικής, ιστικής, νευρικής, συστηματικής, λειτουργικής ή άλλης βλάβης στον άνθρωπο. Παρ’ ό,τι σε κάθε περίπτωση διαχείρισης ή/και χορήγησης φαρμάκων επιδεικνύεται η μέγιστη προσοχή από τους επαγγελματίες υγείας, συνιστάται κατά τη διαχείριση και χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κινδύνου να υπάρχει αυξημένη προσοχή και φροντίδα. Οι ομάδες/κατηγορίες φαρμάκων και τα μεμονωμένα φαρμακευτικά προϊόντα έχουν χαρακτηρισθεί ως φάρμακα υψηλού κινδύνου καθώς διεθνώς εμπλέκονται σε υψηλό κίνδυνο λαθών και αναφέρονται κάτωθι:
- Κάλιο και υπόλοιποι συμπυκνωμένοι ηλεκτρολύτες
- Ινσουλίνες
- Ναρκωτικά
- Χημειοθεραπευτικά
- Ηπαρίνη και άλλα αντιπηκτικά
-Ομόηχα/ Ομοιόμορφα (Sound-Alike/Look-Alike)
Πώς το Επιτυγχάνουμε στο ENHC;
- Πραγματοποιούνται ενέργειες σε όλα τα στάδια διαχείρισης (αποθήκευση, συνταγογράφηση, διανομή, χορήγηση) των ΦΥΚ, με σκοπό την αύξηση της ασφάλειας των ασθενών, ώστε να περιορισθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα εμφάνισης λάθους.
- Υπάρχει διαθέσιμη λίστα των φαρμάκων για την ενημέρωση όλου του προσωπικού, η οποία ορίζεται από την Επιτροπή Φαρμάκων του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες του ISMP (Institute for Safe Medication Practices). Αναθεώρηση της λίστας πραγματοποιείται προγραμματισμένα μέσα στο πρώτο τρίμηνο κάθε έτους και εκτάκτως όποτε κριθεί αναγκαίο.
Ακολουθούνται στρατηγικές για την μείωση του αποθέματος Φαρμάκων Υψηλού Κινδύνου στα Νοσηλευτικά και Διαγνωστικά Τμήματα. Η Επιτροπή Φαρμάκων έχει ορίσει συγκεκριμένα τμήματα, βάσει κλινικών ενδείξεων, όπου επιτρέπονται να βρίσκονται διαθέσιμοι πυκνοί ηλεκτρολύτες σε αδιάλυτη μορφή.
Τα ΦΥΚ φυλάσσονται κλειδωμένα με ελεγχόμενη πρόσβαση από το αρμόδιο για την διαχείρισή τους προσωπικό και σε ξεχωριστό αποθηκευτικό χώρο από τα υπόλοιπα φάρμακα. Ο χώρος αυτό φέρει ορισμένη σήμανση "High-Alert".
- Κατά τη διακίνηση και αποθήκευσή τους, μεταφέρονται σε ειδικούς περιέκτες ατομικά για τον κάθε ασθενή με ορισμένη έγχρωμη σήμανση "High-Alert".
- Οι κλινικοί φαρμακοποιοί ελέγχουν καθημερινά την καταλληλότητα χορήγησης των ΦΥΚ για κάθε ασθενή.
Διασφάλιση της Σωστής Επέμβασης, στο Σωστό Σημείο, στο Σωστό Ασθενή
Η χειρουργική επέμβαση ή οποιαδήποτε άλλη παρεμβατική πράξη ευθύνεται για ένα υψηλό ποσοστό ανεπιθύμητων συμβάντων κατά την υγειονομική φροντίδα, λόγω χρήσης σε περιπτώσεις μη αποτελεσματικής επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων επαγγελματιών, ανεπαρκούς αξιολόγησης του ασθενούς καθώς και ανεπαρκούς επισκόπησης του φακέλου του. Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Η ασφαλής χειρουργική σώζει ζωές» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για την μείωση των αναίτιων θανάτων και επιπλοκών που σχετίζονται με τις χειρουργικές επεμβάσεις και τις λοιπές επεμβατικές πράξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει τις υπάρχουσες κλινικές πρακτικές ασφάλειας και να καλλιεργήσει τη βελτίωση της επικοινωνίας αλλά και του πνεύματος της ομαδικής εργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων στη διεξαγωγή χειρουργικών και άλλων επεμβατικών πράξεων.
Πώς το Επιτυγχάνουμε στο ENHC;
Ο ασθενής ή ο νόμιμος αντιπρόσωπός του ενημερώνεται πλήρως από τους θεράποντες ιατρούς για τη διαδικασία πριν τη διενέργεια χειρουργικής ή επεμβατικής πράξης και τη χορήγηση αναισθησίας και υπογράφει τα ορισμένα έντυπα συγκατάθεσης. Η ενημερωμένη συγκατάθεση του ασθενούς επιβεβαιώνεται πριν τη διενέργεια της πράξης από τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες υγείας.
Εφαρμόζουμε το Πρωτοκόλλο Ασφάλειας (Universal Protocol) ασθενών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το οποίο διασφαλίζει τη σωστή επέμβαση/πράξη, στο σωστό σημείο, στο σωστό ασθενή, καθώς γίνεται επαλήθευση των στοιχείων πριν τη χειρουργική/επεμβατική πράξη, διενεργείται σήμανση του σημείου / της πλευράς (όπου αυτό απαιτείται) και γίνεται “time-out” (τελική επιβεβαίωση) πριν την έναρξη της αναισθησίας και της χειρουργικής/επεμβατικής πράξης από την εμπλεκόμενη ομάδα τόσο προφορικά - με παύση πριν την έναρξη της επέμβασης και κατά τη διάρκεια της οποίας όλη η ομάδα διακόπτει για λίγες στιγμές και ελέγχει εκ νέου αυτό που πρόκειται να διενεργήσει- όσο και γραπτά με τη συμπλήρωση των ορισμένων εντύπων του ΠΟΥ.
- Επίσης, μετά την ολοκλήρωση της χειρουργικής/επεμβατικής πράξης επιβεβαιώνονται εκ νέου σημαντικές πληροφορίες για τον ασθενή.
Μείωση του Κινδύνου των Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων
H υγιεινή των χεριών προστατεύει τόσο τους ασθενείς όσο και τους επαγγελματίες υγείας από αποικισμό και λοίμωξη από παθογόνα που βρίσκονται στο νοσοκομειακό περιβάλλον.
Τα χέρια των επαγγελματιών υγείας αποτελούν μέσο μεταφοράς παθογόνων μικροοργανισμών από ασθενή σε ασθενή, από το περιβάλλον στον ασθενή και αντίστροφα, αλλά και από το νοσοκομειακό περιβάλλον στον ίδιους τους επαγγελματίες υγείας και στους οικείους τους.
Πώς το Επιτυγχάνουμε στο ENHC;
- Με τακτικό πλύσιμο των χεριών, χρησιμοποιώντας σαπούνι και νερό
- Με χρήση αλκοολούχων αντισηπτικών διαλυμάτων
- Με χρήση γαντιών
- Με την υιοθέτηση και εφαρμογή κατευθυντήριων οδηγιών από διεθνείς οργανισμούς (5 βήματα υγιεινής των χεριών κ.α.)
- Με επιτήρηση της συμμόρφωσης των επαγγελματιών υγείας στην εφαρμογή της σωστής υγιεινής των χεριών
- Με διαρκή ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και με δράσεις ευαισθητοποίησης προσωπικού και επισκεπτών
- Με εκπαίδευση των ασθενών, των οικείων και των επισκεπτών στις βασικές αρχές πρόληψης λοιμώξεων
Μείωση του Κινδύνου Βλάβης των Ασθενών από Πτώση
Οι πτώσεις στους οργανισμούς υγειονομικής φροντίδας μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές με παράταση της διάρκειας νοσηλείας, επηρεάζοντας την κινητικότητα, τη λειτουργικότητα και συνεπώς την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Το συμβάν πτώσεως, μπορεί να εμφανιστεί ως απόρροια αλλαγής της κλινικής κατάστασης του ασθενούς, πόνου, αστάθειας, λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων, διαταραχών όρασης και αισθητικότητας. Οι συνήθεις τραυματισμοί που οφείλονται σε πτώσεις είναι οι τραυματισμοί στο κεφάλι, τα κατάγματα ώμων, αντιβραχίων, σπονδυλικής στήλης, πυέλου, ισχίου και η εμφάνιση εσωτερικής αιμορραγίας. Μεγαλύτερη συχνότητα πτώσεων και σοβαρών τραυματισμών παρατηρείται σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Πρωταρχικός στόχος μας είναι η μείωση του κινδύνου πτώσεως και σε περίπτωση πτώσεως, η ελαχιστοποίηση του κινδύνου τραυματισμού του ασθενούς.
Πώς το Επιτυγχάνουμε στο ENHC;
- Σε όλους τους ασθενείς που εισέρχονται, διενεργείται εκτίμηση του κινδύνου πτώσεως με ειδικές κλίμακες και αναλόγως της βαθμολογίας, καθορίζεται το επίπεδο κινδύνου του κάθε ασθενούς και σχεδιάζεται ατομικό πρόγραμμα πρόληψης πτώσεων.
- Κατά τη διάρκεια νοσηλείας του ασθενούς, διενεργείται επανεκτίμηση του κινδύνου πτώσεως ανά 3 ημέρες, ενώ ταυτόχρονα όταν κάποιος από τους παράγοντες κινδύνου μεταβληθεί (για παράδειγμα αλλαγή κλινικής εικόνας, χορήγηση αναισθησίας, αλλαγή επιπέδου κινητικότητας) επαναπροσδιορίζονται τα μέτρα πρόληψης.
- Επίσης, πραγματοποιείται ενημέρωση και εκπαίδευση από το προσωπικό τόσο των ασθενών όσο και των μελών των οικογενειών τους και άλλων ατόμων του στενού περιβάλλοντος για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα πρόληψης του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ.
- Σε περίπτωση συμβάντος πτώσεως, εφαρμόζεται ορισμένη διαδικασία διαχείρισης πτώσεων με στόχο την άμεση αντιμετώπιση των δυνητικών επιπλοκών και την εξάλειψη του κινδύνου για εκ νέου τραυματισμό του ασθενούς.
Τι είναι η Χρυσή Σφραγίδα Έγκρισης;
Τα νοσοκομεία που επιτυγχάνουν και διατηρούν τη διαπίστευση του JCI διακρίνονται από τη Χρυσή Σφραγίδα Έγκρισης (Gold Seal of Approval®), η οποία αποτελεί σύμβολο ποιότητας που αντανακλά τη δέσμευση του οργανισμού να παρέχει την πλέον ασφαλή και αποτελεσματική φροντίδα στους ασθενείς του.
Τι διάρκεια έχει η διαπίστευση κατά JCI;
Η διαπίστευση JCI ισχύει για μία τριετία, στο τέλος της οποίας όποιο νοσοκομείο επιθυμεί να τη διατηρήσει, χρειάζεται να επιθεωρηθεί εκ νέου. Κάθε τρία χρόνια, στο πλαίσιο της επαναδιαπίστευσης, τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν την πρόκληση της συμμόρφωσης σε νέες ή αυστηρότερες απαιτήσεις.
Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες για τη διαπίστευση JCI;
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαπίστευση του οργανισμού Joint Commission International επισκεφτείτε τoν σύνδεσμο: www.jointcommissioninternational.org
Τι σημαίνει η Διαπίστευση JCI για τους ασθενείς, συνοδούς και επισκέπτες του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center;
Η διαπίστευση κατά JCI αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους τους ασθενείς, συνοδούς και επισκέπτες, για τη δέσμευση του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center για συνεχή βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας, βάσει διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων που καθιστούν τον ασθενή ως την απόλυτη προτεραιότητα.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Διαπίστευσης JCI για τους ασθενείς, συνοδούς και επισκέπτες;
Η Διαπίστευση JCI εξασφαλίζει:
- Την ενεργή εμπλοκή των ασθενών και των οικογενειών τους, ως εταίροι στη διαδικασία της φροντίδας με σεβασμό στα δικαιώματά τους, δείχνοντας εμπράκτως τη διάθεση του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center να αφουγκράζεται και να ικανοποιεί τις ανάγκες τους.
- Τη βελτίωση της εμπιστοσύνης του κοινού προς το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center και την καθιέρωσή του ως έναν οργανισμό που δίνει πρώτη προτεραιότητα στην ασφάλεια των ασθενών και στην ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης.
- Την υιοθέτηση διεθνών πρωτοκόλλων κλινικής πρακτικής και τη συνεχή ενσωμάτωση νέων για την κάλυψη του συνόλου των υπηρεσιών.
- Την πλήρη συμμόρφωση του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center με τους Διεθνείς Στόχους Ασφάλειας Ασθενών (International Patient Safety Goals), που τίθενται κάθε έτος από το JCI και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
- Την περίθαλψη του ασθενή από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που ακολουθεί διεθνή πρωτόκολλα κλινικής πρακτικής και ενσωματώνει νέα για τη συνεχή βελτίωση του συνόλου των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Τι σημαίνει η Διαπίστευση JCI για τους εργαζόμενους του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center;
Η απόκτηση της Διαπίστευσης JCI, εκτός από επιβράβευση της σκληρής δουλειάς και αφοσίωσής τους για την επίτευξή της, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για τους εργαζόμενους του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Διαπίστευσης JCI για τους εργαζόμενους;
Η Διαπίστευση JCI εξασφαλίζει:
- Την παροχή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού περιβάλλοντος εργασίας που συμβάλλει στην ικανοποίηση των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένης και της εξέλιξης αυτών, βοηθώντας στην βελτίωση της οργάνωσης και της λειτουργίας του, καθώς και τη βελτίωση της διαχείρισης των κινδύνων στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.
- Την καθιέρωση μιας κουλτούρας, ανοικτής στη συνεχιζόμενη μάθηση και εκπαίδευση και την έγκαιρη αναφορά των ανεπιθύμητων συμβάντων, εφαρμόζοντας συγκεκριμένες πρακτικές εκπαίδευσης, καθώς και την προώθηση των δεξιοτήτων δημιουργικότητας των ομάδων του προσωπικού.
- Την κατανόηση της συνεχούς βελτίωσης των διαδικασιών κλινικής φροντίδας και μέτρησης των αποτελεσμάτων του με συγκρίσιμους δείκτες.