Newsletter

Καρκίνος μαστού: μια θεραπεύσιμη νόσος

Καρκίνος μαστού: μια θεραπεύσιμη νόσος

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ- Χειρουργός, δ/ντής Β’ Χειρουργικής Κλινικής Μαστού, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

ΞΕΝΟΦΩΝ ΞΕΝΑΚΗΣ – Χειρουργός-Μαστολόγος, αν. δ/ντής Β’ Χειρουργικής Κλινικής Μαστού, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

 

Είναι γνωστό ότι ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια στη γυναίκα.

 Μία στις οκτώ γυναίκες θα αναπτύξει τη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής της (συχνότητα 12,8%).

Όμως με την ραγδαία πρόοδο της επιστήμης, σε τομείς όπως η ακτινολογία, γενετική, χειρουργική και την ανάπτυξη νέων κατηγοριών φαρμάκων, ο καρκίνος μαστού είναι πλέον μια θεραπεύσιμη νόσος εφόσον διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο.

Ʃε ότι αφορά την πρόληψη, το ιδανικό θα ήταν να αποτρέψουμε τελείως την εμφάνιση ενός καρκίνου. Αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουμε τέτοια δυνατότητα. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να εισάγουμε στη ζωή μας δράσεις και συνήθειες με σκοπό την μείωση του κίνδυνου εμφανίσεις της νόσου.

 

Γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος του µαστού είναι µία πολυπαραγοντική νόσος. Μερικούς παράγοντες δύναται να παρέμβουμε, σε άλλους όχι.

Η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός, οι ορμόνες, η ακτινοβολία, η διατροφή, είναι θέματα που μπορούν να δεχθούν παρέμβαση. Άλλοι όπως το φύλο, η ηλικία, το ιστορικό του καρκίνου μαστού, το οικογενειακό ιστορικό, οι καλοήθεις παθήσεις και διάφοροι ενδοκρινικοί παράγοντες, όπως η πρώιμη εμμηναρχή, η καθυστερημένη εμμηνόπαυση δεν δέχονται παρέμβαση.

 

Ο στόχος µας είναι να ευαισθητοποιήσουμε της γυναίκες όσον αφορά τους παράγοντες κινδύνου που μπορούμε να ελέγξουμε και τροποποιήσουμε με σκοπό να υιοθετήσουν ένα υγιέστερο τρόπο ζωής και συνεπώς να υλοποιήσουμε την πρωτογενή πρόληψη.

 

Από έρευνες έχει αποδειχτεί ότι  με την αλλαγή τρόπου ζωής μειώνουμε τις πιθανότητες εμφανίσεις καρκίνου μαστού.

Ποιος είναι αυτός ο τρόπος ζωης;

  • Διακοπή καπνίσματος
  • Περιορισμός αλκοόλ
  • Έλεγχος του σωματικού βάρους
  • Προσοχή στην χρονιά λήψη ορμονών
  • Κύηση σε μικρότερη ηλικία
  • Τακτική φυσική άσκηση
  • Μεσογειακή δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, ελαιόλαδο κλπ.

 

Θα πρέπει να επισημάνουμε την σπουδαιότητα της κλινικής εξέτασης από απόλυτα εξειδικευμένο ιατρό που θα κατευθύνει την γυναικά και θα καθορίζει το είδος της προληπτικής κλινικής και απεικονιστικής παρακολούθησης.

Ο καρκίνος μαστού παρουσιάζει σχετικά καλή πρόγνωση και αποτελεί ιάσιμη νόσο σε πρώιμα στάδια. Αυτό προϋποθέτει την έγκαιρη διάγνωση μέσα από προγράμματα απεικονιστικού προσυμπτωματικού ελέγχου σε συνδυασμό με τη σωστή κλινική παρακολούθηση από απόλυτα εξειδικευμένο ιατρό μαστού.

Άρα, ο προ-συμπτωματικός απεικονιστικός έλεγχος, που εμείς καλούμε «δευτερογενή πρόληψη», προσφέρει την έγκαιρη διάγνωση και μπορεί να

εντοπίσει μη ψηλαφητές βλάβες στο μαστό, όπως, συμπαγή αψηλάφητα ογκίδια, αποτιτανώσεις, ή ανωμαλία της αρχιτεκτονικής του μαστού και μπορεί να προσφέρει την πλήρη ίαση στη γυναίκα ή βελτίωση της επιβίωσης.

Στο γενικό γυναικείο πληθυσμό ο μαστολογικός έλεγχος πρέπει να ξεκινάει στη δεκαετία των 20 ετών με κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα μαστών. Εξατομικευμένα, σε περιπτώσεις μεσαίου ή αυξημένου ρίσκου η παρακολούθηση  καθορίζεται από 6-12 μήνες και μπορεί να προστεθεί και μαγνητική τομογραφία μαστών.

Ο μαστογραφικος έλεγχος ξεκινάει στα 35 με την μαστογραφία αναφοράς, αν δεν υπάρχουν ευρήματα όπως μικροαποτιτανώσεις, συνεχίζεται σε ετήσια πλέων βάση στη ηλικία των 40 ετών – πάντα με συνοδεία κλινικής εξέτασης από χειρουργό μαστού. 

Εφαρμόζοντας όλα τα παραπάνω μειώνουμε την πιθανότητα νοσήσεις και αναγνωρίζοντας την νόσο σε πρώιμο στάδιο μπορούμε να μιλάμε για μια θεραπεύσιμη νόσο.   

 

 

 

Newsletter
Η Elite League Ερρίκος Ντυνάν παρουσιάζεται!
Το πρωτάθλημα της Α2 Ανδρών ανανεώνεται. Η παρουσίαση της Elite League Ερρίκος Ντυνάν, όπως θα ονομάζεται στο εξής, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (5…
Newsletter
Καρκίνος του μαστού και κύηση
Ιωάννης Φλέσσας Διευθυντής Γ Χειρουργικής Κλινικής Μαστού Ερρίκος Ντύναν Hospital Center   Ο καρκίνος του μαστού παραμένει ο πιο συχνός καρκίνος στις γ…
popup-νοσηλευτες-20240313
Δείτε περισσότερα