Newsletter

NUTRITION DAY – Δυσθρεψία: Μια σύγχρονη πρόκληση στη διατροφική φροντίδα

NUTRITION DAY – Δυσθρεψία: Μια σύγχρονη πρόκληση στη διατροφική φροντίδα

 

Η εβδομάδα από 7-11 Νοεμβρίου 2022 θεσπίστηκε από την ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism) ως Εβδομάδα Αφύπνισης για τη Δυσθρεψία - Malnutrition Awareness Week.

Ως δυσθρεψία ορίζεται η διατροφική κατάσταση στην οποία μια ανεπάρκεια ή υπερβολή ( ανισορροπία) ενέργειας, πρωτεϊνης και άλλων θρεπτικών συστατικών, προκαλεί μετρούμενα ανεπιθύμητα αποτελέσματα σε ιστούς στη σωματική κατάσταση ( σχήμα σώματος, μέγεθος, σύσταση) και λειτουργία και έχει κλινική έκβαση.

Στο νοσοκομειακό περιβάλλον η συνήθης μορφή που παίρνει η δυσθρεψία είναι η υποθρεψία. Αυτή μπορεί να οφείλεται σε μειωμένη διατροφική πρόσληψη, αυξημένες θρεπτικές ανάγκες, αλλά και μη φυσιολογική απορρόφηση ή χρησιμοποίηση θρεπτικών συστατικών.

Στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center προτεραιότητά μας είναι ο ασθενής και οι ανάγκες του. Με γνώμονα την πρόοδο και τις διεθνείς προδιαγραφές και σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βιοηθική,  συμμετέχουμε  στην International Nutrition Day 2022 (10 Νοεμβρίου).

Το project “Nutrition Day” διεξάγεται ως ένας συγχρονικός έλεγχος μίας ημέρας και αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς βάσεις δεδομένων νοσηλευόμενων ασθενών. Αποτελεί παγκόσμια πρωτοβουλία που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας αναφορικά με τον  διατροφικό κίνδυνο της  δυσθρεψίας.  Στοχεύει στην ανάδειξη και αξιολόγηση του προβλήματος και κατ’ επέκταση στην επαγρύπνηση  των Νοσοκομειακών Διοικήσεων και του Υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για έναν έλεγχο των κινδύνων υποσιτισμού ασθενών σε νοσοκομεία, ο οποίος γίνεται ταυτόχρονα σε πολλές μονάδες υγείας διεθνώς. Λαμβάνει χώρα από το 2003, υπό την αιγίδα της ESPEN σε συνεργασία με το European Council, επιτρέποντας:

  • Να αξιολογηθεί η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει η κάθε κλινική σχετικά με την θρέψη των ασθενών της.
  • Να δοθεί βάση στα προβλήματα και στις αδυναμίες.
  • Να συγκριθούν τα στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Και να χρησιμοποιηθεί η εμπειρία των άλλων προς κοινό όφελος.


Η σχετιζόμενη με νόσο δυσθρεψία, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για κάθε ασθενή. Η διατροφική υποστήριξη/φροντίδα προλαμβάνει τις επιπλοκές, δρα θετικά στην έκβαση της νόσου, μειώνει τις μέρες νοσηλείας και τη θνητότητα.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ιατρική Κλινική Διατροφή έχει σημασία , ξεκινώντας από το πεδίο της έρευνας και  φτάνοντας στην  ουσιαστική Διατροφική   Υποστήριξη – Θρέψη του ασθενή.

 

 

Newsletter
Μάθε – Ζήσε – Συνέχισε: Εκπαίδευση ασθενών και συγγενών στην Αιμοκάθαρση
Για 4η χρονιά πραγματοποιείται στο Ερρίκος Ντυνάν κύκλος ειδικών μαθημάτων για την ενημέρωση και εκπαίδευση νεφροπαθών και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος…
Newsletter
Σακχαρώδης διαβήτης: η απάντηση για την ύπουλη νόσο
Της Έλενας Πέτσιου Παθολόγου – Διαβητολόγου, Αν. Διευθύντριας Α΄ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη γιορτάζετ…
Newsletter
Εποχική γρίπη – ο χειμερινός μας επισκέπτης
Του Νικολάου Τζόγκα Πνευμονολόγου – Φυματιολόγου, Διευθυντή Γ' Πνευμονολογικής Κλινικής   Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλεί…
popup-νοσηλευτες-20240313
Δείτε περισσότερα