Newsletter

Εποχική γρίπη – ο χειμερινός μας επισκέπτης

Εποχική γρίπη – ο χειμερινός μας επισκέπτης

Του Νικολάου Τζόγκα

Πνευμονολόγου – Φυματιολόγου, Διευθυντή Γ' Πνευμονολογικής Κλινικής

 

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται  κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός;

Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο. Επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου για εμβολιασμό, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου;

Τα άτομα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή εποχική γρίπη είναι:

  • Έγκυες γυναίκες σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης.
  • Παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.
  • Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών άτομα με χρόνιες ιατρικές παθήσεις όπως HIV/AIDS, άσθμα, καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις καθώς και διαβήτη.
  • Άτομα με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στη γρίπη, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η γρίπη;

Οι άνθρωποι με γρίπη πρέπει να πίνουν άφθονο νερό και να ξεκουράζονται. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα αναρρώσουν μέσα σε μια εβδομάδα. Τα αντιιικά φάρμακα για τη γρίπη μπορούν να μειώσουν τις σοβαρές επιπλοκές και τους θανάτους, αν και οι ιοί της γρίπης μπορούν να αναπτύξουν αντίσταση στα φάρμακα. Στην ιδανική περίπτωση, αυτά τα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται νωρίς (εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων). Τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά κατά των ιών της γρίπης.

Γρίπη και Covid-19

Όσοn αφορά την πανδημία Covid-19 και την γρίπη ,είναι δυνατόν να νοσήσει κανείς και από τις δύο ιώσεις, και αυτό γιατί οι ιώσεις  μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να αμυνθεί και τον καθιστούν ευάλωτο σε νέα ,διαφορετική , λοίμωξη.

Για αυτό είναι επιβεβλημένο τα άτομα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν και για τις δύο ιώσεις. Η σειρά με την οποία θα γίνουν τα εμβόλια (COVID-19 και γρίπης) δεν παίζει κανέναν ρόλο. Μπορούν, μάλιστα, να γίνουν αυθημερόν, σε αριστερό και δεξί χέρι ή με χρονικό κενό. 

 

 

Newsletter
Μάθε – Ζήσε – Συνέχισε: Εκπαίδευση ασθενών και συγγενών στην Αιμοκάθαρση
Για 4η χρονιά πραγματοποιείται στο Ερρίκος Ντυνάν κύκλος ειδικών μαθημάτων για την ενημέρωση και εκπαίδευση νεφροπαθών και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος…
Newsletter
Σακχαρώδης διαβήτης: η απάντηση για την ύπουλη νόσο
Της Έλενας Πέτσιου Παθολόγου – Διαβητολόγου, Αν. Διευθύντριας Α΄ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη γιορτάζετ…
Newsletter
NUTRITION DAY – Δυσθρεψία: Μια σύγχρονη πρόκληση στη διατροφική φροντίδα
Η εβδομάδα από 7-11 Νοεμβρίου 2022 θεσπίστηκε από την ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism) ως Εβδομάδα Αφύπνισης για τη Δυσθρεψία -…
popup-νοσηλευτες-20240313
Δείτε περισσότερα