Newsletter

Διαβητικό πόδι: Χρήσιμες συμβουλές για το καλοκαίρι

Διαβητικό πόδι: Χρήσιμες συμβουλές για το καλοκαίρι

Του Παναγιώτη Τσαπόγα

Παθολόγου, αν. διευθυντή Γ΄ Παθολογικού Τμήματος / Κέντρου Μεταβολισμού & Διαβήτη Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

 

Το καλοκαίρι, που οι άνθρωποι απελευθερώνονται από τα ρούχα τους και εκθέτουν το δέρμα τους γυμνό στον ήλιο, είναι εποχή ξεγνοιασιάς και χαράς. Όμως για τους ανθρώπους με διαβήτη ορισμένες προφυλάξεις είναι καλό να λαμβάνονται, ώστε να παραμείνουν οι διακοπές τους ευτυχισμένες και αξέχαστες για τις ωραίες στιγμές που θα ζήσουν – και μόνο για αυτές. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα των ποδιών, τόσο για το καλοκαίρι, όσο και για όλο το χρόνο.

  • Πλένετε τα πόδια σας καθημερινά με χλιαρό νερό και σαπούνι. Λόγω της νευροπάθειας, η αίσθηση της θερμοκρασίας μπορεί να μην είναι ακριβής. Για τον λόγο αυτό, δοκιμάζετε πάντα με το χέρι τη θερμοκρασία του νερού στη μπανιέρα, πριν αυτό έρθει σε επαφή με τα πόδια σας.
  • Στεγνώνετε τα πόδια σας με μαλακή πετσέτα, προσέχοντας ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα.
  • Χρησιμοποιείτε ενυδατική κρέμα για το δέρμα των ποδιών, όχι όμως ανάμεσα στα δάχτυλα, καθώς εκεί μπορεί να αναπτυχθούν μύκητες.
  • Αφαιρείτε απαλά τους κάλους με ελαφρόπετρα. Μη χρησιμοποιείτε ξυράφια ή ψαλίδια για τους κάλους, ούτε διαβρωτικά υλικά του εμπορίου.
  • Κόβετε τα νύχια των ποδιών κάθε εβδομάδα ή όταν χρειάζεται. Προσέχετε ιδιαίτερα ώστε το κόψιμο να μην είναι βαθύ και οι άκρες των νυχιών να μην βρίσκονται κάτω από το δέρμα.
  • Το δέρμα των ποδιών σας μπορεί κι αυτό να πάθει ηλιακό έγκαυμα, γι΄ αυτό φροντίστε να χρησιμοποιείτε αντηλιακή κρέμα και στα πόδια, τόσο στο πάνω μέρος όσο και στα πέλματα. Μην ξεχνάτε ότι το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να ενεργοποιήσει δερματικούς καρκίνους ή μελάνωμα. Αλλά και τις συννεφιασμένες μέρες μπορεί να χρειάζεται αντηλιακό, αφού οι υπεριώδεις ακτίνες μπορεί ακόμα και τότε να βλάψουν το γυμνό δέρμα.
  • Ορισμένοι δερματολόγοι συνιστούν να γίνεται η εφαρμογή της αντηλιακής κρέμας μισή ώρα πριν από την έξοδο από τον κλειστό χώρο, και κάθε δύο ώρες μετά, ή και πιο συχνά αν ιδρώνετε πολύ ή αν κολυμπάτε. Δεν βάζετε αντηλιακό στις πληγές γιατί μπορεί να προκαλέσετε ερεθισμό και πόνο.
  • Εξετάζετε τα πόδια και τα δάχτυλά σας καθημερινά για κοψίματα, φουσκάλες, ερυθρότητα, πρήξιμο ή κάλους αμέσως μόλις βγείτε από το νερό, ή αμέσως μετά από πεζοπορία, ιδίως αν φοράτε καινούργια παπούτσια. Ακόμα και οι σαγιονάρες μπορεί να τραυματίσουν το δέρμα ανάμεσα στον πρώτο και δεύτερο δάκτυλο ή τα πλάγια του ποδιού, αν το δέρμα είναι πολύ λεπτό ή αν υπάρχει κακή κυκλοφορία του αίματος στο πόδι.
  • Γενικά οι σαγιονάρες δεν συνιστώνται αν υπάρχει διαβητική νευροπάθεια. Μικρά αντικείμενα μπορεί να μπουν ανάμεσα στο πόδι και τη σαγιονάρα και να τραυματίσουν το δέρμα. Επίσης το πόδι είναι εκτεθειμένο σε τραυματισμούς και αν η σαγιονάρα γλιστρήσει, μπορεί να πέσετε ή να στραμπουλίξετε το πόδι σας.
  • Αν κοπείτε, αποφύγετε το νερό της θάλασσας. Βακτηρίδια που υπάρχουν εκεί μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις. Ζητείστε να εξεταστείτε από γιατρό μέσα στο επόμενο 24ωρο
  • Προσέχετε την καυτή άμμο και την καυτή άσφαλτο το καλοκαίρι. Φοράτε πάντα άνετα πέδιλα ή παντόφλες γιατί κινδυνεύετε από εγκαύματα χωρίς να το αντιληφθείτε. Αν υπάρξει έγκαυμα πρέπει να εξεταστείτε από γιατρό μέσα στο επόμενο 24ωρο. Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης και δημιουργίας χρόνιου έλκους.
  • Επώδυνες δερματίτιδες από επαφή με μέδουσες μπορεί να συμβούν τόσο μέσα στο νερό, όσο και στην παραλία. Μην απομακρύνετε τις μέδουσες από το δέρμα σας με γυμνά χέρια. Ο πόνος και το πρήξιμο μπορεί να υποχωρήσουν σε κάποιο βαθμό με ξίδι ή σόδα ή με αλοιφή με κορτιζόνη. Μπορεί να χρειαστούν παυσίπονα για τον έντονο και επίμονο πόνο. Συνήθως η ταλαιπωρία κρατάει λίγες μέρες. Αν επιμείνει καλύτερα να το δει γιατρός.
  • Φοράτε πάντα παπούτσια ή παντόφλες ιδίως αν έχετε νευροπάθεια. Φοράτε παπούτσια που εφαρμόζουν καλά, αλλά επιτρέπουν στα δάχτυλά σας να κινούνται Εξετάζετε με προσοχή τα παπούτσια σας πριν τα φορέσετε, για τυχόν ύπαρξη σκληρών ραφών ή μικρών αντικειμένων που μπορεί να τραυματίσουν το πόδι. Επιλέγετε παχιές, μαλακές κάλτσες χωρίς ραφές ή σφιχτά λάστιχα.
  • Φοράτε παπούτσια για να προστατεύσετε τα πόδια σας από αιχμηρά αντικείμενα που μπορεί να βρίσκονται κρυμμένα μέσα στην άμμο. Όστρακα, σπασμένα γυαλιά, αγκάθια, αγκίστρια, κομμάτια από καλάμια ή ξύλα που βγήκαν με το κύμα, μπορεί να σας χαλάσουν τις διακοπές σας. Αυτό ισχύει τόσο για την άμμο της παραλίας, όσο και για τον βυθό. Κοφτεροί βράχοι ή αχινοί μπορεί να βρίσκονται σε σημεία του βυθού που δεν μπορείτε να δείτε. Αν το δέρμα των ποδιών σας έχει ελαττωμένη αίσθηση του πόνου, λόγω διαβητικής νευροπάθειας, αυτή η συμβουλή έχει μεγάλη σημασία. Είναι συχνή η δημιουργία διαβητικού έλκους από πληγές στα πόδια που έγιναν από αιχμηρά αντικείμενα στην παραλία.
  • Φοράτε αθλητικά παπούτσια για τα παιχνίδια στην παραλία, όπως το φρίσμπι ή το βόλεϊ στην άμμο. Απότομα κτυπήματα σε πλάγιες επιφάνειες του εδάφους ή με το πλάγιο του ποδιού μπορεί να προκαλέσουν διάστρεμμα, θλάσεις και φλεγμονή του πέλματος. Μπορείτε να ξεκουράσετε το πόδι ή να χρησιμοποιήσετε πάγο για να περάσει ο πόνος, αλλά καλύτερα να το δει γιατρός σύντομα. Το ίδιο ισχύει για την ορειβασία ή τους μεγάλους περιπάτους σε τραχιά μονοπάτια.

 

Καλές διακοπές!

Newsletter
Προαθλητικός έλεγχος: πετυχαίνοντας τους στόχους σας με ασφάλεια
Του Ζήκου Κέντρου Διευθυντή τμήματος Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης ΕΝΗC   Κάθε αθλούμενος, ανεξάρτητα με την ηλικία ή το φύλο του, θα πρέπει να υποβάλλε…
Newsletter
Τσίμπημα από έντομα και τσούχτρες: τι πρέπει να κάνω;
Του Νικολάου Σταυρέα Παθολόγου, αν. διευθυντή Τμήματος Προληπτικού Ελέγχου-Checkup ENHC   Κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών μπορεί να σας ενοχλήσου…
popup-νοσηλευτες-20240313
Δείτε περισσότερα