Newsletter

Τσίμπημα από έντομα και τσούχτρες: τι πρέπει να κάνω;

Τσίμπημα από έντομα και τσούχτρες: τι πρέπει να κάνω;

Του Νικολάου Σταυρέα

Παθολόγου, αν. διευθυντή Τμήματος Προληπτικού Ελέγχου-Checkup ENHC

 

Κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών μπορεί να σας ενοχλήσουν τσιμπήματα από σφήκες, μέλισσες, κουνούπια, αλλά και τσούχτρες. Πώς μπορείτε να αποφύγετε το τσίμπημα; Αν κάτι σας τσιμπήσει, πώς εκδηλώνεται στο δέρμα σας και πώς θα το αντιμετωπίσετε ώστε να ανακουφιστείτε;

Τσίμπημα από κουνούπια, ψύλλους και κοριούς

Για να τα αποφύγετε το τσίμπημα από κουνούπια, θα πρέπει να αποφεύγετε τα λιμνάζοντα νερά, τους κήπους, τα δέντρα και τα λουλούδια στην ανθοφορία, που αποτελούν συνήθως και εστίες κινδύνου εκτός από εστίες εντόμων. Τα έντομα έλκονται επίσης από τις εστίες σκουπιδιών και από τα έντονα αρώματα.

Το τσίμπημα από κοριό εμφανίζεται σαν μια σειρά από δύο ή περισσότερα κόκκινα σημάδια στο δέρμα σας.

Τα τσιμπήματα ψύλλων είναι πιο συχνά στους αστραγάλους, τις μασχάλες, γύρω από τη μέση, στα γόνατα και τους αγκώνες. Ένα εξάνθημα από τσίμπημα ψύλλων γίνεται λευκό, όταν πιέζετε πάνω του και τείνει να εξαπλώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Αντιμετώπιση: Για την πρόληψη από τα τσιμπήματα κουνουπιών, ψύλλων και κοριών ενδείκνυται η επάλειψη με εντομοαπωθητική λοσιόν.

Τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα

Το  τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα προκαλεί έντονο πόνο, που μπορεί να συνεχιστεί για λίγα λεπτά, στη συνέχεια να μειωθεί και να καταλήξει ως ένας σταθερός και ενοχλητικός πόνος. 

Αντιμετώπιση: Ο τρόπος αντιμετώπισης είναι να βρέξετε  ένα πανί με κρύο νερό και να το πιέσετε επάνω στην περιοχή του τσιμπήματος για να μειώσετε τον πόνο και το οίδημα. Αν η φαγούρα είναι έντονη, πιθανόν να χρειαστεί κάποια αλοιφή κορτιζόνης ή κάποιο αντιϊσταμινικό σκεύασμα.

Τσίμπημα από τσούχτρα

Η επαφή με τις τσούχτρες σπάνια οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα. Συνήθως μετά το τσίμπημα παρουσιάζεται μία έντονη κοκκινίλα που συνοδεύεται από έντονο τσούξιμο, πόνο ή φαγούρα.

Αντιμετώπιση: Αν συμβεί λοιπόν να σας τσιμπήσει τσούχτρα, απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια, γεμίζοντας την χούφτα σας με άμμο και τρίβοντας το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια. Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες και αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα ή αμμωνία. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κομπρέσες με ξιδόνερο (1 μέρος ξίδι και 3 νερό).

Προσοχή: Καλέστε αμέσως ιατρική βοήθεια εφόσον εκδηλώσετε τα παρακάτω συμπτώματα μετά από τσίμπημα:

  • ξαφνική δυσκολία στην αναπνοή
  • αδυναμία
  • λιποθυμία ή απώλεια της συνείδησης
  • κνιδωτικό εξάνθημα ή φαγούρα σε όλο το σώμα
  • υπερβολικό οίδημα (πρήξιμο) κοντά στα μάτια και τα χείλια.

 

Newsletter
Προαθλητικός έλεγχος: πετυχαίνοντας τους στόχους σας με ασφάλεια
Του Ζήκου Κέντρου Διευθυντή τμήματος Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης ΕΝΗC   Κάθε αθλούμενος, ανεξάρτητα με την ηλικία ή το φύλο του, θα πρέπει να υποβάλλε…
Newsletter
Διαβητικό πόδι: Χρήσιμες συμβουλές για το καλοκαίρι
Του Παναγιώτη Τσαπόγα Παθολόγου, αν. διευθυντή Γ΄ Παθολογικού Τμήματος / Κέντρου Μεταβολισμού & Διαβήτη Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Το καλοκαίρι, πο…
popup-νοσηλευτες-20240313
Δείτε περισσότερα