Newsletter

Εμβολιασμός προσωπικού στο Ερρίκος Ντυνάν

Εμβολιασμός προσωπικού στο Ερρίκος Ντυνάν

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του εμβολιασμού του προσωπικού του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center κατά του Covid-19, σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό εμβολιασμού.

Τόσο οι γιατροί και οι νοσηλευτές όσο και το διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου εμβολιάζονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, τηρώντας όλα τα σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας.

Για τη σημασία του εμβολιασμού, έγραψε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος, ΕΔΙΠ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Διευθυντής Γ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν:

Γιατί θα εμβολιαστώ για τον COVID-19

Επειδή θέλω να δηλώσω παρών, να συμμετάσχω ενεργά στην ιστορική διαδικασία του τέλους της πανδημίας.

Επειδή θέλω να προστατευθώ, να προστατεύσω τους οικείους μου, να προστατεύσω τους ασθενείς μου.

 Επειδή ξέρω ότι αυτό, όπως και όλα τα άλλα εμβόλια, είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση της ιατρικής. Τα εμβόλια είναι από τους κυριότερους παράγοντες αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης που έχουμε. 

Επειδή ξέρω ότι ή τεχνολογία mRNA δεν είναι καινούργια, την κατέχουμε εδώ και δεκαετίες.

Επειδή ξέρω ότι τα εμβόλια mRNA έχουν την ικανότητα να προκαλέσουν πιο αποτελεσματική ανοσολογική απόκριση από τα παραδοσιακά εμβόλια, καθώς προκαλούν παραγωγή τόσο αντισωμάτων όσο και ειδικών Τ λεμφοκυττάρων. Έτσι, όταν το κάνω, το ανοσοποιητικό μου σύστημα θα είναι πιο ισχυρό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ιό.

Επειδή ξέρω ότι έχει εξεταστεί εκτενώς σε κλινικές δοκιμές με δεκάδες χιλιάδες εθελοντές και εγκρίθηκε γιατί επιβεβαιώθηκε ότι έχει εξαιρετικά υψηλή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

Επειδή ξέρω ότι οι ήπιες παρενέργειες που μπορεί να έχω είναι ασήμαντες συγκρινόμενες με το όφελος της προστασίας που θα έχω.

Επειδή ξέρω ότι αυτό το αγγελιοφόρο-RNA δεν θα αλλοιώσει το DNA μου. Δεν θα φθάσει ποτέ στον πυρήνα του κυττάρου μου. Απλώς θα δώσει το μήνυμα παραγωγής μιας πρωτεΐνης του ιού στα εργοστάσια του κυττάρου, τα ριβοσώματα. Μετά, με απολύτως φυσικό τρόπο, θα παραχθούν από τον οργανισμό μας αντισώματα εναντίον αυτής της πρωτεΐνης του ιού. Και μετά το mRNA θα αυτοκαταστραφεί! Ούτε γάτα ούτε ζημιά. Μόνο όφελος. Ο ίδιος θα παραμείνω και μετά.

Επειδή ξέρω ότι ακόμη και αν έρθω σε επαφή με τον ιό, παρότι προσέχω πολύ, πιθανότατα θα βοηθήσει να μην τον μεταδώσω σε άλλους. 

Επειδή ξέρω ότι τα αντισώματα που θα φτιάξει ο οργανισμός μου με το εμβόλιο θα είναι πιο ισχυρά και μεγαλύτερης διάρκειας από αυτά που θα έφτιαχνε αν είχα νοσήσει. Επειδή, ναι, ξέρω ότι  τα εμβόλια κάνουν καλύτερη δουλειά από την ατελή φύση του ανοσολογικού μου συστήματος. Και να είχα νοσήσει από Covid-19, πάλι θα το έκανα!

Επειδή, σε αντίθεση με όλους αυτούς που δεν ξέρουν κάποιον που να νόσησε, ξέρω πολλούς ανθρώπους που νόσησαν από Covid-19,. Κάποιους από αυτούς τους περιέλθαψα, έζησα τον πόνο, τον φόβο, την αγωνία της έλλειψης οξυγόνου. Ήμουν δίπλα σε ανθρώπους, νέους χωρίς υποκείμενα νοσήματα, που πέθαναν από Covid-19. Και ξέρω καλά ότι έχουμε προς το παρόν λίγα μέσα για να τους σώζουμε από αυτό το καταστροφικό νόσημα.

Θα κάνω λοιπόν το εμβόλιο επειδή ξέρω καλά πως είναι αυτό το ισχυρότερο όπλο που έχουμε να σταματήσει η εκατόμβη των θανάτων από Covid-19.

Και για μένα να μην το έκανα, θα το έκανα για τους συνανθρώπους μου.

 

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (29/12/2021)

Newsletter
Εμβολιασμός κατά του Covid-19 στους ηλικιωμένους
Της Αναστασίας Κουτσούρη Διευθύντριας Α’ Παθολογικής Κλινικής, Επιστημονικά Υπεύθυνης Κέντρου Γηριατρικής Αξιολόγησης Ερρίκος Ντυνάν   Μια νέα πραγματικότητα…
Newsletter
Εθελοντές στο Νοσοκομείο Δράμας: «Ναι, θα το ξανακάναμε»
Μια εβδομάδα εθελοντικής προσφοράς στο Νοσοκομείο της ΔράμαςΕικόνες από εμπόλεμη και πρωτόγνωρη κατάσταση Στιγμές που τους συγκλόνισαν και ήταν πρωτόγνωρες για…
popup-νοσηλευτες-20240313
Δείτε περισσότερα