Newsletter

Εμβολιασμός κατά του Covid-19 στους ηλικιωμένους

Εμβολιασμός κατά του Covid-19 στους ηλικιωμένους

Της Αναστασίας Κουτσούρη

Διευθύντριας Α’ Παθολογικής Κλινικής, Επιστημονικά Υπεύθυνης Κέντρου Γηριατρικής Αξιολόγησης Ερρίκος Ντυνάν

 

Μια νέα πραγματικότητα έχει ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου στην ΕΕ στην μάχη κατά της COVID-19. Ο εμβολιασμός που έχει εφαρμοστεί στο υγειονομικό προσωπικό και τώρα στους ηλικιωμένους που είναι και στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα θύματα του ιού είναι ο μοναδικός τρόπος μέχρι τώρα να ανακοπεί η επιδημία.

ΟΙ μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και αφορούν τα εμβόλια έχουν δείξει αξιοσημείωτη ωφέλεια και σχετικά μικρούς κινδύνου για που έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα. Παραμένουν όμως πολλά ερωτήματα γύρω από τον εμβολιασμό. Ποιες ενδεχόμενες αντιδράσεις παρουσιάζονται, ποιες οι μακροχρόνιες επιπλοκές, πόσο χρόνο δίνει ανοσία το εμβόλιο, είναι εξίσου αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους, μεταδίδει ο εμβολιασμένος στο περιβάλλον κ.ά.

Παρά τα ερωτήματα και τις ενδεχόμενες αμφιβολίες η ιατρική και ιδιαίτερα η γηριατρική κοινότητα στην πλειοψηφία της υποστηρίζει ενεργά τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων. Η Ευρωπαϊκή αλλά και η Αμερικάνικη Γηριατρική Εταιρεία εξέδωσαν οδηγίες υποστήριξης του εμβολιασμού των ηλικιωμένων και αυξημένης επιτήρησης των αποτελεσμάτων και των δυνητικών επιπλοκών. Η πραγματικότητα δεν αφήνει άλλες επιλογές δεδομένου ότι η επίπτωση και η θνητότητα της νόσου στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι πολύ αυξημένη, ενώ παράλληλα στους επιβιώσαντες παρατηρούνται μεγάλα ποσοστά επιδείνωσης της υγείας τους σωματικής αλλά και ψυχολογικής με συνέπεια τη μετάβαση τους σε μια κατάσταση αυξημένης ευπάθειας.

Τι πρέπει να γίνει; Στην παρούσα φάση θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε τη σημασία του εμβολιασμού ως ένα σημαντικό μέσο προφύλαξης όλων μας και ακόμα περισσότερο των μεγαλύτερων και πιο ευάλωτων από εμάς. Χρειάζεται να σεβαστούμε τις διαδικασίες του εμβολιασμού και όταν ξεπεραστεί η τρέχουσα δυσκολία θα πρέπει να δούμε με τη προσήκουσα σοβαρότητα τα θέματα που αφορούν την ευπάθεια στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Η υποστήριξη η συστηματική παρακολούθηση της ευαίσθητης αυτής ομάδας των πολιτών είναι υποχρέωση των ιατρών ενώ η φροντίδα και η μέριμνα τους είναι υποχρέωση της κοινωνίας μας.

ALL LIVES MATTER

Newsletter
Εθελοντές στο Νοσοκομείο Δράμας: «Ναι, θα το ξανακάναμε»
Μια εβδομάδα εθελοντικής προσφοράς στο Νοσοκομείο της ΔράμαςΕικόνες από εμπόλεμη και πρωτόγνωρη κατάσταση Στιγμές που τους συγκλόνισαν και ήταν πρωτόγνωρες για…
Newsletter
Εμβολιασμός προσωπικού στο Ερρίκος Ντυνάν
Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του εμβολιασμού του προσωπικού του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center κατά του Covid-19, σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό εμβολιασμού. Τόσ…
popup-νοσηλευτες-20240313
Δείτε περισσότερα