Χειρουργού, Επιμελητή Α΄ στο Γ΄ Χειρουργικό Τμήμα, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center
Η διορθική ενδοσκοπική μικροχειρουργική (ΤΕΜ – transanal endoscopic microsurgery) εξελίχθηκε από τον Prof. Gerhard Bueß το 1980 και αποτέλεσε την πρώτη ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση στη σπλαγχνική χειρουργική. Ήδη από το 1983 εφαρμόζεται στην κλινική πράξη στην Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική της Κολωνίας.
Σήμερα έχει παγκοσμίως αποδειχθεί ότι η διορθική ενδοσκοπική μικροχειρουργική αποτελεί την ακριβέστερη τεχνική ενδοορθικών επεμβάσεων και τα κλινικά της αποτελέσματα υπερέχουν οποιασδήποτε άλλης τοπικής θεραπείας ή ενδοσκοπικής τεχνικής. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτής της ελάχιστα επεμβατικής τεχνικής έπαιξε η συμβολή της τεχνολογίας στη δημιουργία και εξέλιξη ειδικών εργαλείων διορθικής ενδοσκοπικής μικροχειρουργικής.
Πότε χρησιμοποιείται;
Χρησιμοποιείται σε παθήσεις του κατώτερου τμήματος του παχέος εντέρου (ορθό-σιγμοειδές) και συγκεκριμένα:
- Σε μεγάλους μισχωτούς πολύποδες που δεν μπορούν να αφαιρεθούν συμβατικά-ενδοσκοπικά με ενδοσκοπικό βρόγχο.
- Σε πολύποδες με ευρεία βάση.
- Σε αρχόμενα καλά διαφοροποιημένα καρκινώματα, όπου είναι εφικτή η εκτομή (αφαίρεση) του τοιχώματος ολικού πάχους, λόγω της χαμηλής πιθανότητας λεμφαδενικής μετάστασης που εμφανίζουν οι όγκοι αυτοί.
- Σε οποιοδήποτε καρκίνωμα, όταν δεν είναι δυνατή η standard ριζική ογκολογική επέμβαση, λόγω ηλικίας, συνοδών παθήσεων ή άρνησης του ασθενούς.
- Σε άλλους όγκους του ορθού, όπως καρκινοειδές, λέμφωμα, μελάνωμα για λόγους σταδιοποίησης ή παρηγορητικά.
- Σε στενώσεις, ή σύγκλειση συριγγίων.
Πώς πραγματοποιείται η Διορθική Ενδοσκοπική Μικροχειρουργική;
Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσα από ένα ειδικό χειρουργικό ορθοσκόπιο-ΤΕΜ, το οποίο εισάγεται στο ορθό, στερεώνεται στο χειρουργικό τραπέζι και φέρει ένα μηχανισμό μπαγιονέτας, δια του οποίου εισάγεται αέριο για τη δημιουργία χώρου εργασίας στον αυλό του εντέρου. Με τη βοήθεια οπτικής και κατάλληλων χειρουργικών εργαλείων εκτελούνται χειρουργικές επεμβάσεις στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου, χωρίς τη διενέργεια χειρουργικών τομών στο κοιλιακό τοίχωμα. Οι επεμβάσεις εκτελούνται υπό γενική αναισθησία και ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου την 3η-4η μετεγχειρητική ημέρα, σιτιζόμενος από το στόμα, ενώ επανέρχεται στις συνήθεις κοινωνικές δραστηριότητες σε 7-10 μέρες.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου;
Η τεχνική συγκεντρώνει τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, όπως είναι η εξάλειψη του χειρουργικού τραύματος προσπέλασης, ο μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος, το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, η ταχύτερη ανάνηψη, η μικρότερη σωματική επιβάρυνση του ασθενούς και οι λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές.