Δημήτριος Μπολοβής
Διευθυντής Β΄ Γυναικολογικής Κλινικής, Ερρίκος Ντυνάν
Η γυναικολογική ογκολογία αποτελεί έναν εξειδικευμένο τομέα της ιατρικής που αφορά την αντιμετώπιση των κακοήθων παθήσεων του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος και του μαστού.
Με τον όρο γυναικολογικό καρκίνο αναφερόμαστε στην ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή επιθετικών κυττάρων από :
- τον τράχηλο και το σώμα της μήτρας
- τις ωοθήκες και τις σάλπιγγες
- τον κόλπο και το αιδοίο
- τον μαστό.
Ανάλογα με το όργανο που έχει προσβληθεί, αλλά και την έκταση της νόσου, η ασθενής μπορεί να αισθανθεί τα παρακάτω συμπτώματα που θα την οδηγήσουν στον γιατρό της :
- Ακανόνιστη αιμορραγία
- Πόνο στην κοιλιά ή στην πύελο
- Αλλαγές στις συνήθειες της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου
- Αίσθημα κοιλιακού βάρους
- Αλλαγές στο στήθος
Η αντιμετώπιση του γυναικολογικού καρκίνου είναι ιδιαίτερα σύνθετη. Οι ασθενείς που βιώνουν αυτή την κατάσταση χρειάζονται εξατομικευμένη θεραπεία και υποστήριξη, λαμβάνοντας υπόψη εκτός από την έκταση της νόσου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ασθενούς. Μια γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία χρήζει συχνά διαφορετικής αντιμετώπισης σε σχέση με μια μεγαλύτερης ηλικίας ασθενή.
Για τον λόγο αυτό, οι ασθενείς οφείλουν να απευθυνθούν σε Γυναικολόγο εξειδικευμένο και πιστοποιημένο στην Γυναικολογική Ογκολογία. Ο Γυναικολόγος Ογκολόγος είναι εκπαιδευμένος να αποφασίσει ποια μορφή θεραπείας ή ποια χειρουργική αντιμετώπιση πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την εκάστοτε ασθενή. Η συνδρομή του ογκολογικού συμβουλίου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων ειδικοτήτων, είναι πρωταρχικής σημασίας.
Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο μια ασθενής οφείλει να επιλέξει σωστά το γιατρό της, είναι γιατί έτσι επιλέγει σωστά την ενδεδειγμένη θεραπεία στην οποία πρέπει να υποβληθεί.
Στη σημερινή εποχή, μερικοί τύποι γυναικολογικής κακοήθειας, εφόσον υπάρχει έγκαιρη πρόληψη, μπορούν να εντοπιστούν σε πρώιμο στάδιο, και να αντιμετωπιστούν επιτυχώς, με αποτέλεσμα ακόμα και την πλήρη ίαση της ασθενούς. Ωστόσο, σε προχωρημένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση, μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες, όπως η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία και η ορμονοθεραπεία. Επιπρόσθετα, μοντέρνες στοχευμένες θεραπείες, έχουν βελτιώσει δραστικά την επιβίωση και την ποιότητα ζωής των ογκολογικών ασθενών.
Το Κέντρο Γυναικολογικής Ογκολογίας του Νοσοκομείου ¨Ερρίκος Ντυνάν¨, είναι σε θέση να προσφέρει ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των περιστατικών γυναικολογικού καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του σταδίου της πρόληψης, της έγκαιρης και σωστής διάγνωσης, της χειρουργικής παρέμβασης αλλά και της μετεγχειρητικής φροντίδας της ασθενούς.
Στο στάδιο της αναπόφευκτης χειρουργικής παρέμβασης, η ομάδα των γιατρών μας, είναι επιστημονικά καταρτισμένη και άρτια εκπαιδευμένη, στις πιο σύχρονες μεθόδους χειρουργικής, όπως η Λαπαροσκοπική Χειρουργική, η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος η οποία επιτρέπει την αφαίρεση όγκων ή οργάνων μέσω μικρών τομών, καθώς και η Ρομποτική Χειρουργική.
Η Ρομποτική Χειρουργική, είναι η πλέον εξελιγμένη χειρουργική μέθοδος, η οποία επιτρέπει σε έναν άρτια εκπαιδευμένο και έμπειρο Ρομποτικό Χειρουργό να την εφαρμόσει, ακόμη και στις πιο απαιτητικές και σύνθετες χειρουργικές διαδικασίες του γυναικολογικού καρκίνου. Τα οφέλη για την ασθενή, η οποία θα επιλέξει να χειρουργηθεί ρομποτικά, είναι τεράστια.
Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής είναι :
▪ μεγαλύτερος βαθμός χειρουργικής ακρίβειας, η οποία επιτρέπει στον χειρουργό να εφαρμόσει λεπτές χειρουργικές τεχνικές ακόμη και στα πιο απαιτητικά χειρουργεία. Η ελευθερία κινήσεων των ρομποτικών εργαλείων υπερέχει ακόμα και έναντι απλών λαπαροσκοπικών εργαλείων
▪ τρισδιάστατη εικόνα υψηλής ανάλυσης
▪ ελάχιστη επεμβατικότητα, καθώς οι ρομποτικές διαδικασίες απαιτούν μόνον μικρές τομές, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση της απώλειας αίματος, την ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, καθώς και το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
▪ μικρότερος χρόνος νοσηλείας
▪ ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η καταλληλότητα της ρομποτικής χειρουργικής δεν εξαρτάται μόνον από την επιθυμία της ασθενούς, αλλά εξαρτάται και από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η νόσος, καθώς επίσης και από τη φυσική κατάσταση της ιδίας. Σε συνεργασία και συνεχή επικοινωνία με τον γιατρό της, η ασθενής θα έχει την ευκαιρία να λάβει τη σωστή ενημέρωση και να πάρει τις σωστές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματός της.
Αυτός είναι και ο ρόλος του Ιατρείου Δεύτερης Γνώμης (Second Opinion) , το οποίο λειτουργεί πλέον στην Β΄ Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου ¨Ερρίκος Ντυνάν¨. Οι ασθενείς, κατόπιν ραντεβού, μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους μια προσωπική επαφή με τους γιατρούς της ομάδας της Γυναικολογικής Ογκολογίας, ώστε να συζητήσουν τις ανησυχίες τους και να ενημερωθούν για τις κατάλληλες για εκείνες θεραπευτικές επιλογές.