Dr. Δημήτριος Α. Πρωτόγερος, MD, PhD
Καρδιοχειρουργός, Διευθυντής Γ’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής Nοσοκομείο “ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ ”
Το μέλλον είναι εδώ, απλά δεν είναι ευρέως διαδεδομένο ακόμη.
William Gibson
Αμερικανός συγγραφέας επιστ. φαντασίας (1948-)
Η ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική ή ελάχιστα επεμβατική χειρουργική καρδιάς (MICS: MinimallyInvasiveCardiacSurgery) αποτελεί τη νεότερη εξέλιξη στον τομέα των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων.
Πρόκειται για ένα νέο τρόπο χειρουργικής αντιμετώπισης παθολογιών της καρδιάς, που επιτυγχάνει άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα χωρίς πόνο ή μετεγχειρητική “ταλαιπωρία” του ασθενή, ο οποίος σε ελάχιστο χρονικό διάστημα επανέρχεται στις επαγγελματικές υποχρεώσεις του και στην κοινωνική ζωή του.
Διενεργείται υπό γενική αναισθησία, μέσω μικρών τομών, συνήθως στη δεξιά πλάγια περιοχή του θώρακα. Οι μικρές τομές καθώς και η έλλειψη οστικών τραυμάτων ή εκτεταμένων χειρουργικών τραυμάτων, συμβάλλει καθοριστικά στην ανώδυνη και σύντομη μετεγχειρητική πορεία. Μετά το πέρας της επεμβάσεως γίνεται πλαστική αποκατάσταση των τομών και σε μικρό χρονικό διάστημα επιτυγχάνεται ένα άριστο κοσμητικό αποτέλεσμα.
Αρχικά ο ασθενής υποβάλλεται σε μια σειρα ιατρικών και κλινικών εξετάσεων προκειμένου να εκτιμηθεί το είδος και η βαρύτητα της καρδιακής παθολογίας.
Το πρώτο βήμα στην ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική επέμβαση είναι η διάνοιξη μιας μικρής τομής (μέχρι τρία εκατοστά) στη βουβωνική χώρα, όπου εισάγονται δυο σωλήνες στα μηριαία αγγεία, ένας στη μηριαία αρτηρία και ένας στη μηριαία φλέβα, μέσω των οποίων πραγματοποιείται η «σύνδεση» του ασθενούς με το μηχάνημα εξωσωματικής κυκλοφορίας που υποκαθιστά την λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων για όσο χρονικό διάστημα διενεργείται η επέμβαση. Η καρδιοχειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται κατόπιν μέσω μικρών τομών (2-3cm) στο θώρακα, όπου με τη χρήση λεπτής (5mm) ενδοσκοπικής κάμερας και ειδικών ενδοσκοπικών εργαλείων επιτυγχάνεται γρήγορη και ασφαλής πρόσβαση στην καρδιά.Με τη συνδρομή κάμερας τελευταίας τεχνολογίας (4Κ) εξασφαλίζεται υψηλής ανάλυσης εικόνα και 3D απεικόνιση του πάσχοντος τμήματος της καρδιάς, όπου θα επέμβει η καρδιοχειρουργική ομάδα.
Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, έχουμε δυνατότητα ευκρινούς τρισδιάστατης απεικόνισης, με αποτέλεσμα την απόλυτη χειρουργική ακρίβεια. Οποιοσδήποτε χειρουργικός χειρισμός διευκολύνεται μέσω της εικόνας που προβάλεται μεγενθυμένη απο την κάμερα σε υψηλής ευκρίνειας οθόνη, ενώ η χρήση ειδικά σχεδιασμένων χειρουργικών εργαλείων για ελάχιστη καρδιοχειρουργική επέμβαση, καθιστά απλό οποιοδήποτε χειρουργικό χειρισμό, αφού διακρίνεται το εκάστοτε πάσχον τμήμα της καρδιάς με κάθε λεπτομέρεια. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί το μεγαλύτερο φάσμα καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονταν με την «κλασσική» τεχνική και αποφεύγεται η μέση στερνοτομή που είναι μία μεγάλη και ιδιαίτερα επίπονη τομή, που επιβαρύνει το χρόνο επανόδου του ασθενούς και την επανένταξη του στην καθημερινότητα. Με την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική καρδιάς, στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής από τη δεύτερη κιόλας μετεγχειρητική ημέρα κινητοποιείται πλήρως, ένα μικρό κατά κανόνα ποσοστό ασθενών λαμβάνει εάν χρειαστεί κοινά παυσίπονα, ενώ καταγράφεται πλήρης υποχώρηση οιασδήποτε μορφής θωρακικού άλγους σε 5-7 ημέρες μετά την επέμβαση και πλήρης κινητοποίηση.
Στις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από τη νέα ενδοσκοπική μέθοδο περιλαμβάνονται:
- Αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας.
- Πλαστική επιδιόρθωση ή/και αντικατάσταση μιτροειδούς και τριγλώχινας βαλβίδας.
- Αντικατάσταση τμήματος της ανιούσας αορτής.
- Επιδιόρθωση μεσοκολπικής επικοινωνίας.
- Εξαίρεση καρδιακών όγκων.
- Επανεπεμβάσεις καρδιάς.
Η ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική συνδυάζει το άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα με την απαράμιλλη αισθητική, χωρίς τα μειονεκτήματα της μέσης στερνοτομής, δηλαδή την κλασική διάνοιξη του στέρνου. Έτσι επιτυγχάνεται:
- Καλύτερο χειρουργικό αποτέλεσμα καθώς η υψηλής ευκρίνειας μεγέθυνση προσφέρει άριστη απεικόνιση ακόμη και μικροσκοπικών ανατομικών δομών.
- Σημαντικά μικρότερος κίνδυνος μετεγχειρητικών επιπλοκών (ειδικά σε επιβαρυμένους ασθενείς όπως οι σακχαροδιαβητικοί που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο «καθυστερημένης» επούλωσης των τραυμάτων τους και οι ασθενείς με αναπνευστική ανεπάρκεια).
- Σημαντικά μικρότερος κίνδυνος λοίμωξης.
- Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος στο πρώτο 24ωρο και ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία χωρίς περιορισμούς στη κινητοποίηση
- Μικρότερη παραμονή του ασθενούς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (μερικές ώρες έναντι των δύο ημερών που κατά μέσο παραμένουν στις κλασικές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις).
- Μηδενική σχεδόν ανάγκη για μετάγγιση αίματος.
- Ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς (παραμονή στο Νοσοκομείο κατά μέσον όρο 3-4 ημέρες έναντι των 7-8 ημερών που απαιτούνται στις επεμβάσεις που διενεργούνται με μέση στερνοτομή).
- Άριστο κοσμητικό αποτέλεσμα.
- Ταχύτερη επάνοδο του ασθενούς στην εργασία του (σε δύο εβδομάδες έναντι των τριών μηνών που απαιτούνται για επεμβάσεις που διενεργούνται με μέση στερνοτομή).
Επισημαίνεται, επιπλέον, ότι σε περίπτωση επανεπέμβασης στο μέλλον για άλλη παθολογία καρδιακή ή μη του θώρακα που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς, καταγράφονται περιορισμένης έκτασης και εντόπισης συμφύσεις που καθιστούν ευκολότερη και ασφαλέστερη την πραγματοποίηση της νέας επέμβασης.
Το νοσοκομείο “Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center”, με τη διεθνή διαπίστευση κατά JCI που το τοποθετεί στα κορυφαία νοσοκομεία παγκοσμίως στην παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας και ασφάλειας, πρωταγωνιστεί και στο πεδίο της Ελάχιστα Επεμβατικής Καρδιοχειρουργικής (MICS), με άριστα αποτελέσματα. Εφαρμόζοντας τις νέες καινοτόμες μεθόδους, η Γ΄ Καρδιοχειρουργική Κλινική του νοσοκομείου, σε συνεργασία με διακεκριμένους χειρουργούς από εξειδικευμένα ευρωπαϊκά κέντρα, επιτυγχάνει το μέγιστο όφελος και την ασφαλή αντιμετώπιση των ασθενών, προσφέροντας ότι πιο σύγχρονο διαθέτει η καρδιοχειρουργική φαρέτρα παγκοσμίως .