Ιατρικά άρθρα

Ιατρικά άρθρα 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Γρίπη: απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις

Γρίπη: απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις

Της Αθηνάς Σούρδη

Λοιμωξιολόγου, Αν. διευθύντριας Γ΄ Παθολογικού Τμήματος Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

 

Από τις αρχές του έτους εξελίσσεται στη χώρα μας μία σοβαρή επιδημία γρίπης που έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες άτομα, μεταξύ των οποίων βρέφη και παιδιά. 

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ ή κατέληξαν από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη δεν είχαν εμβολιαστεί παρότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Το στέλεχος της γρίπης που ως επί το πλείστων απομονώνεται εργαστηριακά, είναι το H1N1 pdm09 που είναι υπότυπος  της γρίπης Α.

Πρέπει λοιπόν να εντοπίσουμε ποιοι είναι αυτοί που απειλούνται περισσότερο από τον ιό αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε.

Τι είναι η γρίπη;

Η γρίπη είναι μία οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ομώνυμους ιούς  και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Στον άνθρωπο, οι ιοί που ενοχοποιούνται είναι στελέχη των ιών της γρίπης Α και Β.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;

Τα συμπτώματα της γρίπης στις περισσότερες περιπτώσεις ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, μυαλγίες και αρθραλγίες, κεφαλαλγία, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο και ξηρό βήχα. Στα παιδιά μπορεί να εμφανιστούν επίσης συμπτώματα από το γαστρεντερικό.

Πόσο διαρκεί η εποχή της γρίπης;

Σύμφωνα με στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ, η εποχή της γρίπης στην Ελλάδα διαρκεί από τα μέσα Οκτωβρίου  μέχρι την αρχή του Απριλίου. Η δραστηριότητα της νόσου αρχίζει να αυξάνεται τον Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη γρίπη;

Οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από τον ιό της γρίπης, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ομάδες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από τη γρίπη ή τις επιπλοκές της. Σε αυτές ανήκουν:

 • Ηλικιωμένοι
 • Ασθενείς με:
  • Άσθμα ή άλλες πνευμονικές παθήσεις
  • Καρδιακή νόσο
  • Σακχαρώδη διαβήτη
  • Υποκείμενη ανοσοκαταστολή
  • Μεταμοσχεύσεις οργάνων
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία
  • Χρόνιες παθήσεις των νεφρών
  • Νευρολογικές νόσους
 • Οι έγκυες, οι λεχωΐδες και οι θηλάζουσες
 • Τα άτομα με δείκτη μάζας σώματος >40 (παχυσαρκία)
 • Τα παιδιά που κάνουν μακροχρόνια χρήση ασπιρίνης
 • Οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας
 • Τα άτομα που εργάζονται με παιδιά κάτω των 6 μηνών

Πώς μπορώ να προστατευτώ από τη γρίπη;

Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατευτείτε από τη γρίπη. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ, όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 6 μηνών πρέπει να κάνουν το εμβόλιο ετησίως. Το εμβόλιο όχι μόνο μειώνει την πιθανότητα λοίμωξης από τον ιό, αλλά μειώνει και τη σοβαρότητα της νόσου σε περίπτωση λοίμωξης. Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων της γρίπης φέτος ήταν ανεμβολίαστοι.

Υπάρχει λόγος να κάνω το εμβόλιο της γρίπης αν έχω ήδη νοσήσει;

Ναι. Τα στελέχη που κυκλοφορούν κάθε χρόνια είναι περισσότερα του ενός. Ακόμη κι αν έχετε νοσήσει από γρίπη δεν μπορείτε να γνωρίζετε αν έχετε ανοσία στον ιό που κυκλοφορεί, καθώς μπορεί να νοσήσατε από άλλο στέλεχος. Το εμβόλιο της γρίπης προστατεύει από 4 διαφορετικά στελέχη.

Πώς μπορώ να ελαχιστοποιήσω την πιθανότητα έκθεσης στο ιό της γρίπης;

Για να μειώσετε την πιθανότητα νόσησης από τον ιό της γρίπης αποφύγετε τους κλειστούς χώρους με πολλά άτομα. Πλένετε τα χέρια σας συχνά και ιδιαίτερα μετά από επαφή με κάποιο κοινόχρηστο αντικείμενο. Αποφύγετε να αγγίζετε το στόμα, τη μύτη και τα μάτια σας αν δεν έχετε πλύνεται τα χέρια σας. Αποφύγετε τη στενή επαφή με άτομα που εκδηλώνουν συμπτώματα γρίπης.

Πώς αντιμετωπίζεται η γρίπη;

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να χορηγηθεί θεραπεία για τη γρίπη. Η ξεκούραση, η κατανάλωση υγρών, αποφυγή του καπνίσματος και η λήψη αντιπυρετικών και αναλγητικών αρκούν για να αντιμετωπιστούν τα περισσότερα συμπτώματα της νόσου. Αντιβιοτικά ΔΕΝ πρέπει να χορηγούνται καθώς δεν έχουν καμία επίδραση στην πορεία της γρίπης. Σε περιπτώσεις που τα παραπάνω δεν έχουν αποτέλεσμα, σημαντική είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και χρήσης αντι-ιικών μετά από ιατρική εκτίμηση. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου η αντι-ιική αγωγή πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση.

Περισσότερα Ιατρικά άρθρα

Ιατρικά άρθρα 21/11/2019
Αντιμετωπίζεται ο χρόνιος πόνος; …η απάντηση είναι ναι!
της Φωτεινής Ντάνου Αναισθησιολόγου, Διευθύντριας Αναισθησιολογικού Τμήματος και Κέντρου Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center. Ο π…
Ιατρικά άρθρα 18/11/2019
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών
18 Νοεμβρίου 2019, Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά   Της Αθηνάς ΣούρδηΠαθολόγου- Λοιμωξιολόγου, Αναπλ. Διευθύντριας Γ’ Παθολογικού Τμήματο…
Ιατρικά άρθρα 12/11/2019
Ο ρόλος του Παθολογοανατόμου
13 Νοεμβρίου 2019, Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής   της Πετρούλας Αραπαντώνη-Δαδιώτη, Διευθύντριας Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου Ερρίκος Ντυνάν Hosp…
Το Ερρίκος Ντυνάν αναζητά Ιατρούς Καρδιολόγους
Δείτε περισσότερα