Ε΄ Καρδιολογική Κλινική/Βαλβιδοπάθειας Καρδίας

Η Ε΄ Καρδιολογική Κλινική / Βαλβιδοπάθειας Καρδιάς του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, στελεχώνεται από μια έμπειρη ομάδα Καρδιολόγων και Καρδιοχειρουργών με σημαντικό κλινικό και επιστημονικό έργο, που εξειδικεύονται στην διάγνωση και θεραπεία των δομικών παθήσεων καρδιάς και της στεφανιαίας νόσου. Στο τμήμα εφαρμόζονται όλες οι νεότερες απεικονιστικές τεχνικές υπερήχων με την δυνατότητα διενέργειας λειτουργικών δοκιμασιών με  φαρμακευτική ή κλασσική κόπωση, καθώς και τρισδιάστατης και τετρασδιάστατης (3D και 4D) υπερηχογραφικής απεικόνισης για την εκτίμηση και παρακολούθηση των καρδιακών παθήσεων. Η επεμβατική ομάδα κατέχει πολύχρονη εμπειρία στην αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου και των σύμπλοκων μορφών της, ενώ εξειδικεύεται στην διαδερμική αντικατάσταση και επιδιόρθωση βαλβίδων και άλλων δομικών παθήσεων. Η χειρουργική ομάδα αντιμετωπίζει όλο το φάσμα καρδιαγγειακών παθήσεων συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου και των όγκων καρδιάς, ενώ διαθέτει πολύχρονη εμπειρία στην αντιμετώπιση των βαλβιδοπαθειών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην βαλβιδοπλαστική μιτροειδούς βαλβίδας.

 

Η συνεργασία της Καρδιολογικής και Καρδιοχειρουργικής Ομάδας προσφέρει ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση της πάθησης του ασθενούς προκειμένου να επιλεχθεί η κατάλληλη θεραπεία , χειρουργική ή ελάχιστα επεμβατική μέσω διαδερμικής προσέγγισης.

Τηλ. Γραμματείας: 210-6972923

Τηλ. Κέντρο: 210-6972000

Email: ecadrio@dunant.gr

Διευθυντές: Νεκτάριος Πιλάτης & Σταύρος Κούνας

Δραστηριότητες

Τμήμα Υπερηχοκαρδιογραφίας:  

Στελεχώνεται από καρδιολόγους εξειδικευμένους στην καρδιακή απεικόνιση με πιστοποίηση από την Ευρωπαική Καρδιολογική Εταιρεία (EACVI accredited). Στο τμήμα διενεργούνται οι παρακάτω εξετάσεις: 

 • Διαθωρακικό Yπερηχογράφημα με δυνατότητα 3D και 4D απεικόνισης των καρδιακών δομών και την εκτίμηση της μυοκαρδιακής συσπαστικότητας με τη χρήση εξειδεικευμένου software (2D – 3D strain)
 • Υπερηχοκαρδιογράφημα Αντίθεσης (Contrast Echo) με τη χρήση αναδευμένου oρού (bubble test) ή μέσου ηχοαντίθεσης για την ανάδειξη δομικών παθήσεων, ενδοκαρδιακών θρόμβων, μαζών ή ελλειμάτων αιμάτωσης.
 • Διοισοφάγειο Υπερηχογράφημα με δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης των δομών της καρδιάς. Η εξέταση διενεργείται με την χορήγηση τοπικού αναισθητικού και ήπιας καταστολής (μέθη).
 • Δυναμική Υπερηχοκαρδιογραφία Φόρτισης (Stress Echo) για τη διερεύνηση στεφανιαίας νόσου με άσκηση σε τάπητα, ποδήλατο ή κατά τη διάρκεια φαρμακευτικής φόρτισης.
 • Δυναμική Υπερηχοκαρδιογραφία Βαλβίδων (σε τάπητα ή ποδήλατο) για τη λειτουργική και ποσοτική εκτίμηση της βαλβιδικής νόσου κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης.
 • Κλασσική δοκιμασία κόπωσης σε τάπητα για την ανίχνευση στεφανιαίας νόσου , εκτίμηση λειτουργικού σταδίου καθώς και εκτίμηση καρδιακών αρρυθμιών.

 

Tμήμα Επεμβατικής Καρδιολογίας:

Στο τμήμα Επεμβατικής Καρδιολογίας διενεργούνται:

 • Διαγνωστική στεφανιογραφία.
 • Πλήρης αριστερός και δεξιός καθετηριασμός καρδιάς για την διερεύνηση πνευμονικής υπέρτασης, την εκτίμηση δομικών καρδιακών παθήσεων και παθήσεων του περικαρδίου.
 • Αγγειοπλαστική με τοποθέτηση ενδοστεφανιαίων προθέσεων (stent) ή φαρμακοεκλυόμενων μπαλονιών.
 • Aγγειοπλαστική χρόνιων ολικών αποφράξεων των στεφανιαίων και σύμπλοκης στεφανιαίας νόσου με τη μέθοδο της περιστροφικής αθηρεκτομής (rotablation) ή/ς και ενδοστεφανιαίας λιθοτριψίας  με τη χρήση υπερήχων (shockwave).
 • Πρωτογενής αγγειοπλαστική σε έδαφος οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου.
 • Διαδερμική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας ( TAVI) / βαλβιδοπλαστικής με μπαλόνι.
 • Διαδερμική σύγκλειση μεσοκολπικής επικοινωνίας/βατού ωοειδούς τρήματος (PFO) με τοποθέτηση ομπρέλας.
 • Περικαρδιοκέντηση για αφαίρεση περικαρδιακού υγρού σε επείγουσα βάση ή για διαγνωστικούς σκοπούς
 • Βιοψία μυοκαρδίου

 

Επείγοντα Περιστατικά : Στην κλινική νοσηλεύονται και αντιμετωπίζονται ασθενείς με όλο το φάσμα των καρδιαγγειακών παθήσεων με παροχή  συνεχούς καρδιολογικής νοσηλείας από ειδικευμένους καρδιολόγους που εφημερεύουν σε 24ωρη βάση. Η νοσηλεία γίνεται σε ειδική πτέρυγα του νοσοκομείου με συνεχή καταγραφή του καρδιακού ρυθμού (τηλεμετρία) και την παρακολούθηση από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό στα καρδιακά νοσήματα.

 

 

 

Ιατρικό Προσωπικό