Α' Νευροχειρουργική Κλινική

Το ταξίδι της Νευροχειρουργικής Φροντίδας σας ξεκινά στην Α΄ Νευροχειρουργική Κλινική του «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center».

Αφοσιωμένοι  στην

 • Πρόληψη
 • Διάγνωση
 • Συντηρητική θεραπεία
 • Χειρουργική Θεραπεία και
 • Εντατική Θεραπεία Αποκατάστασης

των παθήσεων του Εγκεφάλου, του Νωτιαίου Μυελού, των Περιφερικών Νεύρων και της Σπονδυλικής στήλης.

Από την έναρξη της λειτουργίας της, το έτος 2000, η Α΄ Νευροχειρουργική Κλινική   του «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center» παρέχει προηγμένες διαγνωστικές προσεγγίσεις και πρωτοπόρες ολιστικές θεραπευτικές παρεμβάσεις, διεθνούς απήχησης, τόσο στην τρέχουσα, όσο και στην περίπλοκη Αγγειακή Νευροχειρουργική, την Νευρο-Ογκολογία και την Νευροχειρουργική Σπονδυλικής Στήλης.

Συνδυάζει εξειδίκευση και εμπειρία με τεχνολογία αιχμής και σύνθημα:

«Κάνουμε για τους ασθενείς μας ό,τι θα κάναμε για την οικογένειά μας»

Η Α΄ Νευροχειρουργική Κλινική έχει πρωτοστατήσει διεθνώς, με άριστα αποτελέσματα,

 • στην καθιέρωση της επείγουσας, σωτήριας, θεραπευτικής αντιμετώπισης  της εγκεφαλικής – υπαραχνοειδούς αιμορραγίας από ρήξη ανευρύσματος ή αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας, είτε με χειρουργική επέμβαση, ή/και με ενδαγγειακό εμβολισμό
 • στην περιγραφή καινοτόμων, μικροσκοπικών και ενδοσκοπικών τεχνικών και επαναστατικής τεχνολογίας, για την πλέον αποτελεσματική, ελάχιστα επεμβατική χειρουργική αντιμετώπιση Αγγειακών Παθήσεων και Όγκων Εγκεφάλου και Νωτιαίου Μυελού και Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης.

Πρόκειται για το μοναδικό Νευροχειρουργικό Τμήμα στη χώρα μας και από τα ελάχιστα στον κόσμο, όπου εφαρμόζεται, ήδη από το έτος 2015, προεγχειρητική χαρτογράφηση του εγκεφάλου, αναίμακτα, ανώδυνα και με τη μέγιστη ακρίβεια, χρησιμοποιώντας την πλέον προηγμένη ρομποτική τεχνολογία, τον Νευροπλοηγούμενο Διακρανιακό Μαγνητικό Ερεθισμό του Εγκεφάλου (NTMS), για τη χειρουργική αφαίρεση όγκων και αγγειακών δυσπλασιών από ευαίσθητες περιοχές του εγκεφάλου, που εξυπηρετούν την κίνηση και την ομιλία.

Με την προεγχειρητική χαρτογράφηση, τη χρήση ειδικού μικροσκοπίου και νευροπλοηγητή, καθώς και τη συνεχή διεγχειρητική νευροφυσιολογική παρακολούθηση των ασθενών επιτυγχάνεται με την ύψιστη δυνατή ασφάλεια, ριζική εξαίρεση του όγκου ή της αγγειακής δυσπλασίας, με ελαχιστοποίηση των εγχειρητικών επιπλοκών και του χρόνου νοσηλείας, αλλά ταυτόχρονα και σημαντική βελτίωση της πρόγνωσης της νόσου και της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Όλες οι νευροχειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται με τις πλέον σύγχρονες ειδικές αναισθησιολογικές τεχνικές.

 

                                             

Τηλ. Κέντρο: 210-6972000

Email: a.neurosurgery@dunant.gr

Δραστηριότητες

1. ΑΓΓΕΙΑΚΗ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Αγγειακές παθήσεις Εγκεφάλου και Νωτιαίου Μυελού Ανευρύσματα και αγγειακές δυσπλασίες (αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες AVM, AVF, σηραγγώδη αιμαγγειώματα CAV MAL) με κατ’ ένδειξιν: - μικροχειρουργική ή/ και ενδαγγειακή μέθοδο (εμβολισμό), - ή/και στερεοτακτική ακτινοθεραπεία.

2. ΝΕΥΡΟΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

Όγκοι Εγκεφάλου: μεταστατικοί όγκοι, πολύμορφο γλοιοβλάστωμα, γλοίωμα, αστροκύττωμα, ολιγοδενδρογλοίωμα, επενδύμωμα, μηνιγγίωμα, χόρδωμα, σάρκωμα, κρανιοφαρυγγίωμα, αιμαγγειοβλάστωμα, μυελοβλάστωμα, όγκοι κωναρίου, κολλοειδής κύστη 3ης κοιλίας, όγκοι 4ης κοιλίας κ.α. - με ελάχιστα επεμβατικές, μικροσκοπικές ή/και ενδοσκοπικές χειρουργικές τεχνικές και, όπου υφίσταται ένδειξη, - με αναίμακτες θεραπείες του τύπου της στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής, X-knife, Cyber-knife. Όγκοι βάσεως κρανίου: ακουστικό νευρίνωμα, αδένωμα υποφύσεως, μηνιγγίωμα, νευρίνωμα τριδύμου κ.α. με συνδυαστικό πολυθεραπευτικό πρόγραμμα αξιολόγησης και χειρουργικής θεραπείας, με πρωτοποριακές χειρουργικές τεχνικές και προσπελάσεις που έχουμε περιγράψει και υιοθετούνται διεθνώς (συνεργασία νευροχειρουργών, νευροωτολόγων, ΩΡΛ χειρουργών και ογκολόγων – ακτινοθεραπευτών).

Ειδικά ως προς τα αδενώματα υποφύσεως:      

 • ενδοσκοπική, διαρρινική, διασφηνοειδική αφαίρεση του αδενώματος, με τη χρήση ενδοσκοπίου και νευροπλοηγητή, με νοσηλεία  24 - 48 ωρών σε συνεργασία με ΩΡΛ χειρουργό, εξειδικευμένο επίσης στην ενδοσκοπική χειρουργική  
 • ελάχιστα επεμβατική, διακρανιακή αφαίρεση του αδενώματος σε ασθενείς που δεν ενδείκνυται η διασφηνοειδική οδός.
  Την ομάδα συμπληρώνουν εξειδικευμένος ενδοκρινολόγος και οφθαλμίατρος.

3. ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Καλοήθεις (εκφυλιστικές) παθήσεις σπονδυλικής στήλης 
κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, στένωση σπονδυλικού σωλήνα, σπονδυλολίσθηση, σκολίωση, αυχενική και θωρακική μυελοπάθεια, ιππουριδική συνδρομή κ.α.

Θεραπεία με εφαρμογή:

 • πρωτοποριακών μικροχειρουργικών τεχνικών που έχουμε περιγράψει και υιοθετούνται διεθνώς (μικροσκοπική δισκεκτομή, μικροσκοπική οστεοφυτεκτομή, πρόσθια προσπέλαση για αυχενική σπονδύλωση, μικροσκοπική υπαρθρική θυριδοποίηση για στένωση νωτιαίου σωλήνα, πρόσθια, πλαγία και οπίσθια σταθεροποίηση – σπονδυλοδεσία) και προηγμένης βιο-ιατρικής τεχνολογίας συμπεριλαμβανομένων των κινητών δίσκων  και της πλέον σύγχρονης και ασφαλούς τεχνολογίας των οστικών υπερήχων, με νοσηλεία μιας ημέρας.

Όγκοι σπονδυλικής στήλης, καλοήθεις ή κακοήθεις: 

- πρωτοπαθείς (μηνιγγίωμα, νευρίνωμα, επενδύμωμα, αστροκύττωμα) και

- μεταστατικοί (από πρωτοπαθείς όγκους μαστού, προστάτη, πνεύμονος κ.α.)       

Αγγειακές δυσπλασίες Νωτιαίου Μυελού και Σπονδυλικής Στήλης

 

4. ΚΡΑΝΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ

5. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΒΛΑΒΕΣ ΤΟΥ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ     

6. ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΝΩΤΙΑΙΟΥ ΥΓΡΟΥ

-Υδροκέφαλος

-Υδροκέφαλος Φυσιολογικής Πιέσεως

-Στένωση του υδραγωγού του Sylvius

-Δυσπλασία Chiari       

7. ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

-Επισκληρίδιο Απόστημα Εγκεφάλου

-Υποσκληρίδιο Εμπύημα Εγκεφάλου

-Ενδοεγκεφαλικό Απόστημα

-Επισκληρίδιο Εμπύημα Νωτιαίου Μυελού

                                                 

Εξοπλισμός

Στο πλαίσιο της βέλτιστης παροχής διαγνωστικών και θεραπευτικών υπηρεσιών στους ασθενείς, η Α΄ Νευροχειρουργική Κλινική διαθέτει σύγχρονη υποδομή και εξοπλισμό, αλλά και τεχνολογία αιχμής, στα πρότυπα των κορυφαίων στον κόσμο εξειδικευμένων νευροχειρουργικών κέντρων.

Συγκεκριμένα διατίθεται:

 • Προεγχειρητική χαρτογράφηση εγκεφάλου με NTMS (Navigated Transcranial Magnetic Stimulation – Νευροπλοηγούμενος Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός Εγκεφάλου)
 • Νευροχειρουργικό μικροσκόπιο και ενδοσκόπιο τρισδιάστατης HD απεικόνισης
 • Νευροπλοήγηση τελευταίας γενεάς
 • Διεγχειρητικό υπερηχογράφημα εγκεφάλου - αγγείων
 • ICG Βίντεο – αγγειογραφία στη χειρουργική αντιμετώπιση αγγειακών παθήσεων του εγκεφάλου
 • Fluorescein καθοδηγούμενη χειρουργική αφαίρεση γλοιωμάτων υψηλού βαθμού κακοήθειας
 • Οστικός υπέρηχος τελευταίας γενεάς για περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις βάσεως κρανίου και σπονδυλικής στήλης
 • Διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού
 • Συνεχής καταγραφή της πίεσης και των μεταβολικών δεικτών του εγκεφάλου.

Ιατρικό Προσωπικό