Newsletter

6 λόγοι για να επισκεφθείτε τον γιατρό σας και να προστατεύσετε το στήθος σας!

6 λόγοι για να επισκεφθείτε τον γιατρό σας και να προστατεύσετε το στήθος σας!

της Άννας Γιαννοπούλου

Χειρουργού-Μαστολόγου, Αναπλ. Διευθύντριας Α’ Χειρουργικής Κλινικής Μαστού Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

 

Στον δυτικό κόσμο 1 στις 8 γυναίκες αναπτύσσουν καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή της ζωής τους. Περίπου το 60% των γυναικών θα εμφανίσει κάποια από τις καλοήθεις παθήσεις του μαστού και θα αποταθεί σε ειδικό για την αντιμετώπισή τους. Παρόλο που η ανακάλυψη ενός νέου ευρήματος στον μαστό προκαλεί φόβο, συνήθως δεν συνεπάγεται καρκίνο.

Τα συνηθέστερα προβλήματα που μπορεί οδηγήσουν μια γυναίκα σε χειρουργό μαστού είναι:

  1. Όγκος στον μαστό: Μπορεί να εμφανιστεί, ανεξάρτητα με την ηλικία. Η αξιολόγηση γίνεται με την κλινική εξέταση και τον απεικονιστικό έλεγχο (υπερηχογράφημα, μαστογραφία, μαγνητική μαστογραφία), ενώ, αναλόγως των ευρημάτων, μπορεί να απαιτηθεί και βιοψία.
  2. Διαταραχή στη μαστογραφία: Μπορεί να αφορά ένα ογκίδιο, μικρο-αποτιτανώσεις ή διαταραχή στην αρχιτεκτονική του μαστού. Σε πολλές περιπτώσεις η εντοπιστική μαστογραφία μπορεί να λύσει το δίλημμα, ενώ άλλοτε μπορεί να απαιτηθεί βιοψία.
  3. Ευαισθησία ή πόνος στον μαστό: Ο πόνος στον μαστό συχνά οφείλεται σε προβλήματα εκτός μαστού (μυϊκά, συνδεσμικά, δερματικά ή αυχενικά). Σε πολύ λίγες περιπτώσεις, ο πόνος στον μαστό οφείλεται σε καρκίνο.
  4. Έκκριμα στη θηλή: Είναι συχνό σε γυναίκες που έχουν γεννήσει πρόσφατα ή/και έχουν θηλάσει. Μπορεί να εμφανίζεται μέχρι και δύο χρόνια μετά τον τοκετό και αφορά και τους δύο μαστούς. Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε υποθυρεοειδισμό, σαν παρενέργεια από κάποια φαρμακευτική αγωγή ή σε αδένωμα της υποφύσης. Ένα έκκριμα αιματηρό ή διαυγές που είναι αυτόματο και προέρχεται από τη μία θηλή, μπορεί να οφείλεται σε θήλωμα ή/και σε καρκίνο.
  5. Εισολκή της θηλής: Πολλές γυναίκες εκ γενετής παρουσιάζουν εισολκή θηλής ή έχουν θηλές που περιστασιακά εισέρχονται ή εξέρχονται. Αυτός ο τύπος εισολκής δεν είναι ανησυχητικός. Αν μια γυναίκα παρατηρήσει σταδιακά εισολκή της θηλής της χωρίς εμφανή λόγο, θα πρέπει να αποταθεί σε ειδικό γιατί πολλές φορές αφορά το πρώτο σημάδι ενός καρκίνου.
  6. Αλλαγές στο δέρμα του μαστού: Δερματικά προβλήματα στον μαστό μπορεί να αφορούν κνησμό, απολέπιση, οίδημα, ερυθρότητα ή αλλαγή στο χρώμα. Αν και συνήθως δεν οφείλονται σε σοβαρό πρόβλημα, θα πρέπει μια γυναίκα να εξεταστεί από ειδικό, γιατί κάποιες σοβαρές μορφές καρκίνου εμφανίζονται με δερματική αλλαγή.

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που προκαλεί φόβο και αγωνία στις γυναίκες. Ωστόσο, όταν μια γυναίκα αγαπά και φροντίζει το σώμα της, αναγνωρίζει πρώιμα όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί και μπορεί να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά!

 

Κάντε στον εαυτό σας το ανεκτίμητο δώρο της Πρόληψης με έναν Ελέγχο Μαστού σε προνομιακή τιμή, μέχρι την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020. 

Ο Έλεγχος Μαστού περιλαμβάνει:

  • Ψηφιακή μαστογραφία με τον κορυφαίας τεχνολογίας ψηφιακό μαστογράφο με πιστοποίηση από την European Reference Organization (EUREF), ο οποίος είναι εφοδιασμένος με σύστημα στερεοτακτικής βιοψίας.
  • Υπέρηχο μαστών

Γιατί η πρόληψη είναι ο σύμμαχός μας κατά του καρκίνου!

Newsletter
Το Ερρίκος Ντυνάν στο 11o Greece Race for the Cure
Με τα παιδιά της μεγάλης οικογένειας του Ερρίκος Ντυνάν να προπορεύονται στην Ομάδας μας που ξεπερνούσε τα 100 άτομα, βρεθήκαμε ανάμεσα στους χιλιάδες πολίτες π…
Newsletter
«Μεγαλώνοντας» - Εβδομάδα εκδηλώσεων για την Τρίτη Ηλικία από το Κέντρο Γηριατρικής Αξιολόγησης
Για τον Διονύση Σαββόπουλο αρκούσε μια βουτιά στον δικό του στίχο: Υπάρχει ο μικρός χρόνος, ο φυσικός χρόνος που αλλάζει μαζί με τις εποχές, και ο μεγάλος χρόνο…
Newsletter
Φαρμακευτική κάνναβη και κλινική εμπειρία στην πρεμιέρα του Μοριοδοτούμενου Εκπαιδευτικού Προγράμματος
Οι τελευταίες εξελίξεις που καταγράφονται διεθνώς σχετικά με τη χρήση των κανναβινοειδών σε κλινικό επίπεδο, εξετάστηκαν στην πρεμιέρα του μοριοδοτούμενου Εκπαι…
popup-νοσηλευτες-20240313
Δείτε περισσότερα