Newsletter

Τεχνολογικές Εξελίξεις στην Χειρουργική του Θυρεοειδούς Αδένα

Τεχνολογικές Εξελίξεις στην Χειρουργική του Θυρεοειδούς Αδένα

Κυριάκος Θ. Βαμβακίδης

Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων

Διευθυντής Ζ΄ Κλινικής Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων

Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

 

Η σύγχρονη ιατρική εξελίσσεται συνεχώς με την βοήθεια της τεχνολογίας. Παραδοσιακές ιατρικές πρακτικές τροποποιούνται και βελτιώνονται συνεχώς με τη χρήση νέων συσκευών αλλά και λογισμικού, με αποτέλεσμα την ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας.

Οι εφαρμογές της τεχνολογίας αφορούν όλο το φάσμα της ιατρικής: τις απεικονίσεις και την διάγνωση, τις θεραπευτικές προσεγγίσεις αλλά και την μεταθεραπευτική παρακολούθηση των ασθενών. Η χειρουργική, ως μία από τις σημαντικότερες και εντυπωσιακότερες θεραπείες, έχει δεχθεί και αυτή τις ευεργετικές επιδράσεις της τεχνολογίας.

Δύο είναι οι σημαντικότερες τεχνολογικές εξελίξεις στην χειρουργική του θυρεοειδούς σήμερα: η συνεχής νευροδιέγερση για την προστασία των υπεύθυνων για την ομιλία κάτω λαρυγγικών νεύρων και η χρήση του αυτοφθορισμού για την προστασία της λειτουργίας των παραθυρεοειδών αδένων και την μείωση της πιθανότητας μετεγχειρητικής υπασβεστιαιμίας.

Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΝΕΥΡΟΔΙΕΓΕΡΣΗ

Η νευροδιέγερση προσφέρει τη δυνατότητα στον χειρουργό να διαγνώσει κατά τη διάρκεια του χειρουργείου τυχόν προβλήματα στην λειτουργία του κάτω λαρυγγικού νεύρου και βεβαίως να το προστατεύσει από χειρισμούς που θα μπορούσαν να του προκαλέσουν ζημιά με αποτέλεσμα την παράλυση της σύστοιχης φωνητικής χορδής.  Επιπλέον μπορεί να μηδενίσει την πιθανότητα αμφοτερόπλευρης παράλυσης φωνητικών χορδών και την ανάγκη τραχειοστομίας, με την εφαρμογή του πρωτοκόλου της θυρεοειδεκτομής σε δύο στάδια.

Η συνεχής νευροδιέγερση είναι η νέα βελτιωμένη εκδοχή της διεγχειρητικής νευροπαρακολούθησης, της διαδικασίας δηλαδή με την οποία κατά τη διάρκεια της θυρεοειδεκτομής μπορούμε να ελέγχουμε την ανατομική και λειτουργική ακεραιότητα των υπεύθυνων για τη φωνή νεύρων. Κάκωση στα νεύρα αυτά προκαλεί βράχνιασμα της φωνής αν είναι ετερόπλευρη ή ακόμα και πρόβλημα στην αναπνοή, που μπορεί να οδηγήσει σε τραχειοτομή, αν είναι αμφοτερόπλευρη.

Η συνεχής νευροδιέγερση είναι η μετεξέλιξη της διαλείπουσας νευροδιέγερσης, που ήδη χρησιμοποιείται στο μεγαλύτερο αριθμό θυρεοειδεκτομών που πραγματοποιούνται στη χώρα μας. 

Η διαφορά της συνεχούς συγκριτικά με τη διαλείπουσα νευροδιέγερση είναι ότι με την τοποθέτηση ενός ηλεκτροδίου στο πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο δίνει ως κλάδο το υπεύθυνο για την ομιλία νεύρο, έχουμε μια συνεχή απεικόνιση και καταγραφή της λειτουργικότητας των φωνητικών χορδών, ώστε στην περίπτωση χειρισμών που θέτουν σε κίνδυνο την λειτουργία του νεύρου, ο χειρουργός ειδοποιείται έγκαιρα μέσω ενός ηχητικού σήματος δίκην συναγερμού με συνέπεια την άμεση αντίδρασή του και την αποφυγή της επερχόμενης βλάβης.

Η διαλείπουσα νευροδιέγερση δεν παρέχει αυτή τη δυνατότητα της τοποθέτησης του ηλεκτροδίου και ο ο έλεγχος της λειτουργίας του νεύρου γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα μόνο, με  έναν στειλεό, οπότε η διαπίστωση της απώλειας λειτουγίας του νεύρου είναι δυνατή μόνον όταν αυτή έχει ήδη συμβεί. 

Η εκπαίδευση των χειρουργών στη χρήση της συνεχούς νευροδιέγερσης πραγματοποιείται ήδη σε δύο κέντρα στην Ελλάδα, στην Αθήνα στην Κλινική Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» και στη Θεσσαλονίκη στη Β´ Χειρουργική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ στο Νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς», με την διοργάνωση σεμιναρίων υπό την αιγίδα της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων.

ΑΥΤΟΦΘΟΡΙΣΜΟΣ

Η χρήση του αυτοφθορισμού στη χειρουργική του θυρεοειδούς είναι μια νέα, καινοτόμος και πολλά υποσχόμενη τεχνική, η οποία βοηθά τον χειρουργό να αναγνωρίσει διεγχειρητικά τους παραθυρεοειδείς αδένες και να τους διαφυλάξει, με αποτέλεσμα τη μικρότερη πιθανότητα μετεγχειρητικής υπασβεστιαιμίας.

Επιτυγχάνεται με τη χρήση ειδικής κάμερας που λειτουργεί με υπέρυθρο φως και βοηθά τον χειρουργό να διακρίνει τους παραθυρεοειδείς αδένες. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας διεθνώς αυξάνεται, παρόλα αυτά, αν και υπάρχει βεβαιότητα για την ασφάλειά της, δεν υπάρχουν ακόμα πολλά δεδομένα για την αποτελεσματικότητά της.

Στην Κλινική Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, λόγω της εξειδίκευσής μας σε αυτόν το τομέα, συμμετέχουμε στις σύγχρονες διεθνείς εξελίξεις έχοντας ξεκινήσει μια προοπτική τυχαιοποιημένη μελέτη προκειμένου να αναδείξουμε την αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Πληροφορίες για την μελέτη μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο www.parflu.com

 

 

Newsletter
Διαπίστευση JCI: Σύμβολο Ποιότητας & Ασφάλειας για Ασθενείς & Εργαζόμενους!
Μετά από δύο χρόνια εντατικής προετοιμασίας, ομαδικής προσπάθειας και διεξοδικών ελέγχων, το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center ανήκει πλέον στην επίλεκτη ομάδα που…
Newsletter
Ερρίκος Ντυνάν: Ιατρείο Κλινικής Γενετικής και Γενετικής Συμβουλευτικής με τη σφραγίδα του καθηγητή Κωνσταντίνου Στρατάκη
Newsletter
Ο Ρόλος της σωστής διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου
Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός Διευθυντής H΄ Χειρουργικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center     Η επίπτωση του καρκίνου αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Το…
Newsletter
Μελέτη Ύπνου: Ο ακρογωνιαίος λίθος για την διάγνωση των διαταραχών του ύπνου
Του Χαράλαμπου Μερμίγκη Ειδικού Ιατρού Ύπνου, Πνευμονολόγου Διευθυντή Εργαστηρίου Ύπνου Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Με τον όρο μελέτη ύπνου περιγράφουμε τη…
popup-νοσηλευτες-20240313
Δείτε περισσότερα