Newsletter

Κιρσοί και καλοκαίρι. Σύγχρονες λύσεις

Κιρσοί και καλοκαίρι. Σύγχρονες λύσεις

Του Αναστάσιου Χρονόπουλου

Διευθυντής Α’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής, Ερρίκος Ντυνάν

 

Το καλοκαίρι επιτέλους έφτασε. Η διάθεση φτιάχνει και οι διακοπές που πλησιάζουν μας δίνουν φτερά. Όμως σε κάποιους ο ζεστός καιρός μάλλον δένει βαρίδια στα πόδια. Βάρος, κούραση, λίγο πρήξιμο στο τέλος της ημέρας είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας ή, όπως είναι γνωστότερη στο ευρύ κοινό με τον μάλλον αδόκιμο όρο, της φλεβίτιδας ή κιρσών.

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μια πολύ συχνή πάθηση. Υπολογίζεται ότι αφορά έως και 30% του γενικού πληθυσμού ενώ οι γυναίκες εμφανίζουν διπλάσια συχνότητα εμφάνισης σε σχέση με τους άνδρες. Μελέτες, μάλιστα, ανεβάζουν το ποσοστό εμφάνισης των κιρσών στον γυναίκειο πληθυσμό έως και 80%!

Τα συμπτώματα , όπως είπαμε και πιο πάνω, ποικίλουν ανάλογα το στάδιο της νόσου. Αίσθημα βάρους και πίεσης, φαγούρα , νυχτερινές κράμπες, ήπιο πρήξιμο στο πόδι που πάσχει και εμφάνιση του συνδρόμου resteless legs  (η αδυναμία που αισθάνεται κάποιος να βρει μια στάση να ξεκουράσει τα πόδια του) είναι τα γενικά συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας. Όλα τα παραπάνω εμφανίζονται εντονότερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Γιατί κάποιος εμφανίζει κιρσούς;

Αν και δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη η αιτία, η κατασκευαστική ατέλεια του φλεβικού δικτύου (του μέρους του κυκλοφορικού συστήματος που φροντίζει για την επιστροφή του αίματος από την περιφέρεια στην καρδιά) φαίνεται ότι παίζει κύριο ρόλο. Παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, η καθιστική ζωή, η ηλικία ακόμα και η δυσκοιλιότητα φαίνεται ότι παίζουν  ρόλο. Το φύλο, όπως είπαμε, λόγω εγκυμοσύνης και ορμονικής δραστηριότητας παίζει σημαντικό ρόλο στην αυξημένη συχνότητα εμφάνισης κιρσών. Και τέλος,  η κληρονομικότητα. Υπολογίζεται ότι όταν κάποιος έχει και τους δυο γονείς με κιρσούς η πιθανότητα να εμφανίσει και ο ίδιος φθάνει το 90%.

Πώς μπαίνει η διάγνωση;

Από τον ίδιο τον ασθενή! Πέραν των συμπτωμάτων, βλέπει στο πόδι του να διαγράφονται φλέβες με ελικοειδή πορεία άλλοτε άλλου μεγέθους και σε ακραίες περιπτώσεις βλέπει να χρωματίζεται το μέρος στην μέσα πλευρά πάνω από τος αστράγαλο. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις -συνήθως στα πρώιμο στάδιο- που προηγούνται τα συμπτώματα της εμφάνισης των κιρσών. Η διάγνωση θα τεθεί με την επίσκεψη στον αγγειοχειρουργό που πλέον της κλινικής εξέτασης μπορεί να  συστήσει και  υπερηχογραφικό έλεγχο φλεβών και θα προτείνει θεραπεία.

Η αντιμετώπιση σε πρώτη φάση είναι συντηρητική. Αλλαγή τρόπου ζωής (άσκηση, απώλεια βάρους κατάλληλα παπούτσια, αποφυγή πολύ σφιχτών ρούχων) και χρήση ελαστικών καλτσών. Όλα αυτά μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα και ίσως να καθυστερήσουν την εξέλιξη της νόσου αλλά δεν μπορούν σταματήσουν την εξέλιξη της.

Έτσι, όταν ο αγγειοχειρουργός κρίνει, θα προχωρήσει σε επέμβαση. Σήμερα, αυτό γίνεται με πολλούς τρόπους. Η βασική επέμβαση αφορά την αφαίρεση ή την σύγκλειση της κυρίας φλέβας (συνήθως της μείζονος σαφηνούς) με χρήση θερμικών τεχνικών-ραδιοσυχνότητες, laser, ατμού ή χημικών μέσων (αφρός, κόλλα). Η επέμβαση συμπληρώνεται με την αφαίρεση των κιρσών.

Η χειρουργική επέμβαση είναι σχετικά απλή και ασφαλής, δεν απαιτεί νοσηλεία στο νοσοκομείο πέραν λίγων ωρών ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητες του σε  σύντομο χρονικό διάστημα, ανάλογα βέβαια της έκτασης της νόσου.

Τώρα μπορείτε και εσείς να περιμένετε με λαχτάρα το καλοκαίρι χωρίς να σας φοβίζουν οι κιρσοί.

Newsletter
Συμβουλές για μια ασφαλή καλοκαιρινή καρδιά
Συκιώτης Αλέξανδρος Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής Α' Καρδιολογικό Τμήμα/Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδοτών, Υπεύθυνος Ιατρείου Περιπατητικής Παρακολούθηση…
Newsletter
Ογκολογικοί ασθενείς και καλοκαιρινές διακοπές
Ιωάννης Μούντζιος Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθυντής Δ' Ογκολογικής Κλινικής   Το αθάνατο Ελληνικό Καλοκαίρι είναι πλέον και επίσημα εδώ και μας καλεί να το χαρο…
Newsletter
Το οικογενειακό φαρμακείο των διακοπών
Νοσηλευτική Διεύθυνση Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Το American College of Emergency Physicians και το CDC ενθαρρύνουν τους ταξιδιώτες να συσκευάζουν ένα κ…
Newsletter
HPV: Παρόν και μέλλον
της Μαρίας Φλασκασοβίτη  Αναπλ. Διευθύντριας Γυναικολογικής Κλινικής, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Ο HPV (human papilloma virus - ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτ…
popup-νοσηλευτες-20240313
Δείτε περισσότερα