Newsletter

«Στην κορυφή με ποιότητα και ασφάλεια»

«Στην κορυφή με ποιότητα και ασφάλεια»

Ο Γενικός Διευθυντής του Ερρίκoς Ντυνάν Hospital Center κ. Γεώργιος Σκούρτης αναφέρεται στη συμβολή του νοσοκομείου στη μάχη κατά του κορωνοϊού και στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η κορυφαία διεθνής διαπίστευση JCI 

  

 Με τη διάθεση δώδεκα κλινών ΜΕΘ και 53 κλινών νοσηλείας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του νοσοκομείου, συμμετέχει το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center στη μεγάλη εθνική μάχη κατά του κορωνοϊού. Όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου, κ. Γεώργιος Σκούρτης, έχουν ληφθεί επιπλέον όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για τους  ασθενείς, το προσωπικό και τις οικογένειές τους, καθώς η ασφάλεια όλων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το Ερρίκος Ντυνάν, παράλληλα με τις υψηλής ποιότητας παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Εγγύηση για την ποιότητα και ασφάλεια του νοσοκομείου, άλλωστε, αποτελεί η κορυφαία διεθνής διαπίστευση JCI που οδηγεί το Ερρίκος Ντυνάν σε μια νέα εποχή.    

 

Ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει το Ερρίκος Ντυνάν σε σχέση με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού;

 

Aνταποκρινόμενοι στις αυξημένες ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχουμε θέσει στη διάθεση της Πολιτείας 12 κλίνες ΜΕΘ, καθώς και 53 κλίνες νοσηλείας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του 6ου ορόφου του νοσοκομείου. Και τα δύο τμήματα είναι απομονωμένα και μπορούν να νοσηλεύσουν με απόλυτη ασφάλεια ύποπτα ή και επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID -19. Με αυτή την κίνηση, το Ερρίκος Ντυνάν στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν περιορίζεται σε ρόλο παρατηρητή, αλλά συμμετέχει έμπρακτα στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης.

 

Μπροστά σε έναν ιό υψηλής μεταδοτικότητας, το ζήτημα της ασφάλειας προφανώς είναι κρίσιμο για ένα νοσοκομείο. Πόσο προετοιμασμένο ήταν το Ερρίκος Ντυνάν;   

 

Το θέμα της ασφάλειας, όχι μόνον για τον ασθενή, αλλά και για το προσωπικό και κάθε επισκέπτη, προέχει για ένα θεραπευτήριο ανά πάσα στιγμή και ανεξάρτητα από τη συγκυρία. Στο Ερρίκος Ντυνάν πρόκειται για ζήτημα αδιαπραγμάτευτο και οφείλω να πω ότι αποτελεί ένα από τα βασικά πλεονεκτήματά του. Θέλουμε να είμαστε στην κορυφή σε επίπεδο ποιότητας και ασφάλειας, και αυτό επισφραγίζεται, άλλωστε, με τη Χρυσή Σφραγίδα Έγκρισης (Gold Seal of Approval®) για Διαπίστευση Νοσοκομείων από τον οργανισμό Joint Commission International (JCI), που έλαβε πρόσφατα το Ερρίκος Ντυνάν.

Σε σχέση με τον κορωνοϊό, πάντως, πριν ακόμη καταγραφεί το πρώτο επίσημο κρούσμα στη χώρα μας, αναπροσαρμόσαμε τα υπάρχοντα σχέδια εκτάκτων αναγκών, συγκροτήσαμε την Ομάδα Διαχείρισης Πανδημίας, η οποία συνεδριάζει καθημερινά και αναπροσαρμόζει τα σχέδιά της, καταγράφοντας κάθε εξέλιξη της πανδημίας και λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των ασθενών, του προσωπικού και των οικογενειών τους.

Παράλληλα, εγκαταστήσαμε εγκαίρως την Κινητή Μονάδα στον περίβολο του νοσοκομείου για την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών και δημιουργήσαμε ξεχωριστό και απομονωμένο τμήμα νοσηλείας για τα ύποπτα περιστατικά. Εφόσον ανιχνευθεί, βέβαια, κρούσμα θετικό στον κορωνοϊό, εφαρμόζονται άμεσα οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη μεταφορά του ασθενούς στα καθορισμένα  Κέντρα αναφοράς.  Για το τεστ ανίχνευσης του ιού, εξάλλου, οφείλω επίσης να επισημάνω ότι το κόστος έχει υπολογιστεί από το Ερρίκος Ντυνάν περισσότερο στη βάση μιας κοινωνικής πολιτικής και όχι στο πλαίσιο του ανταγωνισμού.      

Με το ίδιο ομαδικό πνεύμα και τον επαγγελματισμό, λοιπόν,  που εξασφάλισε στο Ερρίκος Ντυνάν την παγκοσμίου εμβέλειας διαπίστευση JCI, έχουμε προετοιμαστεί και για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού που συνδέεται και με τον ιό Covid-19.

 

Γιατί είναι σημαντική η διαπίστευση κατά JCI;

 

Πρόκειται για την εγκυρότερη σφραγίδα ποιότητας παγκοσμίως, η οποία σηματοδοτεί μια νέα περίοδο στη λειτουργία του νοσοκομείου. Μετά από  συστηματική προετοιμασία που ξεπέρασε τα δύο χρόνια, το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center ανήκει στην επίλεκτη ομάδα που περιλαμβάνει μόνο 600 νοσοκομεία στον κόσμο. Η διαπίστευση κατά JCI αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους τους ασθενείς, συνοδούς, επισκέπτες και εργαζόμενους, για τη δέσμευση του οργανισμού υγείας για συνεχή βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας, βάσει διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων που καθιστούν τον ασθενή ως την απόλυτη προτεραιότητα. Επιπλέον, για έναν οργανισμό υγείας παντού στον κόσμο η διαπίστευση κατά JCI αποτελεί προϋπόθεση για να δραστηριοποιηθεί στην αγορά του ιατρικού τουρισμού.

 

Ποια είναι τα κυριότερα οφέλη της διαπίστευσης κατά JCI για τον ασθενή ;

 

Αναμφίβολα, ενισχύει την εμπιστοσύνη του κοινού προς έναν οργανισμό που θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των ασθενών και την ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης. Η διαπίστευση κατά JCI επιβεβαιώνει την πρωτοποριακή θέση του Ερρίκος Ντυνάν, καθώς -μεταξύ άλλων- εγγυάται:

  • Την πλήρη συμμόρφωση με τους διεθνείς στόχους ασφάλειας ασθενών (International Patient Safety Goals), που τίθενται κάθε έτος από το JCI και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
  • Την υιοθέτηση διεθνών πρωτοκόλλων κλινικής πρακτικής και την συνεχή ενσωμάτωση νέων για την κάλυψη του συνόλου των υπηρεσιών.
  • Την ενεργό εμπλοκή των ασθενών και των οικογενειών τους, ως εταίρους στη διαδικασία της φροντίδας με σεβασμό στα δικαιώματά τους, δείχνοντας εμπράκτως τη διάθεση του νοσοκομείου να αφουγκράζεται και να ικανοποιεί τις ανάγκες τους.
  • Την παροχή ενός ασφαλούς  και αποτελεσματικού περιβάλλοντος εργασίας που συμβάλλει στην ικανοποίηση των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένης και της εξέλιξής τους, βοηθώντας στη βελτίωση της οργάνωσης και της λειτουργίας του οργανισμού, καθώς και τη βελτίωση της διαχείρισης των κινδύνων στο νοσοκομείο.
  • Την κατανόηση του οργανισμού στο πώς να βελτιώνει συνεχώς τις διαδικασίες κλινικής φροντίδας και τη μέτρηση των αποτελεσμάτων του με συγκρίσιμους δείκτες.

Με αυτή την κορυφαία διαπίστευση στο Ερρίκος Ντυνάν, σπάει ένα εγχώριο «μονοπώλιο». Θα ήταν ευχάριστο και ευεργετικό για την ελληνική κοινωνία να κινηθούν κι άλλα νοσοκομεία τα επόμενα χρόνια με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, την ποιοτική αναβάθμισή τους και την απόκτηση της διαπίστευσης JCI, καθώς ο υγιής ανταγωνισμός βοηθάει τελικά όλους.

----------

*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» (25/04/2020)

 

 

Newsletter
Πώς ο έλεγχος αντισωμάτων μπορεί να μας βοηθήσει να νικήσουμε τον COVID-19;
της Βασιλικής Πιτυρίγκα, Ιατρού Βιοπαθολόγου, Διευθύντριας Διαγνωστικών Εργαστηρίων Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Πόσες περιπτώσεις κρουσμάτων COVID-1…
Newsletter
Είμαι αλλεργικός και έχω δύσπνοια. Είναι το άσθμα μου ή είναι κορωνοϊός?
Του Γεωργίου Ι. Βαρουχάκη, Πνευμονολόγου Διευθυντή Α’ Πνευμονολογικού Τμήματος, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center      Η Άνοιξη είναι η κατ ‘εξοχήν εποχή των α…
Newsletter
Συστάσεις για την ασφαλή διενέργεια των χειρουργικών επεμβάσεων
του Μάριου Παπούδου, Χειρουργού Διευθυντή Α’ Χειρουργικού Τμήματος, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Οι επαγγελματίες υγείας, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγ…
Newsletter
COVID-19: Οδηγίες για ασθενείς με διαταραχές κατά τον ύπνο
του Χαράλαμπου Μερμίγκη, Ειδικού Ιατρού Ύπνου-Πνευμονολόγου, Διευθυντή Εργαστηρίου Διαταραχών Ύπνου, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center     Οι ασθενείς με δι…
Newsletter
COVID-19 & Ογκολογικοί Ασθενείς
Οδηγός προστασίας των ογκολογικών ασθενών από τον ιό COVID-19   του Αθανάσιου Αναγνωστόπουλου, Παθολόγου- Ογκολόγου, Διευθυντή Β’ Ογκολογικού Τμήματος, Ερρίκο…
Newsletter
COVID-19 και αυτοάνοσα νοσήματα
Του Αντωνίου Δημητρακόπουλου Διευθυντή Γ΄ Παθολογικού Τμήματος & Προέδρου Επιστημονικής Επιτροπής,  Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center Και της Γεωργίας Γκ…
popup-νοσηλευτες-20240313
Δείτε περισσότερα