Ιατρικά άρθρα

Ιατρικά άρθρα 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

16 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Αναισθησιολογίας: Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για την αναισθησία

16 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Αναισθησιολογίας: Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για την αναισθησία

Αναισθησιολογικό Τμήμα Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

 

 

Κάθε χρόνο, η 16η Οκτωβρίου γιορτάζεται Παγκοσμίως ως Ημέρα Αναισθησιολογίας. Η ημέρα καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας των Εταιρειών Αναισθησιολογίας (WFSA), σε ανάμνηση της πρώτης εγχείρησης με γενική αναισθησία, που πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1846 στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, το νοσηλευτικό ίδρυμα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Η φετινή Παγκόσμια Hμέρα Αναισθησιολογίας είναι αφιερωμένη στον Εξοπλισμό για την Ασφαλή Χορήγηση Αναισθησίας. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία των Εταιρειών Αναισθησιολογίας (WFSA) οδηγεί την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού αλλά και των υπευθύνων σχετικά με τη σημασία του άρτιου και σύγχρονου εξοπλισμού στη διασφάλιση της ποιότητας και στην ελαχιστοποίηση των επιπλοκών κατά την περιεγχειρητρική περίοδο, τονίζοντας ότι για κάθε $1 που επενδύεται στο σωστό εξοπλισμό, το όφελος στο συνολικό κόστος υγείας φτάνει τα $10.

Το «Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center», στελεχωμένο από εξειδικευμένους και έμπειρους αναισθησιολόγους, έχει ένα από τα αρτιότερα εξοπλισμένα αναισθησιολογικά τμήματα της χώρας. Διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας αναισθησιολογικά μηχανήματα, ενώ πρωτοπορεί και στις νέες συσκευές παρακολούθησης όλων των ζωτικών λειτουργιών των ασθενών, στις σύγχρονες τεχνικές διασφάλισης του αεραγωγού, προστασίας του εγκεφάλου και αντιμετώπισης του οξέος και χρονίου πόνου. Επιπλέον, ενισχύει την εκπαίδευση όχι μόνο στο εσωτερικό του αλλά και ευρύτερα, καθώς φιλοξενεί και συγχρηματοδοτεί τακτικά προγράμματα εκπαίδευσης, που στοχεύουν στη μετάδοση αυτής της τεχνογνωσίας.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ;

Αναισθησία είναι η απώλεια της αίσθησης. Αυτό σημαίνει είτε έλλειψη αίσθησης σε ένα σημείο / περιοχή του σώματος είτε ολική απώλεια των αισθήσεων, έτσι ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν (επώδυνες) διαδικασίες ή χειρουργικές πράξεις.

Καθώς η αναισθησία κάθε είδους μπορεί να επιφέρει μεταβολές στην αναπνευστική και καρδιαγγειακή λειτουργία, «αναισθησία», με την ευρύτερη έννοια, είναι η παρακολούθηση και διασφάλιση της ισορροπίας των ζωτικών λειτουργιών κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής ή διαγνωστικής επέμβασης.

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΥ;

O αναισθησιολόγος είναι ένας καταρτισμένος, ειδικός γιατρός. Ο ρόλος του κατά την περιεγχειρητική (δηλαδή πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγχείρηση) περίοδο περιλαμβάνει:

  • την προεγχειρητική αξιολόγηση της γενικής κατάστασης του ασθενούς, την εκτίμηση τυχόν κινδύνων και την καθοδήγησή του για την καλύτερη προετοιμασία του
  • τη συζήτηση και ενημέρωση του ασθενούς για τις επιλογές αναισθησίας και μετεγχειρητικής αναλγησίας
  • την εφαρμογή της ενδεδειγμένης αναισθησίας και την αδιάκοπη παρακολούθηση των ζωτικών λειτουργειών του ασθενούς κατά τη διάρκεια της επέμβασης
  • την αντιμετώπιση κάθε έκτακτου συμβάντος που τυχόν προκύψει κατά τη διάρκεια της επέμβασης
  • την ασφαλή αφύπνιση, την αντιμετώπιση του πόνου και την άμεση μετεγχειρητική παρακολούθηση.

ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ;

Γενική αναισθησία: Τα φάρμακα της αναισθησίας χορηγούνται ενδοφλέβια μέσα από φλεβοκαθετήρα, ο οποίος τοποθετείται είτε στον νοσηλευτικό θάλαμο είτε στην αίθουσα του χειρουργείου. Ο ασθενής δεν αισθάνεται τίποτα κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ούτε έχει μνήμες από την επέμβαση μετά την αφύπνισή του.

Περιοχική αναισθησία: Για την εφαρμογή της, ο ασθενής τοποθετείται σε κατάλληλη θέση (πχ. η επισκληρίδιος εφαρμόζεται σε καθιστή ή πλάγια κατακεκλιμένη θέση). Τα φάρμακα χορηγούνται στο διάστημα μεταξύ 2 σπονδύλων ή στην περιοχή ενός νεύρου αν επιλεγεί περιφερικός αποκλεισμός. Ο ασθενής δεν αισθάνεται την αποκλεισμένη περιοχή του σώματός του, αλλά έχει πλήρη συνείδηση.

Καταστολή: Εφαρμόζεται ενδοφλέβια, ενώ μπορεί να συνδυαστεί και με τοπική / περιοχική αναισθησία. Εξασφαλίζει ηρεμία και αγχόλυση, επηρεάζοντας λιγότερο την αναπνευστική και καρδιαγγειακή λειτουργία από τη γενική αναισθησία.

 

Ο ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΤΕ:

  • Αν έχετε πολύ άγχος και πιστεύετε ότι χρειάζεστε κάποιο ηρεμιστικό πριν την αναισθησία
  • Αν έχετε απορίες σχετικά με την αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου
  • Αν έχετε κάποιο χρόνιο νόσημα και σας προβληματίζουν οι επιπτώσεις της επέμβασης και της αναισθησίας σε αυτό
  • Αν είστε κρυωμένος / κρυωμένη ή αντιμετωπίζετε κάποια ίωση
  • Αν έχετε απορίες σχετικά με τη φροντίδα σας κατά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο

 

Περισσότερα Ιατρικά άρθρα

Ιατρικά άρθρα 17/02/2020
Διαγνωστική θωράκιση απέναντι στον καρκίνο του προστάτη
του Ευστράτιου Γεωργιάδη Διευθυντή του Εργαστηρίου Ιατρικών Απεικονίσεων & Τομεάρχη  Εργαστηριακού Τομέα, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center       Ο καρκίνος το…
Ιατρικά άρθρα 24/01/2020
Νέος Κοροναϊός (2019-nCoV): Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
της Αθηνάς Σούρδη, Παθολόγου- Λοιμωξιολόγου, Αναπλ. Διευθύντριας Γ’ Παθολογικού Τμήματος & Προέδρου Επιτροπής Λοιμώξεων, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Συ…
Ιατρικά άρθρα 17/12/2019
Ερευνητικές εξελίξεις και προκλήσεις στις λοιμώξεις
του Ματθαίου Φαλάγγα Παθολόγου – Λοιμωξιολόγου Διευθυντή Δ’ Παθολογικού Τμήματος, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center     Τα λοιμώδη νοσήματα εξακολουθούν να συ…
Το Ερρίκος Ντυνάν αναζητά Καρδιολόγους για εφημερίες & Ακτινολόγους για το Απεικονιστικό Εργαστήριο
Δείτε περισσότερα