Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος
Πετρίδης Ιωάννης

Β' Γαστρεντερολογική Κλινική

Τηλέφωνο: 210-6972126

Email: bgas@dunant.gr

Επαγγελματική Προϋπηρεσία

 • Τοπικός Συντονιστής Μεταμοσχεύσεων για τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, Αθήνα (Ιούλιος 2023-σήμερα)
 • Clinical research Fellowship (Guest Physician-Gastarzt) στην Ελβετική Μονάδα Ήπατος στο Νοσοκομείο Inselspital (Swiss Liver Unit), Πανεπιστήμιο Βέρνης, Ελβετία, υπό την καθοδήγηση της καθ. Annalisa Berzigotti και του καθηγητή Jaime Bosch (Απρίλιος 2019-Ιούλιος 2019)
 • Senior Attending (θέση Διευθυντή και αντίστοιχοι) στην Γαστρεντερολογία-Ηπατολογία και στην Ηπατολογία τών μεταμοσχεύσεων στο Νοσοκομείο ISMETT του Παλέρμο, University of Pittsburgh Medical Center (UPMC), Ιταλία (Μάιος 2012–Σεπτέμβριος 2022)
 • Junior Attending (έμμισθος κλινικός συνεργάτης, θέση επιμελητή A’) στην Γαστρεντερολογία-Ηπατολογία και στην Ηπατολογία των μεταμοσχεύσεων στο Νοσοκομείο ISMETT του Παλέρμο, University of Pittsburgh Medical Center (UPMC), Ιταλία (2009-2012)
 • Senior Clinical Fellowship (έμμισθος κλινικός συνεργάτης, θέση επιμελητή Β’) στην Γαστρεντερολογία-Ηπατολογία και στην Ηπατολογία των μεταμοσχεύσεων στο Νοσοκομείο ISMETT του Παλέρμο, University of Pittsburgh Medical Center (UPMC), Ιταλία (2008-2009)
 • Clinical Fellowship (Research Fellow, έμμισθος κλινικός συνεργάτης, θέση επιμελητή Β’) στην Γαστρεντερολογία-Ηπατολογία και στην Ηπατολογία των μεταμοσχεύσεων στο Νοσοκομείο ISMETT του Παλέρμο, University of Pittsburgh Medical Center (UPMC), Ιταλία (2006-2008)
 • Ειδικευόμενος Γαστρεντερολογίας, Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική κλινική Νοσοκομείο «San Salvatore», L’Aquila, Ιταλία (2001-2005)
 • Πρόγραμμα μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική-Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών- Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας II Πανεπιστημιακής Κλινικής-Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική-Πανεπιστημιακή Γυναικολογική και Μαιευτική Κλινική-Μικροβιολογικό εργαστήριο στο Περιφερειακό/Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο “San Salvatore” της L'Aquila, Ιταλία (2001-2002)

 

Εξειδίκευση

 

α) Στη Γαστρεντερολογία και Γενική Ηπατολογία

- Τετραετής συνεχής εκπαίδευση στο υπερηχογράφημα κοιλίας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χρήση του Υπερηχογραφήματος στην μελέτη και διάγνωση των παθήσεων του ήπατος των χοληφόρων οδών καθώς και στην διάγνωση του Ηπατοκυτταρικού καρκίνου.

- Έχω πραγματοποιήσει πάνω από 4000 US

- Έχω πραγματοποιήσει πάνω από 300 παρακεντήσεις (χρησιμοποιώντας την τεχνική "Oneshot" και την "pigtailtechnique”)

- Εκπαίδευση στην Ενδοσκόπηση

- Εκπαίδευση στην FIBROSCAN

- Διάγνωση, σταδιοποίηση και θεραπεία HCC και χρόνιων ηπατικών παθήσεων (ηπατίτιδα B-C, αυτοάνοσα νοσήματα, κίρρωση)

- Εκτίμηση ασθενών με οξεία και χρόνια λοίμωξη από ηπατίτιδα C και προσδιορισμός της καταλληλότητας για θεραπεία

- Διάγνωση, σταδιοποίηση και θεραπεία σε ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα B

- Αντιμετώπιση επιπλοκών της κίρρωσης του ήπατος (ανθεκτικός ασκίτης, ηπατονεφρικό σύνδρομο, αιμορραγία κιρσών κ.λπ.)

- Διαχείριση και θεραπεία επιπλοκών που σχετίζονται με την πυλαία υπέρταση (αξιολόγηση για τοποθέτηση TIPS, κλινική παρακολούθηση στην τοποθέτηση s/p TIPS)

- Ικανότητα διεξαγωγής εξειδικευμένης αξιολόγησης, διερεύνησης, διάγνωσης, έναρξης θεραπείας ασθενών με χολοστατική ηπατική νόσο (π.χ. PBC, PSC)

- Ικανότητα διεξαγωγής εξειδικευμένης αξιολόγησης σπάνιων ηπατικών αγγειακών παθήσεων όπως το σύνδρομο Budd-Chiari, το φλεβικό αποφρακτικό σύνδρομο της αγγειακής νόσου του ήπατος κ.λ.π.

- Διαχείριση και θεραπεία των ηπατικών παθήσεων της εγκυμοσύνης 

- Διερεύνηση και επιλογές θεραπείας για όγκους του χοληδόχου πόρου

- Διαχείριση ασθενών πριν και μετά τη μεταμόσχευση ήπατος

 

β) Στις Μεταμοσχεύσεις  Ήπατος

- 18 χρόνια κλινικής εκπαίδευσης και εργασίας στον τομέα της μεταμόσχευσης ήπατος με εμπειρία στη διαχείριση περισσότερων από 2000 μεταμοσχευμένων ασθενών (ενδείξεις για μεταμόσχευση ήπατος, κατάλληλος χρόνος παραπομπής για αξιολόγηση, μακροχρόνια διαχείριση των ληπτών μοσχευμάτων ήπατος, συμπεριλαμβανομένων των επιπλοκών της ανοσοκαταστολής και αντιμετώπιση υποτροπιάζουσας νόσου)

 - Εμπειρία στον τομέα της μεταμόσχευσης ήπατος από ζώντες δότες. Αξιολόγηση περισσότερων από 1000 δοτών με κλινική παρακολούθηση περισσότερων από 90 μεταμοσχευμένων ασθενών από ζώντες δότες

- Κλινική διαχείριση υποψηφίων και ληπτών μεταμόσχευσης ήπατος πριν και μετά τη μεταμόσχευση

- Διαχείριση επιπλοκών μετά από μεταμόσχευση ήπατος όπως η οξεία και χρόνια απόρριψη, επιπλοκές των χοληφόρων αγγείων, αγγειακές επιπλοκές, επιπλοκές μολυσματικού τύπου.

- Aξιολόγηση ασθενών με ηπατική ανεπάρκεια, διαχείριση, θεραπεία και παραπομπής για επείγουσα μεταμόσχευση ήπατος.

 

 

Ερευνητικό ενδιαφέρον

 1. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομάδες εργασίας εθνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών για τη μεταμόσχευση ήπατος και έχει συμμετάσχει στη δημιουργία κατευθυντήριων οδηγιών για μεταμόσχευση ήπατος από πτωματικούς και ζώντες δότες
 2. Προσκλήθηκε να δώσει διαλέξεις σχετικά με κλινικές, διαγνωστικές και θεραπευτικές πτυχές της πυλαίας υπέρτασης και της μεταμόσχευσης ήπατος και στη διαχείριση του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος σε πολλές εθνικές και διεθνείς συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένης της International Liver Transplant Society (ILTS).
 3. Διαπιστευμένος Επόπτης Φοιτητών Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh (Pittsburgh, Pennsylvania, USA)
 4. Έκανε τη διδακτορική διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Paolo Giacone στο Palermo, Τίτλος Διδακτορικής διατριβής με θέμα: «Μεταμόσχευση ήπατος για ηπατοκαρκίνωμα (HCC): ενοποίηση κλινικών και ακτινολογικών κριτηρίων με βιολογικούς δείκτες για την ταυτοποίηση ασθενών υψηλού κινδύνου της εξέλιξης της νόσου, της εγκατάλειψης από τη λίστα και της υποτροπής μετά τη μεταμόσχευση. Επεξεργασία και ανάπτυξη προγνωστικών μοντέλων για τη βελτιστοποίηση των κριτηρίων κατανομής οργάνων σε ασθενείς με HCC που είναι υποψήφιοι για μεταμόσχευση» (Βαθμολογία: 70/70, «Άριστα») (2011)
 5. Το 2009 διορίστηκε του απονεμήθηκε ο τίτλος του «Clinical instructor» (Κλινικός Εκπαιδευτής) απο την Ιατρική Σχολή του University of Pittsburgh, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (School of Medicine, Department of Medicine, Pittsburgh, Pennsylvania, USA) (2009-2022) τον οποίο κατήχε μέχρι και το 2022, συμμετέχοντας ενεργά σε εκπαιδευτικά προγράμματα για φοιτητές ιατρικής και μεταπτυχιακούς του Πανεπιστημίου του Pittsburgh καθώς και του Πανεπιστημίου του Palermo που φοιτούν στο ISMETT.
 6. Ακολούθησε πλήθος μεταπτυχιακών σεμιναρίων ανά τον κόσμο, με έμφαση στην Ηπατολογία και στις μεταμοσχεύσεις ήπατος
 7. Μέλος της Ιταλικής Εταιρείας για τη Μελέτη του Ήπατος (A.I.S.F.) και της Ιταλικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας (S.I.G.E.) (2001-2005)
 8. Ήταν μέλος της ομάδας μελέτης «Arsita», όπου συμμετείχε στη σύνταξη του πρωτοκόλλου και του έργου και στην οποία πραγματοποίησα προσωπικά πάνω από 1000 ανάληψης αίματος και πάνω από 1000 υπέρηχους κοιλίας.
 9. Συμμετοχή ως Εκπαιδευτής στο Πρόγραμμα σπουδών φοιτητών Ιατρικής στη “ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙA ”, Ιατρική Σχολή L’Aquila, Ιταλία
 10. Τα ακαδημαϊκά έτη 2003-04 και 2004-05 συμμετείχε ενεργά στα θεωρητικά μαθήματα των τεταρτοετών φοιτητών της ιατρικής και στη θεωρητική και πρακτική διδασκαλία παθήσεων του γαστρεντερολογικού συστήματος για φοιτητές του τετάρτου έτους ιατρικής

 

Ερευνητικό ενδιαφέρον:

 • Προγνωστικοί δείκτες στη μεταμόσχευση ήπατος
 • Προγνωστικοί δείκτες στην θεραπεία του καρκίνου
 • Θεραπεία του υποσιτισμού στην κίρρωση

Είναι απο τους πρωτους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο που χρησιμοποίησε το τρισδιάστατο σύστημα αξιολόγησης SliceOmatic 5.0 (Tomovisiοn, Montreal, Canada) που βασίζεται στη χρήση και επεξεργασία τρισδιάστατων εικόνων του ψοΐτη μυ που είναι σε θέση να ποσοτικοποιήσει τον βαθμό υποσιτισμού και να αξιολογήσει την έκταση της σαρκοπενίας σε ασθενείς με χρόνια ηπατική νόσο. Χάρη σε αυτό το σύστημα είναι δυνατό να εκτιμηθεί η κλινική πρόγνωση και να δημιουργηθούν εξατομικευμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα απαραίτητα για τη βελτίωση της διατροφικής κατάστασης του ασθενούς.

Εκπαίδευση / Ειδικότητα

 • Αναγνώριση πιστοποιητικού ολοκλήρωσης εκπαίδευσης στη Γαστρεντερολογία και Γαστρεντερική Ενδοσκόπηση και χορήγηση τίτλου ειδικότητας Γαστρεντερολογίας στην Ελλάδα (αριθμός πρωτοκόλλου 9870) (Ιανουάριος 2022)
 • Απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος της Ιατρικής στην Ελλάδα από το Υπουργείο Υγείας (2021)
 • Clinical Instructor of Medicine, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Pittsburgh των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, School of Medicine, Department of Medicine, Pittsburgh, Pennsylvania, USA (2009-2022)
 • Απόκτηση ειδικότητας Γαστρεντερολογίας και πιστοποιητικό Ολοκλήρωσης Εκπαίδευσης στη Γαστρεντερολογία και Γαστρεντερική Ενδοσκόπηση (50/50 magna cum laude), Πανεπιστήμιο L'Aquila, Ιταλία (2005)
 • Ειδικότητα στην Γαστρεντερολογία και Γαστρεντερολογική Ενδοσκόπηση, Μονάδα Γαστρεντερολογίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «San Salvatore», Πανεπιστήμιο της L’Aquila, Ιταλία (Διευθύντρια: Καθ. Maria Chiaramonte) (2001-2005)
 • Χορήγηση Πιστοποιητικού για την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος από το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας (Άδεια άσκησης επαγγέλματος) (Ιούλιος 2002)
 • Κρατικές εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος στην Ιταλία, L’Aquila, Ιταλία (2002)
 • Πτυχίο Ιατρού (MD) από την Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο L'Aquila, Ιταλία (2001)

Μετεκπαίδευση

 • Κάτοχος διαπίστευσης τίτλου Pediatric Advanced Life Support (PALS), νοσοκομείο ISMETT-UPMC, Palermo, Ιταλία (2022)
 • Κάτοχος διαπίστευσης τίτλου Advanced Cardiovascular Life Support (ACLS), νοσοκομείο ISMETT-UPMC, Palermo, Ιταλία (2022)
 • Κάτοχος διαπίστευσης τίτλου Βασικής Υποστήριξης και Απινίδωσης (BLS Basic Life Support) νοσοκομείο ISMETT-UPMC, Palermo, Ιταλία (2022)
 • Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Διοίκηση, οργάνωση και κλινική διαχείριση στην μεταμόσχευση ήπατος (Πρυτανικό Διάταγμα με αριθμό 9951 την 28η Ιουνίου 2012, “Corso di perfezionamento in management clinico-organizzativo-gestionale del trapianto di fegato”), Universita’ Cattolica del Sacro Cuore, Roma, Ιταλία (2012-2013)
 • Ακαδημαϊκός τίτλος Διδάκτορα (PhD) στην Παθοφυσιολογία των Νοσημάτων του Ήπατος με βαθμό 70/70 magna cum laude, Πανεπιστήμιο Palermo, Ιταλία (2008-2010)
 • Διπλωματούχος The Hesperis Course European Society for Organ Transplantation (E.S.O.T.), Παρίσι (2008)
 • Fellowship στην Ηπατολογία των Μεταμοσχεύσεων (Transplant Hepatology) στο κέντρο Έρευνας και Μεταμοσχεύσεων ISMETT-UPMC (University of Pittsburgh Medical Center) Palermo, Ιταλία (2006-2009)

Διακρίσεις Βραβεία

 • 2016: Oral Abstract Presentation at the ILTS 22ndAnnual International Congress, May 4-7, 2016, at the Coex Convention Center in Seoul, Korea, Friday, May 6, 2016”, Βραβείο καλύτερης προφορικής παρουσίασης στο ILTS 22nd Annual International Congress 2016, “Travel Award”, “This award recognizes the excellence of the submitted abstract: Polytetrafluoroethylene (e-PTFE) Covered Transjugular Intrahepatic Portosystemic Shunt (TIPS) After Liver Transplantation: Single Center Experience”
 • 2009: EASL young investigator Bursary as one of the 100 best scored abstracts, EASL Monothematic Conference, Portal hypertension: Advances in knowledge, evaluation and management, January 22-24, 2009, Budapest, Hungary
 • 2005: Βραβείο καλύτερης προφορικής παρουσίασης, 40th Annual meeting of the European Association for the Study of the Liver, Paris, France, April 13-17 2005
 • 2006: ESOT Novartis Study Grant 2006

Δημοσιεύσεις

Δείτε στο ίδιο Τμήμα