Κέντρο Μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι πλέον η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες, με 1,3 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις τον χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται, ωστόσο, για μία νόσο που μπορεί να θεραπευτεί πλήρως, αρκεί να διαγνωστεί εγκαίρως.

Το Κέντρο Μαστού του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες που σχετίζονται τόσο με τη διάγνωση, όσο και με τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Τηλ. Γραμματείας: 210-6979102

Τηλ. Κέντρο: 210-6972000

Email:  breastcenter@dunant.gr

 

Δραστηριότητες

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Πρωταρχικός του στόχος Κέντρου είναι η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην πλήρη ίαση της νόσου.

Το Κέντρο Μαστού συντονίζεται από χειρουργούς μαστού. Είναι στελεχωμένο από άρτια εκπαιδευμένο και έμπειρο ιατρικό προσωπικό, εξειδικευμένο στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού, ενώ είναι σε συνεργασία με όλα τα ενδεδειγμένα ιατρικά τμήματα καθώς και με επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να υπάρχει η βέλτιστη αντιμετώπιση των περιστατικών.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί το σημαντικότερο όπλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και επιτυγχάνεται κυρίως με την αυτοεξέταση, την κλινική εξέταση από εξειδικευμένο γιατρό και τον έλεγχο με μαστογραφία.

Η αυτοεξέταση πρέπει να γίνεται κάθε μήνα, 7-10 μέρες μετά την έναρξη της περιόδου και, σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, την ίδια ημέρα κάθε μήνα, π.χ. την 1η κάθε μήνα.

Ο πρώτος υπερηχογραφικός έλεγχος, συνοδευόμενος από κλινική εξέταση, πρέπει να γίνεται στα 20-25 έτη. Ο πρώτος μαστογραφικός έλεγχος πρέπει να γίνεται σε ηλικία 35-39 ετών (μαστογραφία αναφοράς για σύγκριση).

Στη συνέχεια, ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος πρέπει να πραγματοποιείται από την ηλικία των 40 ετών. Οι γυναίκες που έχουν ατομικό ιστορικό ή συγγενή 1ου βαθμού με καρκίνο του μαστού, θα πρέπει να εξετάζονται νωρίτερα, ανάλογα με τη σύσταση του γιατρού τους.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Το Κέντρο Μαστού αντιμετωπίζει σφαιρικά την κάθε περίπτωση ασθενούς, αναλαμβάνοντας από την κλινική εξέταση, την προεγχειρητική διάγνωση και ταυτοποίηση των βλαβών, μέχρι και τον προγραμματισμό της απαραίτητης χειρουργικής αντιμετώπισης και της μετεγχειρητικής θεραπείας.

Σε συνεργασία με το Τμήμα Ιατρικής Απεικόνισης και Επεμβατικής Ακτινολογίας, το πλαίσιο λειτουργίας και παρεχομένων υπηρεσιών καλύπτει:

  • Ψηφιακή μαστογραφία με κορυφαίας τεχνολογίας ψηφιακό μαστογράφο, με πιστοποίηση από την EUREF (European Reference Organization).
  • Υπερηχογράφημα μαστών-ελαστογραφία και βιοψία με καθοδήγηση υπερήχων.
  • Στερεοτακτική βιοψία, με την τοποθέτηση ειδικού αγκίστρου ΗΟΟΚ για την εντόπιση βλαβών.
  • Μαγνητική Μαστογραφία, τη νεότερη μέθοδο απεικόνισης του μαστού.
  • Αξονική Τομογραφία για την περαιτέρω διερεύνηση της νόσου.
  • Σπινθηρογράφημα οστών-λεμφαδένος φρουρού με τη γ-κάμερα Symbia Evo Excel, το νεότερο και πληρέστερο μοντέλο της κατηγορίας του.

Τι είναι το Υπερηχογράφημα Μαστών-Ελαστογραφία;

Η ψηφιακή μαστογραφία θεωρείται η εξέταση πρώτης εκλογής στον προληπτικό έλεγχο. Ωστόσο, ένα ποσοστό 4-8% των νεοπλασμάτων του μαστού δεν ανιχνεύεται στη μαστογραφία. Στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center εφαρμόζεται ως πρωτόκολλο ο συνδυασμός ψηφιακής μαστογραφίας με υπερηχογράφημα μαστών- ελαστογραφία, καθώς ο συνδυασμός αυτών των δύο μεθόδων αυξάνει σημαντικά τη διαγνωστική ακρίβεια της εξέτασης. Κάθε μαστογραφία πρέπει να συνοδεύεται από κλινική εξέταση (ψηλάφηση) των μαστών, η οποία πρέπει να γίνεται από ειδικό, έμπειρο κλινικό ιατρό μαστολόγο.

Τι είναι η Μαγνητική μαστογραφία;

Η μαγνητική μαστογραφία αποτελεί τη νεότερη απεικονιστική εξέταση και διενεργείται σε περιπτώσεις που παραμένει διαγνωστικό ερώτημα μετά τη μαστογραφία και το υπερηχογράφημα. Η μαγνητική τομογραφία αποτελεί, επίσης, εξέταση εκλογής για τη μελέτη των προθεμάτων.          

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

Το Κέντρο Μαστού συνεργάζεται με όλα τα ενδεδειγμένα ιατρικά τμήματα του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center. Συγκεκριμένα, συνεργάζεται με τα:

  • Παθολογοανατομικό και Κυτταρολογικό Εργαστήριο, για την πλήρη μελέτη και τεκμηρίωση των βιολογικών προδιαγραφών της βλάβης.
  • Ογκολογικά Τμήματα, οι ογκολόγοι των οποίων συμμετέχουν στις αποφάσεις για προεγχειρητική και μετεγχειρητική θεραπεία και αναλαμβάνουν όλα τα υπάρχοντα διεθνή θεραπευτικά πρωτόκολλα.
  • Ογκολογικό Συμβούλιο, για τη διεπιστημονικά τεκμηριωμένη εξατομικευμένη θεραπεία.
  • Εξειδικευμένους συμβούλους-γενετιστές, για την παροχή των κατάλληλων οδηγιών στους ασθενείς και στις οικογένειές τους.
  • Ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης, πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση.
  • Συμβούλους ακτινοθεραπευτές, για την τεκμηριωμένη απόφαση μετεγχειρητικής ακτινοθεραπείας.
  • Τμήμα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, για μετεγχειρητική υποστήριξη και οδηγίες.
  • Εξειδικευμένους πλαστικούς χειρουργούς, προσφέροντας τη δυνατότητα για οποιαδήποτε μορφή αποκατάστασης μετά από μαστεκτομή.
  • Γυναικολογική Κλινική, για επιπλέον στήριξη και συμβουλές, σε περίπτωση συνυπαρχόντων γυναικολογικών προβλημάτων.