Newsletter

Σακχαρώδης διαβήτης: η απάντηση για την ύπουλη νόσο

Σακχαρώδης διαβήτης: η απάντηση για την ύπουλη νόσο

 

Της Έλενας Πέτσιου

Παθολόγου – Διαβητολόγου, Αν. Διευθύντριας Α΄ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, μέρα γενεθλίων του Dr Frederic Banting, ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη το 1921 και έσωσε εκατομμύρια ζωές.  Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το κοινό για την ύπουλη αυτή  νόσο –ύπουλη, καθότι ένας στους δύο ενήλικες που πάσχει δεν το γνωρίζει.

Εξίσου σημαντική είναι και η ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη, καθότι 50% του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 μπορεί να προληφθεί, υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής,  που περιλαμβάνει σωστή διατροφή και άσκηση και ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος. Ακόμα πιο εντυπωσιακά  ήταν τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης  μελέτης, όπου ανέδειξε ότι η απώλεια 15 κιλών σωματικού βάρους μπορεί να οδηγήσει στην υποστροφή του διαβήτη τύπου 2 στο 86% παχύσαρκων-υπέρβαρων ασθενών με νέα διάγνωση. Έτσι, η  πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και  η σωστή αντιμετώπιση επιτρέπουν στον ασθενή να ζήσει μια ποιοτική ζωή, χωρίς επιπλοκές και νοσηλείες.

Θέλοντας να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας σε αυτή την παγκόσμια  εκστρατεία  θα σας παραθέσω κάποιες βασικές πληροφορίες σχετικά με την νόσο.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, ή όταν τα κύτταρα μας  δεν  μπορούν να χρησιμοποιήσουν με αποτελεσματικό τρόπο την ινσουλίνη που παράγεται.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και καθιστά τα κύτταρα ικανά να προσλαμβάνουν γλυκόζη από το αίμα. Η ανεπάρκεια  παραγωγής ινσουλίνης, δράσης της ινσουλίνης ή και των δύο, οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία).

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες Σακχαρώδη Διαβήτη αλλά οι δύο βασικοί είναι :

Ο  ΣΔ τύπου 1 όπου τα άτομα που πάσχουν δεν παράγουν ινσουλίνη και χρειάζονται ενέσεις ινσουλίνης για να επιβιώσουν. Αφορά κυρίως σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες και δεν υπάρχει τρόπος να προληφθεί

Ο ΣΔ τύπου 2,  αφορά  περίπου το  90% των  ασθενών με ΣΔ . Εδώ  το πάγκρεας  παράγει λιγότερη ινσουλίνη απ΄ αυτή  που χρειάζεται,  με αποτέλεσμα την υπεργλυκαιμία. Σχετίζεται στενά με την παχυσαρκία  και προσβάλει ανθρώπους ασχέτως ηλικίας, αλλά κυρίως ενήλικες. Συνήθως  αντιμετωπίζετε με άλλα αντιδιαβητικά  φάρμακα και σπανιότερα με  ινσουλίνη.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια  λόγω της  αύξησης  της παχυσαρκίας, έχει παρατηρηθεί μια ραγδαία αύξηση της επίπτωσης του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (I.D.F. ) το 1985 έπασχαν  30 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο. To 2019, τα άτομα αυτά ήταν περίπου 463 εκατομμύρια και προβλέπεται ότι έως το 2045, ο συνολικός αριθμός των πασχόντων να ανέλθει στα 700 εκατομμύρια. Το μοναδικό  που μπορεί να ανατρέψει αυτήν την πορεία είναι να  ληφθούν μέτρα  σε παγκόσμιο επίπεδο για την εφαρμογή αποτελεσματικών προγραμμάτων πρόληψης και ελέγχου της νόσου.

Στην συγκεκριμένη πάθηση ο ακρογωνιαίος  λίθος  της  αντιμετώπισης  και της πρόληψης είναι η διατήρηση κανονικού βάρους σώματος, η ισορροπημένη διατροφή και η εφαρμογή ενός προγράμματος μέτριας σωματικής άσκησης. Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι το  περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 35-40%. Παρέμβαση απλή, ευχάριστη και ανέξοδη. Οπότε φέτος ας το γιορτάσουμε… περπατώντας , γιατί η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.

 

 

Newsletter
Movember: η σημασία του ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη
Tο 2003 καθιερώθηκε το κίνημα Movember, που παροτρύνει τους άνδρες κάθε Νοέμβριο να αφήσουν μουστάκι προκειμένου να κινητοποιηθούν στον αγώνα κατά ανδρικών ασθε…
Newsletter
Το Ερρίκος Ντυνάν στον 6ο Παλαμήδειο Άθλο
Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο ο 6ος Παλαμήδειος Άθλος, ένας  μοναδικός αγώνας του είδους του στην Ελλάδα, κατά τον οποίο οι αθλητές αρχι…
Newsletter
Πνευμονίες: Ομοιότητες και διαφορές με τον Covid-19
Του Γεωργίου Βαρουχάκη, Md, PhD Διευθυντή Α΄ Πνευμονολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που θυμόμαστε τα νοσήματα το…
Newsletter
Φρονιμίτες: πότε πρέπει να τους αφαιρέσω;
Του Κωνσταντίνου Ψωμαδέρη Διευθυντή Κλινικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Για να προχωρήσει σε χειρουργικ…
popup-νοσηλευτες-20240313
Δείτε περισσότερα