Newsletter

Movember: η σημασία του ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη

Movember: η σημασία του ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη

Tο 2003 καθιερώθηκε το κίνημα Movember, που παροτρύνει τους άνδρες κάθε Νοέμβριο να αφήσουν μουστάκι προκειμένου να κινητοποιηθούν στον αγώνα κατά ανδρικών ασθενειών, όπως ο καρκίνος του προστάτη. Η λέξη προέρχεται από τον συνδυασμό του «Mo», σύντμηση από το «μουστάκι»/moustache και Νοεμβρίου/November. Επιπλέον, το Movember Foundation ενθαρρύνει τους άνδρες να ψάξουν να μάθουν το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου και να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη αυξάνεται με την ηλικία. Έτσι, 1 στα 7 άτομα άνω των 75 ετών μπορεί να εμφανίσει καρκίνο του προστάτη, ενώ στα άτομα άνω των 85 ετών η πιθανότητα αυξάνει και φτάνει σε 1 στα 5. Η κληρονομικότητα επίσης συντελεί στον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου αυτού, ενώ καθοριστικό ρόλο παίζει και ο τρόπος ζωής.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Στα αρχικά στάδια ο καρκίνος του προστάτη συνήθως δεν εμφανίζει συμπτώματα. Ωστόσο, θα πρέπει κανείς να ζητήσει ιατρική συμβουλή σε περίπτωση που παρουσιάζει:

  • δυσκολία στην ούρηση
  • ανάγκη συχνής ούρησης, ιδιαίτερα τη νύχτα
  • πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση
  • δυσκολία στύσης
  • αίμα στο σπέρμα ή στα ούρα
  • πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης, τους γοφούς ή τους μηρούς.

 

Η σημασία της πρόληψης

Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι ιάσιμος αν διαγνωσθεί σε αρχικό στάδιο. Πάνω από το 90% των περιπτώσεων που έχουν έγκαιρη διάγνωση, έχουν ριζική ιατρική παρέμβαση. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικός ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος στους άντρες άνω των 50 ετών, ενώ, σε περίπτωση που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, ο έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιείται από την ηλικία των 40 ετών.

Ο ετήσιος έλεγχος περιλαμβάνει ειδική εξέταση αίματος που φανερώνει τον δείχτη του προστατικού αντιγόνου PSA, καθώς και κλινική εξέταση από τον γιατρό, προκειμένου να ελεγχθούν τυχόν ανωμαλίες στην φυσιολογία του προστάτη.

Τα Ουρολογικά Τμήματα του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, στελεχωμένα με έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παρέχουν τη δυνατότητα εξειδικευμένων εξετάσεων με τελευταίας τεχνολογίας ιατροβιολογικό εξοπλισμό.

Κλείστε το ραντεβού σας σήμερα! Η πρόληψη σώζει ζωές!

Για πληροφορίες και ραντεβού: 210 6972000

Newsletter
Το Ερρίκος Ντυνάν στον 6ο Παλαμήδειο Άθλο
Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο ο 6ος Παλαμήδειος Άθλος, ένας  μοναδικός αγώνας του είδους του στην Ελλάδα, κατά τον οποίο οι αθλητές αρχι…
Newsletter
Πνευμονίες: Ομοιότητες και διαφορές με τον Covid-19
Του Γεωργίου Βαρουχάκη, Md, PhD Διευθυντή Α΄ Πνευμονολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που θυμόμαστε τα νοσήματα το…
Newsletter
Σακχαρώδης διαβήτης: η απάντηση για την ύπουλη νόσο
Της Έλενας Πέτσιου Παθολόγου – Διαβητολόγου, Αν. Διευθύντριας Α΄ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη γιορτάζετ…
Newsletter
Φρονιμίτες: πότε πρέπει να τους αφαιρέσω;
Του Κωνσταντίνου Ψωμαδέρη Διευθυντή Κλινικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Για να προχωρήσει σε χειρουργικ…
popup-νοσηλευτες-20240313
Δείτε περισσότερα