Newsletter

Αποκατάσταση κήλης με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους

Αποκατάσταση κήλης με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους

Του Μάριου Παπούδου

Διευθυντή Α΄ Χειρουργικής Κλινικής στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

 

Το πρώτο πιστοποιημένο νοσοκομείο στην Ελλάδα ως διεθνές κέντρο αναφοράς στη χειρουργική αντιμετώπιση της κήλης, πρωταγωνιστεί και στις τελευταίες εξελίξεις που οδηγούν στην αντιμετώπιση της πάθησης με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους. Έξι χρόνια μετά την πρώτη πιστοποίηση τον Οκτώβριο του 2015 ως Κέντρο Αριστείας σε επεμβάσεις κήλης (Center of Excellence – Hernia Surgery), στην Α΄ Χειρουργική Κλινική του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε όλες τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις με σεβασμό στις ανάγκες του κάθε ασθενούς ξεχωριστά, υιοθετώντας τις απαραίτητες νέες τεχνολογίες και ακολουθώντας τις προφυλάξεις ασφάλειας που επιβάλλει η εποχή. Απόδειξη της πιστής εφαρμογής των πρωτοκόλλων που ακολουθούμε (clinical pathways) είναι η επαναπιστοποίηση του Eρρίκος Ντυνάν και του διευθυντή της Α’ Χειρουργικής Κλινικής, Μάριου Παπούδου, ως Κέντρου Αναφοράς και Χειρουργού Αναφοράς, αντίστοιχα, για τα τρία επόμενα έτη.

Επακόλουθο της αναγνώρισης ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών στο Κέντρο Κήλης είναι η ιδιαίτερα τιμητική ανάθεση εκπαίδευσης χειρουργών ξένων χωρών, στις νέες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές αποκατάστασης κήλης. Ειδικότερα, μετά από 25 δια ζώσης εκπαιδευτικά διήμερα μέσα σε τέσσερα διαδοχικά έτη, παρά τη δοκιμασία με τον Covid-19, συνεχίστηκαν την τελευταία χρονιά τα σεμινάρια, (αναγκαστικά από απόσταση - webinars), με εντυπωσιακή συμμετοχή χειρουργών από όλο τον κόσμο.

Η ΚΗΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ. Κήλη ονομάζεται η προβολή ενός οργάνου της κοιλίας διαμέσου ενός ευένδοτου σημείου των κοιλιακών τοιχωμάτων. Τα σημεία του ανθρώπινου σώματος που συχνότερα εμφανίζεται μία κήλη είναι η βουβωνική χώρα (βουβωνοκήλη), ο ομφαλός (ομφαλοκήλη), οι μετεγχειρητικές ουλές (μετεγχειρητική κήλη ) και η περιοχή άνωθεν του ομφαλού στη μέση γραμμή (επιγαστρική κήλη).

Συμβαίνει συχνότερα στους άνδρες από ότι στις γυναίκες. Προδιαθεσικοί παράγοντες για την ανάπτυξη μιας κήλης είναι η κληρονομικότητα, η κακή θρέψη, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα, η μεγάλη ηλικία, οι χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, η δυσκοιλιότητα, η υπερτροφία του προστάτη στους άνδρες κ.λπ.

Τα συχνότερα συμπτώματα σε έναν ασθενή με κήλη είναι ευαισθησία, πόνος, καυσαλγία, αίσθημα βάρους στην περιοχή της κήλης ή πλησίον αυτής. Η αναγνώριση ενός ψηλαφητού μαλακού ή σκληρού μορφώματος σε κάποιο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος που αυξομειώνεται με την κίνηση, τον βήχα, την κατάκλιση θέτει την σοβαρή υποψία για την ύπαρξη κήλης. Η κλινική εξέταση από έμπειρο χειρουργό θα τεκμηριώσει τη διάγνωση. Από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί μία κήλη, ο ασθενής θα πρέπει να ενημερωθεί για την πάθηση αυτή και την εξέλιξη της.

Ένας γενικός κανόνας είναι ότι η κήλη είναι χειρουργική πάθηση και ο ασθενής αν δεν χειρουργηθεί «δεν θα γίνει καλά». Τα τελευταία χρόνια η χειρουργική αποκατάσταση μιας κήλης διενεργείται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και νέα βιοσυνθετικά υλικά (πλέγματα), που εξασφαλίζουν μικρή νοσηλεία, ταχύτατη ανάρρωση, ελάχιστο πόνο και σχεδόν μηδενική πιθανότητα υποτροπής. Σχεδόν όλες οι κήλες μπορούν να αποκατασταθούν λαπαροσκοπικά με ιδιαίτερη ευκολία, ειδικότερα όταν είναι μικρές σε μέγεθος, στην αρχή της δημιουργίας των.

Λαπαροσκοπική αποκατάσταση σημαίνει ότι ο χειρουργός διαμέσου πολύ μικρών οπών στο δέρμα του ασθενούς, ανατάσσει το προπίπτον όργανο, τοποθετεί και καθηλώνει το κατάλληλο πλέγμα χωρίς κλασσικές εγχειρητικές τομές, δηλαδή χωρίς διατομή ή διήνυση μυών. Η λαπαροσκοπική προσέγγιση υπόσχεται ολιγόωρη νοσηλεία στο νοσοκομείο, ελάχιστη έως μηδενική χρήση αναλγητικών άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και ταχύτατη επαναδραστηριοποίηση. Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα, σιτίζεται με κανονική δίαιτα και ενθαρρύνεται να επιστρέψει στην καθημερινή του δραστηριότητα το συντομότερο δυνατό. Η οδήγηση επιτρέπεται μετά από δύο – τρεις ημέρες και οι αθλητικές δραστηριότητες μετά από δύο εβδομάδες.

Υπάρχουν αρκετές λαπαροσκοπικές τεχνικές (ΤΑΡΡ, TEP, eTEP). Ο εξειδικευμένος χειρουργός πραγματοποιεί την καταλληλότερη λαπαροσκοπική επέμβαση, προσαρμοζόμενος στις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Εξυπακούεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο χειρουργός να έχει τη γνώση και την μεγάλη εμπειρία ώστε να εφαρμόζει όλες τις τεχνικές.

Newsletter
Ερρίκος Ντυνάν: 5.900 ασθενείς και 1.960 νοσηλείες στις εφημερίες του ΕΣΥ
Ολοκληρώθηκε σήμερα με μεγάλη επιτυχία η εθελοντική συμμετοχή του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, του μοναδικού ιδιωτικού θεραπευτηρίου στις εφημερίες του ΕΣΥ,…
Newsletter
Αναίμακτη επέμβαση αορτικής βαλβίδας με τη μέθοδο TAVI στο Ερρίκος Ντυνάν
Με τη λειτουργία πρωτοποριακού κέντρου διαδερμικής εμφύτευσης ειδικών βιολογικών αορτικών βαλβίδων, στο οποίο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δεκάδες επεμβάσεις με απ…
Newsletter
Θυρεοειδής και σωματικό βάρος: τι πρέπει να γνωρίζουμε
του Κωνσταντίνου Μανωλόπουλου Ενδοκρινολόγου, Ενδοκρινολογική Κλινική Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Όλοι έχουμε ακούσει πως ο θυρεοειδής μπορεί να μας…
Newsletter
Ψυχολογικές συνέπειες της τηλεργασίας
Του Έκτορα Ε. Τσουγκαράκη Ψυχολόγου, Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Τον τελευταίο χρόνο οι συνθήκες της ζωής μας έχουν αλλάξει…
Newsletter
Βιοδείκτες: πώς συμβάλλουν στην εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου
Του Γιάννη Μούντζιου MD, MSc, PhDΠαθολόγου Ογκολόγου, Διευθυντή Δ’ Ογκολογικής Κλινικής και Μονάδας Κλινικών Μελετών, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center Ολοένα…
POPUP_20211209
Δείτε περισσότερα