Newsletter

Η διατροφική θωράκιση από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Η διατροφική θωράκιση από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Της Αγγελικής ΝαλμπάντηΚλινικής Διαιτολόγου, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, Ερρίκος Ντυνάν Hospital CenterΗ διατροφή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, γι’ αυτό ήδη από τα παλιά χρόνια έχει καθιερωθεί η άποψη ότι «είμαστε ό,τι τρώμε». Η εμφάνιση των περισσότερων μορφών καρκίνου έχει πλέον επιβεβαιωθεί ότι αποτελεί συνδυασμό γενετικής προδιάθεσης και περιβαλλοντικών επιδράσεων. Επομένως, η διατροφή μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σύμμαχο στην πρόληψη από τον καρκίνο. Σε ότι αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αρκετά τρόφιμα έχουν ενοχοποιηθεί, αλλά και αρκετά φαίνεται να έχουν προστατευτική δράση. Συγκεκριμένα, η διατροφή μπορεί να παίξει το ρόλο «ασπίδας» για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας από την εμφάνιση καρκίνου παχέος εντέρου, υιοθετώντας τις εξής διατροφικές συνήθειες:

  1. Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε 500γρ. την εβδομάδα.
  2. Αποφύγετε τα αλλαντικά, διότι από ερευνητικά δεδομένα επιβεβαιώνεται ότι η κατανάλωση μόλις 2 φετών ζαμπόν την ημέρα αυξάνει κατά 20% την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου.
  3. Αυξήστε την κατανάλωση ψαριού σε 2-3 φορές την εβδομάδα, για να εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές επιδράσεις των ω-3 λιπαρών οξέων.
  4. Καταναλώστε άφθονα φρούτα και λαχανικά καθημερινά, προτιμήστε όσα έχουν έντονο χρώμα, αφού έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.
  5. Προτιμήστε ολικής άλεσης δημητριακά, αμυλούχα προϊόντα και ζυμαρικά, καθώς και τη βρώμη, προκειμένου να καταναλώσετε αρκετές φυτικές ίνες.
  6. Εντάξτε τα όσπρια και το καστανό ρύζι στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό σας (1-2 φορές την εβδομάδα).
  7. Χρησιμοποιήστε μπαχαρικά και καρυκεύματα στη μαγειρική σας (κυρίως κουρκουμά, σκόρδο, κρεμμύδι, ρίγανη, πιπερόριζα).
  8. Αποφύγετε το υπερβολικό ψήσιμο των κρεατικών, για να περιορίσετε το σχηματισμό ετεροκυκλικών αμινών που θεωρούνται καρκινογόνες.
  9. Καταναλώστε γιαούρτι καθημερινά, καθώς είναι μια φυσική πηγή προβιοτικών και βιταμίνης D.
  10. Καταναλώστε 15-30 γρ. ανάλατων ξηρών καρπών την ημέρα (κυρίως αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, κάσιους, πεκάν).
  11. Πίνετε μέχρι 2 ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα.
  12. Αποφύγετε τη ζάχαρη, το λευκό ψωμί και τα αρτοσκευάσματα.
  13. Ενυδατωθείτε επαρκώς (1,5-2 L νερό ημερησίως).
  14. Επιτύχετε και διατηρήστε σε φυσιολογικά επίπεδα το σωματικό βάρος σας.
  15. Ασκηθείτε συστηματικά.
Newsletter
Η σημασία της πρόληψης στον καρκίνο παχέος εντέρου
Του Περικλή Τάσσιου Γαστρεντερολόγου, διευθυντή Γ΄ Γαστρεντερολογικού Τμήματος Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center Τις τελευταίες δεκαετίες, ο καρκίνος του παχέος…
Newsletter
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (video)
Newsletter
Δυσπεψία/Παλινδρόμηση (video)
popup-νοσηλευτες-20240313
Δείτε περισσότερα