Newsletter

Χαρίζουμε μυελό των οστών, χαρίζουμε ζωή!

Χαρίζουμε μυελό των οστών, χαρίζουμε ζωή!

Είσαι 18-45 ετών, σε καλή κατάσταση υγείας;

Έλα στο  Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center και γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών! 

Σε περιμένουμε στο Αιματολογικό Τμήμα του Ερρίκος Ντυνάν για να δώσεις δείγμα από το σάλιο σου σε μία μπατονέτα και να μπεις και εσύ στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας». Μπορεί να σώσεις μια ζωή!


Κάθε χρόνο, χιλιάδες ασθενείς με απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες μπορούν να γίνουν καλά μόνο με τη μεταμόσχευση μυελού των οστών. Παρόλο που σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν εκατομμύρια δότες, ένα 20% των ασθενών εξακολουθεί να μην μπορεί να βρει συμβατό δότη.

Το Ερρίκος Ντυνάν είναι αρωγός στην εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», στηρίζοντας τον εθελοντισμό με την εγγραφή στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

Σε περιμένουμε στο Αιματολογικό Τμήμα του Ερρίκος Ντυνάν για να δώσεις δείγμα από το σάλιο σου σε μία μπατονέτα και να μπεις και εσύ στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας». Μπορεί να σώσεις μια ζωή!

Συχνές ερωτήσεις:

  1. Τι είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών; Με τη μεταμόσχευση μυελού των οστών αντιμετωπίζονται κακοήθη νοσήματα, όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα, αλλά και καλοήθη, όπως η μεσογειακή αναιμία και η δρεπανοκυτταρική αναιμία. Επίσης, εφαρμόζεται στην περίπτωση σπάνιων εκφυλιστικών νευρολογικών νοσημάτων.
  2. Πόσο πιθανό είναι να βρεθώ συμβατός με κάποιον; Η πιθανότητα να βρεθείς συμβατός δότης για κάποιον ασθενή μέσα στην οικογένειά σου είναι περίπου 25%, ενώ να βρεθείς συμβατός μη συγγενής δότης είναι εξαιρετικά σπάνια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είσαι η μόνη ελπίδα για τον ασθενή.
  3. Πώς γίνεται η λήψη μοσχεύματος; Η πιο διαδεδομένη μέθοδος σήμερα είναι η συλλογή των αιμοποιητικών κυττάρων από το περιφερικό αίμα με τρόπο παρόμοιο με αυτόν της αιμοδοσίας. Η συχνότερη παρενέργεια είναι πονοκέφαλος και ήπιος πόνος στα οστά και τους μυς, ο οποίος υποχωρεί με κοινά παυσίπονα. Η δεύτερη μέθοδος είναι η συλλογή κυττάρων από τον μυελό των οστών. Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μια ώρα. Μερικοί δότες μπορεί να έχουν τοπικά ελαφρύ πόνο για μερικές ημέρες. 
  4. Έχω δικαίωμα να αναιρέσω την απόφασή μου για τη δωρεά; Μπορείς να ανακαλέσεις την απόφασή σου για τη δωρεά σε όλα τα στάδια της διαδικασίας αν δεν είσαι έτοιμος γι' αυτή.
  5. Πώς μπορώ να γίνω δότης μυελού των οστών; Η διαδικασία είναι η ακόλουθη:
    Συμπληρώνεις την αίτηση εγγραφής εθελοντή δότη αιμοποιητικών κυττάρων.
    2. Δίνεις δείγμα από το σάλιο σου με μία μπατονέτα για να τυποποιηθεί ο ιστικός σου τύπος.
    3. Τα αποτελέσματα της εργαστηριακής ανάλυσης καταχωρούνται στο Εθνικό (ΕΟΜ) και Παγκόσμιο (BMDW) Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.
    Τόσο απλά!

Γίνε σήμερα δότης μυελού των οστών!

Χάρισε ζωή!

 

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους με τους κάτωθι τρόπους:


-Να καλέσουν στο 210-6972489210-6972000 (κατά τις ώρες 8:00-16:00)
-Να στείλουν email στην ηλεκτρονική διεύθυνση hematologydpt@dunant.gr
-Να συμπληρώσουν τη φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Newsletter
Μύθοι και αλήθειες για την πρόληψη του καρκίνου
Του Ιωάννη-Ισίδωρου Βαρθαλίτη Διευθυντή  Α΄ Ογκολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Χάρη στην ιατρική έρευνα, οι επιλογές θεραπείας, σε πολλούς…
Newsletter
Αισθητική ρινοπλαστική: ένα είδος «τέχνης»
Του Ιωάννη Πετρόπουλου Χειρουργού-ωτορινολαρυγγολόγου, ΩΡΛ Κλινική Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Η ρινοπλαστική είναι μία επέμβαση με την οποία αντιμετ…
Newsletter
Σαρκοπενία: προσδιορίζοντας τον γνωστό άγνωστο
Του Γιώργου Σούλη Γενικού Ιατρού-Γηρίατρου, Α’ Παθολογική Κλινική & Κέντρο Γηριατρικής Αξιολόγησης Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center    Υπάρχουν αρκετοί…
Newsletter
Αιφνίδιος θάνατος στους αθλητές: Η σημασία του προαθλητικού ελέγχου και της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης
του Κωνσταντίνου Ταμπάκη Kαρδιολόγου, Α' Καρδιολογική Κλινική/Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδοτών Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center  Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνα…
popup-νοσηλευτες-20240313
Δείτε περισσότερα