Newsletter

Υπογονιμότητα: Μία σύγχρονη ασθένεια

Υπογονιμότητα: Μία σύγχρονη ασθένεια

Του Χαράλαμπου Γαλανόπουλου

Αν. Διευθυντή Γυναικολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

 

Η υπογονιμότητα είναι μία σχετικά συχνή ιατρική κατάσταση με σημαντικές ψυχολογικές, οικονομικές και δημογραφικές συνέπειες που αφορά το 1 στα 7 ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας. Πόσο μάλλον στη χώρα μας, όπου ο μέσος όρος ηλικίας των ζευγαριών που αρχίζουν προσπάθειες είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τους αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) χαρακτηρίζει πλέον την υπογονιμότητα ως διαταραχή της υγείας που χρήζει ειδικής διερεύνησης και θεραπείας.

Με τον όρο υπογονιμότητα ορίζεται η αδυναμία ενός ζευγαριού να αποκτήσει παιδί εντός ενός έτους τακτικών σεξουαλικών επαφών χωρίς αντισυλληπτική προστασία. Όταν η ηλικία της γυναίκας πλησιάζει τα 40, ο χρόνος μειώνεται στους 6 μήνες.

Το 10-15% των ζευγαριών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής δυσκολία στη προσπάθεια απόκτησης τέκνου.

Θεωρητικά περίπου το 85-90% των ζευγαριών επιτυγχάνει σύλληψη εντός έτους. Το υπόλοιπο 10-15% θεωρείται "υπογόνιμο" και χρήζει ειδικής διερεύνησης. Αυτό το ποσοστό αφορά ζευγάρια μέχρι 35 ετών. Σε ζευγάρια όπου η γυναίκα είναι 35-40 ετών το ποσοστό ανέρχεται σε 31% και σε ηλικίες άνω των 40 σε 60%.

 

Αίτια υπογονιμότητας

Διακρίνονται σε τρείς μεγάλες κατηγορίες:

  • Γυναικείος παράγοντας (35-40%)
  • Ανδρικός παράγοντας (35-40%)
  • Ανεξήγητη υπογονιμότητα (15-20%)

Ο έλεγχος του υπογόνιμου ζευγαριού σε ένα ποσοστό 75% θα αποκαλύψει μία από τις εξής τρεις αιτίες: Α) διαταραχές ωοθηλακιορρηξίας Β) διαταραχές σπέρματος Γ) διαταραχές στη λειτουργικότητα των σαλπίγγων. Σε ένα ποσοστό 4% αφορά ενδομητρίωση, σε ένα 6% ανοσολογικούς παράγοντες, τραχηλικούς παράγοντες (πολύποδες, στένωση, βλέννη ), μητρικούς παράγοντες (ινομυώματα, πολύποδες, συμφύσεις, συγγενείς διαμαρτίες, λοιμώξεις). Στο υπόλοιπο 15% δεν ανευρίσκεται κάποια αιτιολογία (ανεξήγητη υπογονιμότητα).

 

Διερεύνηση υπογονιμότητας

Ο έλεγχος της υπογονιμότητας ξεκινά με ένα λεπτομερές ιστορικό και των δύο μελών. Ακολουθεί ενδελεχής κλινική εξέταση της γυναίκας που περιλαμβάνει γυναικολογική εξέταση και διακολπικό υπερηχογράφημα.

Ακολούθως συστήνεται για τη γυναίκα:

  • Ορμονικός έλεγχος (FSH- LH- Προλακτίνη- Οιστραδιόλη-TSH) από την 2η - 5η ημέρα και προγεστερόνη την 21η ημέρα του κύκλου.
  • Έλεγχος ΑΜΗ (Aντιμυλλέριος ορμόνη)
  • Έλεγχος βατότητας σαλπίγγων (Υστεροσαλπιγγογραφία)
  • Έλεγχος καρυότυπου
  • Έλεγχος κυστικής ίνωσης
  • Έλεγχος θρομβοφιλίας
  • Έλεγχος κολπικού τραχηλικού υγρού

Εφόσον κριθεί απαραίτητο, έλεγχος με υστεροσκόπηση ή λαπαροσκόπηση ή/και τα δύο.

Έλεγχος ανδρικού παράγοντα :

  • Σπερμοδιάγραμμα και καλλιέργεια σπέρματος
  • Ορμονικός έλεγχος
  • Έλεγχος καρυότυπου
  • Κλινική εξέταση από ειδικό Ουρολόγο.

 

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Όπως έγινε κατανοητό από τα προηγούμενα, η υπογονιμότητα, τα αίτιά της και η προσέγγιση σε αυτά, είναι τρομερά σύνθετη - εξατομικευμένη και μοναδική σε κάθε ένα από τα ζευγάρια, για αυτό είναι ζωτικής σημασίας η συνεργασία και η εμπιστοσύνη μεταξύ θεράποντος και "ασθενή".

Σε γενικές γραμμές η θεραπευτική προσέγγιση έχει ως εξής :

Διόρθωση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να εμποδίζουν τη σύλληψη όπως ενδομητρίωση, ενδομητρικοί - τραχηλικοί πολύποδες, ινομυώματα, παθολογία σαλπίγγων, λοιμώξεις (μυκοπλάσματα, χλαμύδια).

Εάν αυτά δεν υφίστανται ή διορθωθούν αλλά δεν φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα καθώς και στις περιπτώσεις όπου υπάρχει πρόβλημα ωοθηλακιορρηξίας, απόφραξη σαλπίγγων, σοβαρή διαταραχή του σπέρματος ή τέλος όταν υπάρχει ανεξήγητη υπογονιμότητα, στρεφόμαστε σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

  • Πρόκληση ωοθηλακιορρηξίας.
  • Σπερματέγχυση.
  • Εξωσωματική Γονιμοποίηση (I.V.F).

Η κατανόηση της πάθησης απαιτεί ολιστική προσέγγιση από πλευράς του θεράποντος γυναικολόγου λαμβάνοντας υπόψιν και το ιατρικό κομμάτι αλλά και το ψυχολογικό και το κοινωνικο-οικονομικό κομμάτι αυτής της τόσο ιδιαίτερης σύγχρονης νόσου.

 

Newsletter
Η χειρουργική του καρκίνου εν μέσω πανδημίας
Του Ιωάννη Γ. Καραϊτιανού Αμ. Επίκ. Καθηγητή Χειρουργικής ΕΚΠΑ, Διευθυντή  Η΄ Χειρουργικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, Προέδρου Ελληνικής Εταιρεία…
Newsletter
Μύθοι και αλήθειες για την πρόληψη του καρκίνου
Του Ιωάννη-Ισίδωρου Βαρθαλίτη Διευθυντή  Α΄ Ογκολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Χάρη στην ιατρική έρευνα, οι επιλογές θεραπείας, σε πολλούς…
Newsletter
Οι Κλινικές Μελέτες στην Ογκολογία: Τα οφέλη για τους ασθενείς
Του Ιωάννη Μούντζιου Παθολόγου-Ογκολόγου, Διευθυντή Δ΄ Ογκολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Oι κλινικές μελέτες αποτελούν την πιο ουσιαστική…
Newsletter
Καρκίνος του προστάτη: τι πρέπει να γνωρίζετε
Του Παρασκευά Σιδηρόπουλου Διευθυντή Β΄ Ουρολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός κακοήθης όγκος στους…
Newsletter
HPV: Παρόν και μέλλον
της Μαρίας Φλασκασοβίτη  Αναπλ. Διευθύντριας Γυναικολογικής Κλινικής, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Ο HPV (human papilloma virus - ιός των ανθρωπίνων θηλω…
popup-νοσηλευτες-20240313
Δείτε περισσότερα