Newsletter

Εξειδικευμένη Ομάδα για την Καρδιακή Βαλβιδοπάθεια

Εξειδικευμένη Ομάδα για την Καρδιακή Βαλβιδοπάθεια

Από τους:

Μαρία Αρώνη, Διευθύντρια Δ΄ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής/Βαλβιδοπάθειας Καρδιάς

Νεκτάριο Πιλάτη, Διευθυντή Ε΄ Καρδιολογικής Κλινικής/Βαλβιδοπάθειας Καρδιάς

Σταύρο Κούνα, Διευθυντή Ε΄ Καρδιολογικής Κλινικής/Βαλβιδοπάθειας Καρδιάς




Οι παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων απασχολούν ως πρόβλημα υγείας σημαντικό τμήμα του πληθυσμού και στη χώρα μας. Συχνές είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν κάποια ελαττωματική βαλβίδα εκ γενετής (όπως δίπτυχη αορτική βαλβίδα ή μυξωματώδη εκφύλιση της μιτροειδούς βαλβίδος). Επίσης σε παλαιότερες εποχές η ελλιπής ιατρική φροντίδα σε παιδιά και εφήβους οδηγούσε συχνά στη ρευματική προσβολή των καρδιακών βαλβίδων. Οι περιπτώσεις ρευματικής προσβολής εμφανίζονται πλέον όλο και σπανιότερα καθώς η πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση του ρευματικού πυρετού προλαμβάνει τέτοιας φύσεως παθήσεις. Αντιθέτως, με τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και την αύξηση της μέσου όρου ζωής, οδηγηθήκαμε στην εποχή όπου η προοδευτική φθορά και εκφύλιση των βαλβίδων αποτελεί τη κυρία αιτία βαλβιδοπαθειών. Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής με καρδιακή βαλβιδοπάθεια είναι μοναδικός και η ιατρική του αντιμετώπιση απαιτεί γνώση, εξειδίκευση και εμπειρία.

Η εξειδικευμένη ομάδα αντιμετώπισης βαλβιδοπαθειών καρδιάς που λειτουργεί στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, το μεγαλύτερο ιδιωτικό νοσοκομείο των Βαλκανίων στο κέντρο της Αθήνας, προσφέρει αυτή τη στοχευμένη, εξατομικευμένη αντιμετώπιση. Με το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό της,  στη διάγνωση και αντιμετώπιση ασθενών με παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων στοχεύει να καταστήσει το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center κέντρο αναφοράς βαλβιδοπαθειών καρδιάς, κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων εξειδικευμένων κέντρων Ευρώπης και Αμερικής. 

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ/ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ 

Οι ασθενείς που προσέρχονται στο Κέντρο υποβάλλονται αρχικά σε μια σειρά διαγνωστικών εξετάσεων με στόχο την λεπτομερή διάγνωση της πάθησής τους. Καρδιολόγοι με εξειδίκευση στην καρδιαγγειακή απεικόνιση, όπως ο κ. Σταύρος Κούνας και οι συνεργάτες του, διενεργούν διαθωρακικά και διοισοφάγεια υπερηχοκαρδιογραφήματα (echocardiograms) προκειμένου να προσδιοριστεί η πάσχουσα βαλβίδα, να μετρηθεί η δύναμη του μυοκαρδίου και να εκτιμηθεί η γενική κατάσταση του ασθενούς λαμβάνοντας υπόψιν και το προηγούμενο ιατρικό του ιστορικό. Συχνά χρησιμοποιούνται δοκιμασίες κόπωσης (stress tests) προκειμένου να μετρηθεί η αντοχή του σε καθημερινές δραστηριότητες και να αποκαλυφθούν τυχόν συμπτώματα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθούν επιπλέον πληροφορίες με μια μαγνητική ή αξονική τομογραφία καρδιάς (CT and MRI scans) στοχεύοντας στην ολοκληρωμένη και σαφή μελέτη της βαλβιδοπάθειας. Τα αποτελέσματα αναλύονται από ομάδα καρδιολόγων και καρδιοχειρουργών για να καταρτισθεί ένα σχέδιο ιατρικής αντιμετώπισης εξατομικευμένο για κάθε περίπτωση. Σε ήπιας ή μέτριας βαρύτητας βαλβιδοπάθειες, για την οποία δεν απαιτείται παρέμβαση, προτείνεται η συστηματική παρακολούθηση του ασθενούς από τους καρδιολόγους της ομάδας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ο ασθενής ενημερώνεται για τη φύση και της ιδιαιτερότητες της καρδιακής του πάθησης και συζητείται μαζί του το προτεινόμενο πλάνο θεραπείας.

ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ 

Επεμβατικοί καρδιολόγοι, όπως ο κ. Νεκτάριος Πιλάτης και οι συνεργάτες του, με εμπειρία σε επεμβάσεις μέσω καθετήρων (χωρίς χειρουργική παρέμβαση) διενεργούν διαγνωστικές στεφανιαιογραφίες (coronary angiograms), αγγειοπλαστικές (percutaneous coronary interventions – PCI) ή διακαθετηριακές επεμβάσεις σε καρδιακές βαλβίδες όπως διαδερμική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδος (Transcatheter Aortic Valve Implantation -TAVI). Η επέμβαση TAVI είναι ιδιαίτερα απαιτητική και διενεργείται σε ασθενείς υψηλού χειρουργικού κινδύνου, δηλαδή κυρίως ηλικιωμένους ασθενείς με συνοδά σοβαρά ιατρικά προβλήματα. Πραγματοποιείται μέσω της μηριαίας αρτηρίας, δηλαδή μέσω της αρτηρίας του ποδιού, και εμφυτεύεται μια καινούργια βαλβίδα μέσα στην παλιά αορτική βαλβίδα, διαμέσου καθετήρα. Απαιτεί λεπτομερή σχεδιασμό από την αρχή μέχρι το τέλος της επέμβασης.

Η ομάδα μας έχει τη γνώση και την εμπειρία ώστε να αναλύει με λεπτομέρεια όλες τις εξετάσεις που χρειάζονται να γίνουν πριν από την επέμβαση, όπως αξονική αγγειογραφία, στεφανιογραφία και υπερηχοκαρδιογραφήματα, για το σχεδιασμό κάθε βήματος αυτής, από το σημείο παρακέντησης της αρτηρίας με καθοδήγηση υπερήχων και ακτίνων ταυτόχρονα, μέχρι την εμφύτευση της βαλβίδος με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι σωστά προσανατολισμένη σε σχέση με την παλιά βαλβίδα και εμφυτευμένη στο σωστό ύψος, ώστε να αποφευχθεί κατά το δυνατόν η ανάγκη εμφύτευσης βηματοδότη και η παραβαλβιδική ανεπάρκεια και να διευκολύνεται η πρόσβαση στα στεφανιαία αγγεία για πιθανή μελλοντική παρέμβαση αγγειοπλαστικής. Χρησιμοποιούνται δηλαδή όλες τις σύγχρονες τεχνικές ώστε να γίνει μια επιτυχημένη επέμβαση, με την ανάλογη βαλβίδα που ταιριάζει σε κάθε ασθενή σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή και της δικής του βαλβίδας.

ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΚΗ             

Η εξειδικευμένη καρδιοχειρουργική ομάδα με επικεφαλής την κα Μαρία Αρώνη, με μεγάλη σειρά βαλβιδοπλαστικών στην Ελλάδα, αναλαμβάνει την χειρουργική αποκατάσταση βαλβιδοπαθειών σε κατάλληλα επιλεγμένους ασθενείς. Η βαλβιδοπλαστική (επιδιόρθωση) της Μιτροειδούς Βαλβίδος είναι επιθυμητή σε όλους τους ασθενείς, αλλά ιδιαιτέρως στους νέους ασθενείς για να αποφύγουν την εφ’ όρου ζωής αντιπηκτική αγωγή με Sintrom που απαιτεί η αντικατάσταση της βαλβίδος με μηχανική και η οποία σχετίζεται με κίνδυνο εγκεφαλικών και αιμορραγιών. Η πλαστική μιτροειδούς ενδείκνυται σε σοβαρή ανεπάρκεια της βαλβίδος πριν μειωθεί η λειτουργία της καρδίας, ιδίως σε νεαρά άτομα με πολλές δεκαετίες αναμενομένης επιβίωσης. Επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις νεαρές γυναίκες, για να μπορούν να κυοφορήσουν χωρίς επιβλαβείς για το έμβρυο αντιπηκτικές αγωγές.

Εξίσου σπουδαία είναι η βαλβιδοπλαστική της αορτικής βαλβίδος και της τριγλώχινος βαλβίδος σε έδαφος ανεπάρκειας. Η σύσταση για μια χειρουργική παρέμβαση γίνεται βάση των κατευθυντήριων οδηγιών που έχουν δημοσιευθεί πρόσφατα σε Ευρώπη και Αμερική. Τα χειρουργικά αποτελέσματα οποία έχουν καταγραφεί είναι άριστα, όπως τεκμηριώνονται την τελευταία δεκαετία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το γεγονός παραμένει όμως ότι τα χειρουργεία βαλβίδων είναι πιο σύνθετα από τα απλά χειρουργεία Bypass, συνεπώς ακόμη πιο επιτακτική είναι η ανάγκη διεξαγωγή τους σε ένα εξειδικευμένο Κέντρο Αναφοράς. Απαραίτητη προϋπόθεση για την πιο επιτυχή έκβαση αυτών των επεμβάσεων είναι η επιμελής προσοχή σε όλα τα στάδια της επέμβασης. Λεπτομερής προεγχειρητικός έλεγχος, διεγχειρητική εκτίμηση της καρδιακής λειτουργίας, άμεση αποσωλήνωση (ξύπνημα) του ασθενούς στο χειρουργείο, για αποφυγή λοιμώξεων του αναπνευστικού, ιδιαίτερα επικίνδυνες σε υπερήλικες, και τελικά άμεση κινητοποίηση του ασθενούς ένα 24ωρο μετά το χειρουργείο προς αποφυγήν λοιμώξεων του αναπνευστικού, οι οποίες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές.

Η εξειδικευμένη ομάδα που έχει συσταθεί από την Δ΄ Καρδιοχειρουργική και Ε΄ Καρδιολογική Κλινική/Βαλβιδοπάθειας Καρδιάς που λειτουργεί στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center έρχεται να προσφέρει την απαιτούμενη ολοκληρωμένη διάγνωση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση των καρδιακών βαλβιδικών παθήσεων. Οι άρτιες υποδομές, ο εξελιγμένος τεχνολογικός εξοπλισμός και η εμπειρία του ιατρικού προσωπικού υπόσχονται την σύγχρονη, αποτελεσματική, αλλά κυρίως ανθρώπινη προσέγγιση κάθε ασθενούς. Επισημαίνεται ότι το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center ανήκει στην επίλεκτη ομάδα των 600 νοσοκομείων στον κόσμο που έχουν κατακτήσει την Χρυσή Σφραγίδα Έγκρισης (Gold Seal of Approval) από τον Οργανισμό Joint Commission International, η οποία αντανακλά τη δέσμευση του Νοσοκομείου για παροχή ασφαλούς, ποιοτικής και αποτελεσματικής φροντίδας προς τους ασθενείς.

Newsletter
Hernia Center of Excellence: 27ο Ειδικό Σεμινάριο
Με γενικό συντονιστή τον Διευθυντή του Α΄ Χειρουργικού Τμήματος, κ. Μάριο Παπούδο, πραγματοποιήθηκε το διήμερο 27ο Ειδικό Σεμινάριο στις πλέον εξελιγμένες μεθόδ…
popup-νοσηλευτες-20240313
Δείτε περισσότερα