Newsletter

Πάσχα και διατροφή: Απολαύστε ελαφριά και υγιεινά

Πάσχα και διατροφή: Απολαύστε ελαφριά και υγιεινά

Της Δήμητρας Κ. Χριστοδούλου

Διατροφολόγου-Διαιτολόγου,  Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center  

Υπάρχουν τρόποι να τραφείτε υγιεινά και να απολαύσετε τις ημέρες του Πάσχα, ακόμα και αν ακολουθείτε πρόγραμμα διατροφής ή αν απλά θέλετε να προσέξετε. Το παρακάτω survival plan θα σας βοηθήσει να περάσετε καλά χωρίς να καταστραφεί η δίαιτά σας και  χωρίς να στερηθείτε το φαγητό και την παρέα των φίλων και της οικογένειάς σας.

Εάν ετοιμάσετε εσείς το Πασχαλινό τραπέζι, θα πρέπει να θυμάστε ότι το κλειδί βρίσκεται στον σωστό προγραμματισμό. Καταρχάς, σχεδιάστε το μενού προσεχτικά και αγοράστε μόνο τις ποσότητες που χρειάζεστε εσείς και οι καλεσμένοι σας. Άλλωστε, είναι βασικό να μην επιβαρύνετε ξαφνικά τον οργανισμό σας με μεγάλες ποσότητες φαγητού και κορεσμένο λίπος. Όσο λιγότερο φάτε μετά τη νηστεία, τόσο καλύτερα θα νιώθετε!

Μπορείτε να παρασκευάσετε και να σερβίρετε φαγητά χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες, που δεν στερούνται όμως γεύσης, αρκεί να ακολουθήσετε ορισμένες εύκολες και πρακτικές συμβουλές.

Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα ελαφρύ πρωινό, το οποίο  θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε. Μπορείτε να πιείτε έναν φυσικό χυμό, ο οποίος θα ενυδατώσει τον οργανισμό σας και θα σας εφοδιάσει με πληθώρα βιταμινών. Εναλλακτικά, μια χούφτα ξηρών καρπών θα σας καλύψει θερμιδικά μέχρι το μεσημεριανό και ταυτόχρονα θα προσλάβετε τα απαραίτητα «καλά λιπαρά». Επίσης μπορείτε να επιλέξετε ένα κουλουράκι  ή μία φέτα τσουρέκι και ένα χυμό με εσπεριδοειδή και τζίντζερ.

Είτε είστε στο σπίτι σας είτε είστε καλεσμένοι, δείξτε αυτοσυγκράτηση. Τοποθετήστε στο πιάτο σας ό,τι πραγματικά σας αρέσει. Φυσικά και θα δοκιμάσετε το κόκκινο αβγό και τα παραδοσιακά φαγητά της ημέρας, αλλά δεν είναι ανάγκη να το παρακάνετε με την ποσότητα! Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε φυτικές βαφές για τα πασχαλινά αβγά για να είναι πιο υγιεινά.

Εφόσον έχετε παρασκευάσει εσείς τα κουλουράκια ή τα τσουρέκια, μπορείτε  να ελέγξετε τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιείτε. Χρησιμοποιήσετε  για την παρασκευή τους ελαιόλαδο ή φυτικά έλαια (ή αντικαταστήστε το 1/3 της ποσότητας με γιαούρτι), περισσότερα ασπράδια και λιγότερα ολόκληρα αυγά.

Προετοιμάστε άφθονες σαλάτες, σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων. Μια καλή ιδέα είναι η ταμπουλέ, που συνδυάζει άμυλο, λαχανικά και μυρωδικά και μπορεί να αποτελέσει τη γαρνιτούρα του κρέατος. Προσθέστε την άφθονη στο πιάτο σας (να καλύπτει περίπου το μισό) και συμπληρώστε το υπόλοιπο μισό με κρέας και λίγο καστανό ρύζι ή πατάτες ψητές.

Στη θέση των dressings, βάλτε το παραδοσιακό τζατζίκι ή απλά αρωματικό ελαιόλαδο και λεμόνι.

Για κυρίως πιάτο προτιμήστε κατσίκι στη θέση του παραδοσιακού οβελία, διότι το κρέας του περιέχει λιγότερα λιπαρά, επομένως, λιγότερες θερμίδες! Σε περίπτωση που δεν ψήσετε το κρέας στη σούβλα, προτιμήστε το ψήσιμο στο φούρνο χωρίς όμως να προσθέσετε επιπλέον βούτυρο, αφού το κατσίκι έχει από μόνο του αρκετά λιπαρά.

Εάν ωστόσο δεν συνηθίζετε να έχετε στη διατροφή σας αρνί ή κατσίκι μπορείτε να επιλέξετε λευκό κρέας όπως ρολό κοτόπουλου γεμιστό με λαχανικά!

Αποφύγετε εκείνη την ημέρα τα ορεκτικά και σερβίρετε στο τραπέζι τυριά με μικρή περιεκτικότητα σε λίπος, όπως γραβιέρα με λιγότερα λιπαρά, ανθότυρο, χλωροτύρι, μανούρι, φέτα κ.ά.

Συνοδέψτε το φαγητό σας με νερό, αναψυκτικά τύπου light, σόδα με λεμόνι  ή, αν προτιμάτε το αλκοόλ, επιλέξτε το λευκό ή κόκκινο ξηρό κρασί, που αποτελεί πιο υγιεινή επιλογή και έχει τις λιγότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα αλκοολούχα. 

Όταν καταναλώνετε το κυρίως πιάτο, μην ξεχνάτε ότι έρχεται και το επιδόρπιο. Επιλέξτε ένα ελαφρύ γλυκό, όπως σορμπέ ή τσιζκέικ, παγωτό γιαούρτι ή παραδοσιακό γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού. 

Αν, παρόλα αυτά, αυτές τις ημέρες φάτε λίγο παραπάνω, φροντίστε τις επόμενες  ημέρες να είστε πιο προσεχτικοί, καταναλώνοντας πολλές πολύχρωμες σαλάτες και φρούτα και άφθονο νερό!

 

Newsletter
Πιστοποίηση ως Κέντρο Αναφοράς στην Νοτιοανατολική Ευρώπη για χειρουργική αντιμετώπιση περιστατικών κήλης
Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center έχει πιστοποιηθεί ως Κέντρο Αναφοράς στην Νοτιοανατολική Ευρώπη για την χειρουργική αντιμετώπιση των περιστατικών κήλης, από τ…
Newsletter
Σύστημα ρομποτικής χειρουργικής γόνατος
Το τελευταίας τεχνολογίας σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής Navio εξασφαλίζει σειρά πλεονεκτημάτων για τους ασθενείς, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα για καινο…
Newsletter
10 αλήθειες για το κότσι
του Αθανάσιου Μπαδέκα, Διευθυντή Γ’ Ορθοπεδικής Κλινικής, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Το κότσι (ή βλαισός μεγάλος δάχτυλος) είναι η συχνότερη πάθηση του…
Newsletter
Θρομβοφιλία και κύηση
Της Ελισάβετ-Χριστίνας Βερβεσού, MD, PhD Διευθύντριας Αιματολογικής Κλινικής, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Η θρομβοφιλία είναι η διαταραχή που συνδέετ…
popup-νοσηλευτες-20240313
Δείτε περισσότερα