Newsletter

10 αλήθειες για το κότσι

10 αλήθειες για το κότσι

του Αθανάσιου Μπαδέκα,

Διευθυντή Γ’ Ορθοπεδικής Κλινικής, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

 

Το κότσι (ή βλαισός μεγάλος δάχτυλος) είναι η συχνότερη πάθηση του ποδιού: Το μεγάλο δάχτυλο στρέφεται προς τα υπόλοιπα και μετατοπίζεται προς τα έξω, δημιουργόντας ένα εξόγκωμα, ενώ στην εσωτερική του επιφάνεια συχνά εμφανίζεται εξόστωση (κάλος), που προκαλεί πόνο και δυσχεραίνει τη βάδιση. Τα στενά και ψηλοτάκουνα παπούτσια συνήθως επιδεινώνουν την παραμόρφωση, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα. Σε πολλές περιπτώσεις το νόσημα συνδέεται με παθήσεις όπως οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα και ουρική αρθρίτιδα.

Χειρουργικές τεχνικές

Η χειρουργική του έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας τέσσερα βασικά πλεονεκτήματα:

  1. Ελάχιστο πόνο
  2. Βάδιση την ίδια μέρα
  3. Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα με λιγότερες ουλές, χωρίς περιορισμούς στην υπόδηση.
  4. Αποτέλεσμα που αντέχει στον χρόνο.

Πολλές τεχνικές δοκιμάστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν, στις οποίες δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα, ωστόσο αυτές που στην πλειονότητά τους ήταν εκδοχές παλιών τεχνικών και δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα ούτε από πλευράς διόρθωσης που αντέχει στον χρόνο, ούτε σε σχέση με τον πόνο ή το κοσμητικό αποτέλεσμα.

Αν σε αυτά προσθέσουμε την παραπληροφόρηση για χρήση LASER, που μόνο στην κοπή του δέρματος μπορεί να εφαρμοστεί και όχι στο οστό, έχουμε σωρεία επεμβάσεων με μεγάλες προσδοκίες, χωρίς ανάλογες μακρόχρονες μελέτες αποτελεσματικότητας και μεγάλη προχειρότητα στις ενδείξεις.

Αλήθειες και νεότερα δεδομένα

Αλλά ας έρθουμε να αναφέρουμε μερικές αλήθειες που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας:

  1. Κανένα κότσι δεν είναι το ίδιο. Για αυτό, δεν υπάρχει καμία μοναδική τεχνική που να δίνει λύση στην χειρουργική του.
  2. Εφαρμόζουμε διαφορετικές τεχνικές ή συνδυασμούς αυτών για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα εμβιομηχανικά και αισθητικά.
  3. Κατάλληλος Ορθοπεδικός είναι, όχι αυτός που έχει μάθει μία τεχνική και την διαφημίζει, αλλά ο αποδεδειγμένα εξειδικευμένος Ορθοπεδικός στην Χειρουργική του Άκρου Πόδα και της Ποδοκνημικής.
  4. Δεν υπάρχει ούτε μία σοβαρή επιστημονική μελέτη που να αποδεικνύει ότι κάθε λογής νάρθηκες, πέλματα ή ασκήσεις μπορούν να διορθώσουν το κότσι.
  5. Δεν υπάρχει οστεοτομία που γίνεται με Laser.
  6. Προσοχή σε τεχνικές που αφήνουν βελόνες εκτός δέρματος, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιμόλυνσης.
  7. Οι τεχνικές που δεν χρησιμοποιούν εμφυτεύματα εσωτερικά για την σταθεροποίηση των οστεοτομιών έχουν υψηλότερα ποσοστά υποτροπών, αυξάνουν τον πόνο και το οίδημα (πρήξιμο), όπως για παράδειγμα αυτά της μικρής επεμβατικότητας που δεν χρησιμοποιούν εμφυτεύματα για σταθεροποίηση.
  8. Οι τεχνικές μικρής επεμβατικότητας με χρήση εμφυτευμάτων για σταθεροποίηση είναι οι πιο αξιόπιστες.
  9. Mini SCARF τεχνική μικρής επεμβατικότητας με μία μόνο μικρή τομή στα εσωτερικά πλάγια απ’ όπου γίνονται όλες οι χειρουργικές παρεμβάσεις. Δίνει στο 85% των περιπτώσεων το καλύτερο αποτέλεσμα εμβιομηχανικά και κοσμητικά, χωρίς δύσμορφες ουλές, χωρίς βελόνες που εξέχουν στο πάνω μέρος του ποδιού και με λιγότερο πρήξιμο.
  10. Η επέμβαση mini invasive είναι αυτή που τα συνδυάζει όλα, επιστημονικό υπόβαθρο, εμβιομηχανική σταθερότητα, διόρθωση, κοσμητικό αποτέλεσμα με το λιγότερο δυνατό πρήξιμο και πόνο, και είναι αυτή που εφαρμόζουμε στην Κλινική μας στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.

 

 

 

Newsletter
Πάσχα και διατροφή: Απολαύστε ελαφριά και υγιεινά
Της Δήμητρας Κ. Χριστοδούλου Διατροφολόγου-Διαιτολόγου,  Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Υπάρχουν τρόποι να τραφείτε υγιεινά και να απολαύσετε τις ημέρες του…
Newsletter
Πιστοποίηση ως Κέντρο Αναφοράς στην Νοτιοανατολική Ευρώπη για χειρουργική αντιμετώπιση περιστατικών κήλης
Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center έχει πιστοποιηθεί ως Κέντρο Αναφοράς στην Νοτιοανατολική Ευρώπη για την χειρουργική αντιμετώπιση των περιστατικών κήλης, από τ…
Newsletter
Σύστημα ρομποτικής χειρουργικής γόνατος
Το τελευταίας τεχνολογίας σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής Navio εξασφαλίζει σειρά πλεονεκτημάτων για τους ασθενείς, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα για καινο…
Newsletter
Θρομβοφιλία και κύηση
Της Ελισάβετ-Χριστίνας Βερβεσού, MD, PhD Διευθύντριας Αιματολογικής Κλινικής, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Η θρομβοφιλία είναι η διαταραχή που συνδέετ…
popup-νοσηλευτες-20240313
Δείτε περισσότερα