Ιατρικά άρθρα

Ιατρικά άρθρα 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ερευνητικές εξελίξεις και προκλήσεις στις λοιμώξεις

Ερευνητικές εξελίξεις και προκλήσεις στις λοιμώξεις

του Ματθαίου Φαλάγγα

Παθολόγου – Λοιμωξιολόγου

Διευθυντή Δ’ Παθολογικού Τμήματος, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

 

 

Τα λοιμώδη νοσήματα εξακολουθούν να συγκαταλέγονται στις συχνότερες αιτίες θανάτου σε όλα τα μέρη του κόσμου. Λοιμώξεις όπως η ελονοσία, η φυματίωση, το σύνδρομο ανοσοανεπάρκειας των ενηλίκων (AIDS) που προκαλείται από τον ιό HIV και η λοιμώδης διάρροια συνεχίζουν να προκαλούν μεγάλο αριθμό θανάτων, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες. Αλλά και σε αναπτυγμένες χώρες λοιμώξεις όπως η γρίπη και η πνευμονία συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των δέκα συχνότερων αιτιών θανάτου.

Η  σοβαρή νοσηρότητα και θνητότητα που προκαλείται από λοιμώδη νοσήματα οδήγησε στην ανάγκη για ερευνητική πρόοδο στο πεδίο των λοιμώξεων. Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει σημαντικές εξελίξεις στους τομείς της πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας των λοιμώξεων.

Αρκετά εμβόλια έχουν προστεθεί στον ευρύ κατάλογο της πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων. Ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων ασθενών με τα εμβόλια του ιού της γρίπης και του πνευμονιοκόκκου οδηγεί σε σημαντική ελάττωση του αριθμού των θανάτων από γρίπη και πνευμονιοκοκκική πνευμονία.  Επίσης, εμβόλια κατά ιογενών νοσημάτων όπως κατά του ιού ηπατίτιδος Β και του ιού θηλωμάτων του ανθρώπου σχετίζονται με πρόληψη ανάπτυξης καρκίνου στον άνθρωπο, γεγονός που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην ιατρική έρευνα.

Επίσης, η ανάγκη για βελτίωση των αποτελεσμάτων της θεραπείας οδήγησε σε πολλές ερευνητικές προσπάθειες για έγκαιρη διάγνωση του μικροβιακού αιτίου των λοιμώξεων. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν οι σύγχρονες διαγνωστικές μέθοδοι μοριακής μικροβιολογίας που βασίζονται στην ανίχνευση ακόμα και μικρών ποσοτήτων γενετικού υλικού μικροβίων σε ασθενείς με λοίμωξη.

Σημαντικές εξελίξεις έχουν σημειωθεί στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά διαφόρων λοιμωδών παραγόντων που συμπεριλαμβάνουν ιούς, βακτηρίδια, μύκητες και παράσιτα. Θανατηφόρες λοιμώξεις όπως  το σύνδρομο ανοσοανεπάρκειας των ενηλίκων (AIDS), η μηνιγγίτιδα και η ελονοσία ελέγχονται τώρα αποτελεσματικά.

Οι ερευνητικές προσπάθειες της ομάδας μας εστιάζονται στη βελτίωση της θεραπείας ασθενών με λοιμώξεις από μικρόβια ανθεκτικά στις περισσότερες αντιβιώσεις. Τέτοιες λοιμώξεις έχουν δυστυχώς αυξηθεί σε συχνότητα και σοβαρότητα σε όλα τα μέρη του κόσμου τα τελευταία χρόνια λόγω της δυνατότητος των μικροβίων για ανάπτυξη αντιμικροβιακής αντοχής.

Ερευνητικές μελέτες μας σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα παλαιών αντιβιοτικών  που διατηρούν αντιμικροβιακή δραστικότητα κατά πολυάντοχων μικροβίων έχουν συμβάλει στη βελτίωση της έκβασης των λοιμώξεων ασθενών από τέτοια μικρόβια. Επίσης, μελέτες μας σχετικές με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα συνδυασμών αντιβιοτικών κατά πολυάντοχων μικροβίων οδήγησαν σε εξαγωγή συμπερασμάτων με άμεση εφαρμογή στη θεραπεία ασθενών με λοιμώξεις.

Η συνέχεια υψηλού επιπέδου ιατρικής έρευνας στο πεδίο των λοιμώξεων είναι επιβεβλημένη λόγω της συχνότητας, της σοβαρής νοσηρότητας και της θνητότητας των λοιμωδών νοσημάτων και στη σύγχρονη εποχή. Πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι εφησυχασμός λόγω της σημαντικής προόδου που έγινε τα τελευταία χρόνια στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των λοιμώξεων δε δικαιολογείται. Είναι ξεκάθαρο και βασισμένο σε αναλύσεις ποιοτικών επιστημονικών δεδομένων από πολλές ερευνητικές ομάδες, ότι οι λοιμώξεις από μικρόβια με αντοχή σε αντιμικροβιακά φάρμακα θα οδηγήσουν σε αύξηση θανάτων, εάν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ελάττωση της μετάδοσης και τη βελτίωση της θεραπείας τέτοιων λοιμώξεων.

 

O κ. Ματθαίος Φαλάγγας συγκαταλέγεται μεταξύ των 14 Ελλήνων πανεπιστημιακών που περιλαμβάνονται στη διεθνή λίστα επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, όπως προκύπτει από την απήχηση του έργου τους κατά την τελευταία 10ετία. Ο σχετικός κατάλογος με τίτλο «The Highly Cited Researchers» συντάσσεται από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Thomson Reuters, στο πλαίσιο του project Clarivate Analytics, και στηρίζεται στα δεδομένα της ερευνητικής βάσης δεδομένων Web of Science. 

Περισσότερα Ιατρικά άρθρα

Ιατρικά άρθρα 24/01/2020
Νέος Κοροναϊός (2019-nCoV): Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
της Αθηνάς Σούρδη, Παθολόγου- Λοιμωξιολόγου, Αναπλ. Διευθύντριας Γ’ Παθολογικού Τμήματος & Προέδρου Επιτροπής Λοιμώξεων, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Συ…
Ιατρικά άρθρα 21/11/2019
Αντιμετωπίζεται ο χρόνιος πόνος; …η απάντηση είναι ναι!
της Φωτεινής Ντάνου Αναισθησιολόγου, Διευθύντριας Αναισθησιολογικού Τμήματος και Κέντρου Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center. Ο π…
Ιατρικά άρθρα 18/11/2019
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών
18 Νοεμβρίου 2019, Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά   Της Αθηνάς ΣούρδηΠαθολόγου- Λοιμωξιολόγου, Αναπλ. Διευθύντριας Γ’ Παθολογικού Τμήματο…
Το Ερρίκος Ντυνάν αναζητά Καρδιολόγους για εφημερίες & Ακτινολόγους για το Απεικονιστικό Εργαστήριο
Δείτε περισσότερα