Ιατρικά άρθρα

Ιατρικά άρθρα 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Χειρουργική της παχυσαρκίας

Χειρουργική της παχυσαρκίας

Του Κωνσταντίνου Αλμπανόπουλου

Διευθυντή Β΄ Χειρουργικού Τμήματος Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

 

Τι είναι παχυσαρκία;

Ως παχυσαρκία ορίζεται η "περίσσεια λίπους" στον οργανισμό. Πρακτικά η παχυσαρκία αντιπροσωπεύεται από τη σχέση βάρους και ύψους και συνηθέστερα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ=βάρος/ύψος2). Έτσι οι ενήλικες με ΔΜΣ μεταξύ 25 και 30 ορίζονται ως υπέρβαροι, ενώ όταν ο ΔΜΣ είναι άνω του 30 ορίζονται ως παχύσαρκοι. Οι ασθενείς που έχουν ΔΜΣ άνω του 40 ή άνω του 35 με συνυπάρχουσες σοβαρές παθήσεις καλούνται νοσογόνα παχύσαρκοι.

 

Πότε κινδυνεύω από την παχυσαρκία;

Η παχυσαρκία έχει συσχετισθεί με αυξημένη νοσηρότητα και πλήθος παθήσεων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος, δυσλιπιδαιμίες και η άπνοια στον ύπνο. Όσο υψηλότερος είναι ο ΔΜΣ μάλιστα, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για εκδήλωση σοβαρών παθήσεων αλλά και για αυξημένη θνητότητα. Οι ασθενείς με ΔΜΣ άνω του 35 ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, για την εμφάνιση επιπλοκών της παχυσαρκίας, με τον κίνδυνο να είναι ακόμα μεγαλύτερος για τους ασθενείς με ΔΜΣ άνω του 40 (ομάδα πολύ υψηλού κινδύνου).

 

Πότε πρέπει να χειρουργηθώ για παχυσαρκία και γιατί;

Υποψήφιοι για χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι οι ασθενείς με ΔΜΣ άνω του 40, καθώς και οι ασθενείς με ΔΜΣ άνω του 35 όταν συνυπάρχουν οι προαναφερόμενες σοβαρές παθήσεις. Έχει βρεθεί ότι η απώλεια βάρους αλλά και το χειρουργείο αυτό καθεαυτό οδηγεί σε μείωση της νοσηρότητας, δηλαδή τη βελτίωση έως και εξαφάνιση νοσημάτων όπως η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η άπνοια στον ύπνο και άλλα. Επιπρόσθετα η βαριατρική χειρουργική οδηγεί αποδεδειγμένα σε μείωση της θνητότητας από τη νοσογόνο παχυσαρκία.

 

Ποιες είναι οι βαριατρικές επεμβάσεις και μπορώ να επιλέξω;

Οι κύριες βαριατρικές επεμβάσεις που έχουν επικρατήσει σήμερα είναι η επιμήκης γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι ή sleeve gastrectomy) και η γαστρική παράκαμψη (gastric bypass). Τόσο η μια όσο και η άλλη έχουν αποδεδειγμένα ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα όσον αφορά την απώλεια βάρους και τη βελτίωση των συνοδών νοσημάτων. Η επιλογή της επέμβασης γίνεται αξιολογώντας τα χαρακτηριστικά και τις συνήθειες του κάθε ασθενή και μετά από συζήτηση με το θεράποντα χειρουργό.

 

Πόσο καιρό θα παραμείνω στο νοσοκομείο και πώς θα είναι η ζωή μου μετά την επέμβαση;

Η διαδικασία περιλαμβάνει προεγχειρητικό έλεγχο μιας ημέρας, την ημέρα του χειρουργείου και συνολική νοσηλεία μίας με δύο επιπλέον ημερών. Μετεγχειρητικά ο ασθενής βρίσκεται σε στενή επαφή με τη χειρουργική ομάδα και ακολουθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο εργαστηριακών εξετάσεων παρακολούθησης. Φαρμακευτικά χορηγείται αγωγή για την προστασία του στομάχου, καθώς και προφυλακτική αγωγή για τις φλεβικές θρομβώσεις. Η ομάδα υποστηρίζεται από ειδική διαιτολόγο και ψυχολόγο, εξειδικευμένες στον τομέα της χειρουργική της παχυσαρκίας.Το διαιτολόγιο τις πρώτες δέκα ημέρες περιλαμβάνει κυρίως υγρές τροφές, ενώ σταδιακά μεταπίπτει σε πολτώδεις και και στέρεες τροφές. Η απώλεια βάρους και η βελτίωση των συνοδών νοσημάτων είναι συνήθως εμφανής από τους πρώτους μήνες, κορυφώνεται περίπου ένα χρόνο μετά την επέμβαση και διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα σε βάθος χρόνου.

Περισσότερα Ιατρικά άρθρα

Ιατρικά άρθρα 27/06/2019
Ινομυώματα: Νέα τεχνική για διατήρηση της μήτρας με εμβολισμό
Του Απόστολου Δαλακίδη Επεμβατικού Ακτινολόγου, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Τα ινομυώματα αποτελούν καλοήθεις όγκους της μήτρας. Αφορούν περίπου το 40%…
Ιατρικά άρθρα 14/06/2019
Τσεκαπ: ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνουμε στα 20, τα 40 και μετά τα 60;
Του Νικολάου Σταυρέα Παθολόγου, Αναπληρωτή Διευθυντή Τμήματος Προληπτικού Ελέγχου-Checkup ENHC   Οι περισσότεροι από εμάς βλέπουμε το γιατρό μας αφού παρουσι…
Ιατρικά άρθρα 31/05/2019
Διακοπή καπνίσματος: αλήθειες και μύθοι
Του Παντελή Χάλλου Αν. διευθυντή Α΄ Πνευμονολογικού Τμήματος ΕΝΗC   Το κάπνισμα είναι μια ψυχολογική και σωματική εξάρτηση, η οποία δύσκολα διακόπτεται χωρίς…
Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center αναζητά ιατρούς Γενικούς Χειρουργούς
Δείτε περισσότερα