Διατροφολόγου – Διαιτολόγου, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center
Οι συμβουλές διατροφικής συμπεριφοράς που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε το φαγητό και την παρέα των δικών σας ανθρώπων, χωρίς να επιβαρυνθείτε με περιττά λιπαρά και θερμίδες.
Μ. Σάββατο
- Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα ελαφρύ πρωινό, το οποίο θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε.
- Μην μείνετε πεινασμένοι. Η πείνα είναι κακός σύμβουλος, υπομονεύει την αντίστασή σας και τελικά οδηγεί σε υπερκατανάλωση φαγητού. Καταναλώνετε μικρά και ελαφριά σνακ μέσα στην ημέρα (φρούτα, ανάλατους ξηρούς καρπούς, παστέλι, ψωμί με ταχίνι και μέλι).
- Φάτε κάτι ελαφρύ το μεσημέρι, όπως λαχανικά ή ένα λαδερό φαγητό.
- Επιλέξτε για κυρίως πιάτο κοτόσουπα ή κρεατόσουπα ή την παραδοσιακή μαγειρίτσα και συνοδέψτε την με πολλή σαλάτα.
- Είναι προτιμότερο παραλείψετε το παραδοσιακό κόκκινο αβγό ή το κρέας, γιατί θα δυσκολέψετε την πέψη.
- Δείξτε αυτοσυγκράτηση. Μην καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες φαγητού που θα επιβαρύνουν το στομάχι σας. Όσο λιγότερο φάτε μετά τη νηστεία, τόσο καλύτερα θα νιώθετε...
Κυριακή του Πάσχα
- Μην τσιμπολογάτε όρθιοι – χάνετε την αίσθηση του μέτρου.
- Προσθέστε άφθονη σαλάτα στο πιάτο σας: δημιουργεί αίσθημα κορεσμού και εμποδίζει την απορρόφηση λίπους και χοληστερόλης από τον οργανισμό σας.
- Συμπληρώστε το υπόλοιπο πιάτο με κρέας και γαρνιτούρα. Προτιμήστε το κατσίκι από το αρνί και αφαιρέστε την πέτσα. Μην προσθέσετε αλάτι στο κρέας – τα πασχαλινά ψητά συνήθως είναι πολύ αλατισμένα.
- Συνοδέψτε το φαγητό σας με αναψυκτικά τύπου light, σόδα ή αν προτιμάτε το αλκοόλ επιλέξτε το κρασί (λευκό ή κόκκινο).
- Επιλέξτε ένα ελαφρύ γλυκό (πχ. σορμπέ ή τσιζκέικ ή παγωτό γιαούρτι, γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού) σε μικρή μερίδα.
- Τέλος μην ξεχνάτε ότι είναι γιορτινή ημέρα και η καλύτερη άσκηση είναι ο χορός. Χορέψτε έτσι ώστε να «κάψετε» τις θερμίδες που πήρατε κατά τη διάρκεια του διημέρου.