Newsletters

Λιθοτριψία χωρίς αναισθησία και πόνο

Στο πλαίσιο της διαρκούς αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας που προσφέρει, το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center έχει δημιουργήσει ένα υπερσύγχρονο τμήμα αντιμετώπισης της Λιθίασης του Ουροποιητικού, με εξειδικευμένο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό και με ναυαρχίδα στον εξοπλισμό του το τελευταίας γενιάς μηχάνημα Εξωσωματικής Λιθοτριψίας (μοντέλο Modulith SLX-F2 της εταιρίας SΤΟRΖ ΜΕDICAL).

Ο νεότευκτος τρίτης γενιάς λιθοτρίπτης διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των παρωχημένων μηχανημάτων, ενσωματώνοντας κάθε τελευταία τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα της Ουροτεχνολογίας. Ειδικότερα, παρέχει:

 • Το μεγαλύτερο εστιακό βάθος σε μηχάνημα παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να γίνονται λιθοτριψίες σε υπέρβαρα άτομα έως και 180 κιλά.
 • Ασφαλείς λιθοτριψίες σε εφήβους άνω των 14 ετών.
 • Μεγάλη επιφάνεια επαφής της κεφαλής των κρουστικών κυμάτων, με αποτέλεσμα πολύ λιγότερο πόνο.
 • Προηγμένο σύστημα εντοπισμού/στόχευσης λίθου, τόσο ακτινοσκοπικά όσο και υπερηχογραφικά, αλλά και σε συνδυασμό των δύο. Παράλληλα, υπάρχει και η δυνατότητα, με ψηφιακή ανάλυση των ακτινολογικών και υπερηχογραφικών εξετάσεων, να γίνεται και αυτόματη καθοδήγηση/εστίαση στο λίθο-στόχο.

Η θεραπεία με τον νέο λιθοτρίπτη επιτυγχάνεται χωρίς αναισθησία και ουσιαστικά δίχως πόνο. Στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη για αναισθησιολογική συνδρομή, σε ειδικές περιπτώσεις, υπάρχει η υποδομή για άμεση χορήγηση αναισθησίας.

Η όλη διαδικασία δεν απαιτεί νοσηλεία, γίνεται στο πλαίσιο ολιγόωρης παραμονής στο νοσηλευτικό κέντρο (One Day Clinic). Εάν όμως παραστεί ανάγκη για νοσηλεία, υπάρχει η δυνατότητα παραμονής σε νοσηλευτική κλίνη.

Όπως επισημαίνει ο διευθυντής της ειδικής μονάδας Λιθοτριψίας, κ. Ιωάννης Χριστοφής, η θεραπεία της Εξωσωματικής Λιθοτριψίας κυμαίνεται στα 30 έως 40 λεπτά και πραγματοποιείται πλέον χωρίς νάρκωση και ταλαιπωρία του ασθενούς, ο οποίος μετά τη θεραπεία επιστρέφει στο σπίτι του.

Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center είναι συμβεβλημένο με όλες τις ασφαλιστικές εταιρίες, καθώς και με τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των εξόδων θεραπείας.
 

ΠΡΙΝ ΤΗ ΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑ 

Η προετοιμασία που απαιτείται πριν τη λιθοτριψία, περιλαμβάνει:

 • Ελαφρά δίαιτα.
 • Αποφυγή πόσης ανθρακούχων ποτών (αναψυκτικών και μπύρας) από την προηγούμενη ημέρα.
 • Διακοπή τυχόν αντιπηκτικής αγωγής.
Οι απαραίτητες εξετάσεις πριν την εξωσωματική λιθοτριψία είναι:

 • Η αρνητική καλλιέργεια ούρων.
 • Η ακτινογραφία ΝΟΚ (νεφρών - ουρητήρων - κύστεως).
 • Υπέρηχος νεφρών - κύστεως.

Για τις απαιτητικές εκείνες περιπτώσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με την εξωσωματική λιθοτριψία, η Μονάδα παρέχει πλήρη και ολοκληρωτική παρεμβατική ενδοουρολογική αντιμετώπιση, όπως:

 • Ουρητηροσκόπιση και θραύση του λίθου με laser.
 • Εύκαμπτη ουρητηροπυελοσκοπία (RIRS).
 • Διαδερμική νεφρολιθοτριψία (PCNL, ECIRS).
Στο πλαίσιο της παρακολούθησης, απαραίτητη για τη λιθιασική νόσο, η μονάδα έχει εξειδικευμένο ιατρείο παρακολούθησης και πρόληψης της υποτροπής της λιθίασης, ενώ σε ειδικού τύπου λιθιάσεις (φλεγμονώδης λιθίαση, μεταβολικού τύπου λιθίαση) όπου η αντιμετώπιση επιβάλλει την συνδρομή και άλλων ειδικοτήτων, η Μονάδα Λιθοτριψίας οργανώνει Ιατρικό Συμβούλιο Λιθίασης με συμμετοχή και άλλων ειδικοτήτων.
Newsletters10/10/2018
H σημασία της απεικόνισης μαστού (video)
Newsletters10/10/2018
Πόνος στο μαστό: τι σημαίνει;
Άννα Γιαννοπούλου Χειρουργός-Μαστολόγος, Επιμελήτρια Α΄, Κέντρο Μαστού Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center Ο πόνος στο μαστό (μαστοδυνία ή μασταλγία) είναι συχν...
Newsletters10/10/2018
10ο Greece Race for the Cure
Για μια ακόμα χρονιά, το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center έδωσε δυναμικό παρών στο ετήσιο ραντεβού ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Άλματος Ζωής για τον καρκίν...
Δείτε Περισσότερα