englishhome
τηλεφωνικό κέντρο 210 6972000

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ / Τμήμα Αιμοδοσίας
 
TMHMA ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ


Τηλ. Γραμματείας : 210- 6972218 & 210- 6972219
Τηλ. Κέντρο: 210- 6972000
e-mail: aimodosia@dunant.gr

Διευθύντρια: Αλίκη Μανιάτη
Επιμελήτρια Α': Παναγιώτα Χαντζοπούλου (Βιοπαθολόγος)
Επιμελήτρια Β': Ζωή Μαχαίρα (Βιοπαθολόγος)


Δραστηριότητες του Τμήματος


     Συνδέεται με άμεση συνεργασία με το Γ΄ Περιφερειακό Κέντρο Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», όσον αφορά στην προμήθεια των απαραίτητων προϊόντων αίματος και παραγώγων αυτού. Οι μονάδες αίματος, αιμοπεταλίων, φρέσκου κατεψυγμένου πλάσματος που παρέχονται στο Νοσοκομείο μας, από το Γ΄ Περιφερειακό Κέντρο Αιμοδοσίας, έχουν ελεγχθεί με τις πλέον σύγχρονες εργαστηριακές μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης και της μεθόδου μοριακής βιολογίας ΝΑΤ σε μονήρες δείγμα και έχουν επεξεργασθεί με τις πλέον ενδεδειγμένες τεχνικές (πχ. prestorage leukodepletion).            
     Η επάρκεια αίματος και παραγώγων αυτού για την κάλυψη των αναγκών των νοσηλευομένων ασθενών μας αποτελεί την πρωταρχική προτεραιότητα της υπηρεσίας μας, για να ανταποκριθεί σε ετήσια ζήτηση 10.000 μονάδων συμπυκνωμένων ερυθρών. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην προσέλκυση αιμοδοτών από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών μας αλλά και εθελοντών αιμοδοτών.

Εργαστηριακό Έργο:

 • Προσδιορισμός ομάδων αίματος των συστημάτων ΑΒΟ, Rh, Kell καθώς και άλλων αντιγονικών συστημάτων.
 • Έλεγχοι συμβατότητας, διασταυρώσεις.
 • Ανοσοαιματολογικός έλεγχος για ανίχνευση αντισωμάτων (screening) τόσο στον ορό όσο και έναντι των ερυθρών αιμοσφαιρίων του εξεταζόμενου ατόμου. Διερεύνηση αιμολυτικών αναιμιών.
 • Ανοσολογικός έλεγχος:
 • Ανίχνευση κρυοσφαιρινών, ψυχροσυγκολλητινών. 
 • Ειδικές επεξεργασίες αίματος και παραγώγων σε επιλεγμένες περιπτώσεις σε συνεργασία με το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» (αποπλασματοποίηση, ακτινοβόληση) καθώς και παρά την κλίνη του ασθενούς απολευκοκυτάρωση.
 • Εσωτερικός ποιοτικός έλεγχος μεθόδων και αντιδραστηρίων.
 • Παρακολούθηση κανόνων καλής πρακτικής στο εργαστήριο (GLP).
Κλινικό Έργο:
 • Διαμόρφωση κατάλληλων στρατηγικών μεταγγισιοθεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες των κλινικών τμημάτων: καθορισμός κριτηρίων μετάγγισης, αξιολόγηση κατανάλωσης αίματος και παραγώγων αίματος.
 • Παρακολούθηση κανόνων καλής πρακτικής στις διαδικασίες μεταγγισιοθεραπείας.
 • Καταγραφή, ανάλυση και αξιολόγηση τυχόν ανεπιθύμητων συμβάντων που σχετίζονται με την μετάγγιση.

Συμβολή της Αιμοδοσίας στο κλινικό έργο των Αιματολόγων

      Η Αιμοδοσία μας διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό για την διενέργεια θεραπευτικών αφαιρέσεων (διαχωριστής κυττάρων Cobe Spectra LRS της Gabro BCT) τόσο σε προγραμματισμένα όσο και σε επείγοντα περιστατικά. Οι διαδικασίες που εφαρμόζονται περιλαμβάνουν:
     Πλασμαφαίρεση σε ασθενείς με αιματολογικά, νευρολογικά, αυτoάνοσα νοσήματα ή σε ασθενείς που είναι αναγκαία η ταχεία απομάκρυνση από την συστηματική κυκλοφορία τους τοξικών παραγώγων ή ουσιών ( πχ. σύνδρομο Moskowitz).
     Λευκαφαίρεση - Αιμοπεταλιαφαίρεση με σκοπό την ταχεία ελάττωση κυκλοφορούντων κυττάρων σε ασθενείς με λευχαιμία (σύνδρομο λευκόστασης) ή σε ασθενείς με μυελοϋπερπλαστικά σύνδρομα με θρομβοκυττάρωση που έχουν αιμορραγικές ή θρομβωτικές εκδηλώσεις.
     Συλλογή αυτόλογων προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων περιφερικού αίματος (PBSC) για την υποστηρικτική αντιμετώπιση ασθενών με αιματολογικά νοσήματα μετά από μεγαθεραπεία (αυτόλογη μεταμόσχευση μυελού των οστών).
     Ανταλλαγή ερυθροκυττάρων πρωταρχικώς στην επείγουσα αντιμετώπιση ασθενών με δρεπανοκυτταρική αναιμία πού έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή οξύ αναπνευστικό σύνδρομο.
     Ερυθραφαίρεση-Αφαίμαξη σε ασθενείς με αληθή πολυκυτταραιμία (χωρίς την χρήση του μηχανήματος).

Χρήσιμες Πληροφορίες

Η κατάθεση αίματος από αιμοδότες του συγγενικού περιβάλλοντος για τους ασθενείς του «Ερρίκος Ντυνάν», γίνεται σε οποιαδήποτε κρατική Αιμοδοσία της χώρας αλλά κατά προτίμηση, για την ταχύτερη κάλυψη των αναγκών των ασθενών, στο:

     • Γ΄ Περιφερειακό Κέντρο Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς»

Οδός: Μεσογείων 154, Αθήνα, τηλ.: (+30) 210-7778859 & (+30) 210 -7759119

     • Οι ώρες αιμοληψίας είναι :
     • Καθημερινά 08:30πμ - 18:00μμ
     • Σάββατο, Κυριακή & Αργίες 08:30πμ - 14:00μμ.

     Η αιμοπεταλιαφαίρεση από μονήρη δότη για τους ασθενείς του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center, εκτελείται αποκλειστικώς στο Κέντρο Αιμοδοσίας του «Γ. Γεννηματάς», μετά από προ-συνεννόηση (ραντεβού). Ο έλεγχος καταλληλότητας των αιμοπεταλιοδοτών γίνεται στο προαναφερθέν Κέντρο Αιμοδοσίας κατά το ωράριο των αιμοληψιών και προηγείται του ραντεβού της αιμοπεταλιαφαίρεσης τουλάχιστον 2 εργάσιμες ημέρες.

Τι πρέπει να ξέρετε για την Αιμοδοσία:

     Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και αλλά και τα διεθνή πρότυπα, η διαδικασία επιλογής του αιμοδότη αποτελεί σημαντικό μέρος του επιστημονικού έργου της υπηρεσίας αιμοδοσίας με σκοπό την προστασία της υγείας τόσο του ίδιου του αιμοδότη όσο και του ασθενούς που θα πάρει το αίμα.
     Όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι αιμοδότες, ακόμα και εκείνοι που δίνουν αίμα τακτικά, εξετάζονται από τον υπεύθυνο Ιατρό της αιμοδοσίας (σύντομο ιστορικό, μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, της αιμοσφαιρίνης και σε μερικές περιπτώσεις εξειδικευμένος έλεγχος).
     Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα, ηλικίας 18-65 ετών, μπορεί να δώσει 400-450 cc αίμα. Για νέους ηλικίας 17 ετών απαιτείται έγγραφη συγκατάθεση γονέων ή κηδεμόνων. Η συχνότητα με την οποία μπορεί να δίνει κανείς αίμα είναι για τους άνδρες 3 - 4 φορές το χρόνο και για τις γυναίκες 2 - 3 φορές το χρόνο.
     Ο αιμοδότης πρέπει να είναι ξεκούραστος και να έχει συμπληρώσει τις φυσιολογικές ώρες ύπνου. Για πρωινή αιμοδοσία, πρέπει να προηγηθεί ένα καλό πρωινό, ενώ για την απογευματινή ο αιμοδότης μπορεί να αιμοδοτήσει 2 - 3 ώρες μετά το μεσημεριανό γεύμα. Ο αιμοδότης δεν πρέπει να έχει κάνει κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών πριν δώσει αίμα. Ο αιμοδότης δεν πρέπει να έχει πάρει φάρμακα, ούτε καν ασπιρίνη, τις τελευταίες μέρες πριν την αιμοληψία.
     Ετεροζυγώτης της Μεσογειακής ή Δρεπανοκυτταρικής Αναιμίας (στίγμα) μπορεί να δώσει αίμα εφ΄ όσον η αιμοσφαιρίνη του είναι στα φυσιολογικά επίπεδα.
     Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και 6 - 12 μήνες μετά τον τοκετό δεν γίνεται αιμοληψία.
     Ο αιμοδότης δεν πρέπει να έχει υποβληθεί σε μεγάλη χειρουργική επέμβαση ή να έχει προσβληθεί από σοβαρή νόσο κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου.
      Δεν μπορεί να αιμοδοτήσει άτομο που υποφέρει από ελονοσία, φυματίωση, ηπατίτιδα, σύφιλη, μελιταίο πυρετό, AIDS, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, καρδιακό ή άλλο σοβαρό νόσημα.
      Κάθε πρόβλημα υγείας που ενδεχομένως έχει ο υποψήφιος αιμοδότης, πρέπει να συζητείται με τον υπεύθυνο Ιατρό της αιμοδοσίας, οποίος κρίνει τελικά για την καταλληλότητα του υποψήφιου αιμοδότη.
      Κάθε υποψήφιος αιμοδότης πρέπει να είναι απολύτως βέβαιος ότι:
Το υλικό της αιμοδοσίας είναι αποστειρωμένο μιας χρήσης και δεν υπάρχει κίνδυνος για μετάδοση νοσημάτων.

Συμβουλές μετά την αιμοδοσία

     • Μην καπνίσετε, μην οδηγήσετε για 1 ώρα.
     • Πιείτε περισσότερα υγρά απ' ότι συνήθως τις 4 επόμενες ώρες.
     • Μην πιείτε οινοπνευματώδη παρά μετά 6 ώρες και αφού πάρετε το κανονικό σας γεύμα
     • Αν αιμορραγήσει το σημείο φλεβοκέντησης σηκώστε ψηλά το χέρι σας και πιέσετε το σημείο εκείνο.
     • Βγάλτε το λευκοπλάστη ή τον επίδεσμο από το χέρι σας μετά από 3 ώρες.
     • Αν αισθανθείτε ζάλη, ξαπλώσετε ή καθίστε κάτω με το κεφάλι ανάμεσα στα γόνατά σας.

Η Αιμοδοσία του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center λειτουργεί πάντοτε και χωρίς διακοπή όλο το 24ωρο για μεταγγίσεις ασθενών.
εκτύπωση 
Copyright © 2007 ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center. All rights reserved. Developed by HOL
HACCP FOOD SAFETY ISO 9001 QUALITY SYSTEMS
Νοσοκομείο "ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ"
Μεσογείων 107, 115 26 Αθήνα
Τηλ.: 210 6972000, Fax: 210 6972276